Autoritatile de la Budapesta si Bucuresti au interpretat dupa partituri diferite Raportul Comisiei de la Venetia privind aplicarea controversatei Legi a statutului maghiarilor din tarile vecine Ungariei. In timp ce premierul Adrian Nastase se grabea sa anunte triumfator victoria Romaniei la Venetia, ministrul ungar de externe, Janos Martonyi, declara, intr-o conferinta de presa ad-hoc, ca raportul Comisiei este -favorabil Ungariei-, intrucat -acorda legitimitate Legii statutului si apreciaza ca apararea minoritatilor din afara tarii nu constituie un amestec in treburile interne ale altor tari-. Declaratia lui Martonyi a fost intarita de secretarul de stat Zsolt Nemeth, care a dezvaluit -planul B-, tinut in rezerva de Ungaria pentru aplicarea Legii statutului. Conform acestuia, consulatele ungare devin placa turnanta pentru eliberarea legitimatiilor de maghiari, eliminand astfel din veriga organizatiile neguvernamentale, lucru cerut si de Comisia de la Venetia. Chiar daca expertii de la Bucuresti se straduiesc pe zeci de pagini sa demonstreze incompatibilitatile Legii statutului cu normele europene in materie, incapatanarea Budapestei in acest subiect ar putea fi domolita doar de o decizie a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei care sa ceara Ungariei suspendarea acestui act normativ atat de contestat.
Raportul Comisiei de la Venetia pe marginea aplicarii controversatei Legi a statutului a avut parte de interpretari de partitura diferite la Bucuresti si Budapesta, datorate, in buna parte, si unei oarecari ambiguitati care a caracterizat continutul acestui document. In timp ce autoritatile romane in frunte cu premierul Nastase s-au grabit sa salute victoria tarii noastre, reprezentantii Cabinetului Orban au anuntat un plan B de aplicare a Legii statutului, conform caruia, consulatele ungare vor deveni placa turnanta pentru acordarea legitimatiilor de maghiari. La randul lor, liderii UDMR au tinut si ei isonul autoritatilor ungare, considerand ca verdictul de la Venetia este favorabil Legii statutului, pe care sunt gata sa o sustina si in faza practica.
Nastase anunta victoria Romaniei la Venetia…
La scurt timp dupa anuntarea rezultatului deliberarilor din Comisia de la Venetia asupra controversei romano-ungare pe marginea Legii statutului, premierul Adrian Nastase s-a grabit sa salute victoria Romaniei. -Raportul Comisiei exprima, intr-o maniera foarte favorabila, pozitiile partii romane in legatura cu Legea maghiara si confirma cu claritate preocuparile si obiectiile pe care Romania le-a exprimat in ultimele luni cu privire la Legea statutului maghiarilor din tarile vecine Ungariei-, a anuntat triumfator premierul roman. El a tinuta sa aprecieze ca raportul Comisiei de la Venetia demonstreaza ca Legea in discutie -ar trebui sa sufere o serie de amendamente substantiale pentru a putea fi compatibila cu interpretarea data de Comisie standardelor actuale in domeniu-. Premierul roman a tinut sa sublinieze victoria de la Venetia si in fata social-democratilor europeni reuniti la sfarsitul saptamanii la un seminar organizat la Bucuresti. Profitand de prezenta la lucrari a presedintelui Partidului Socialist Ungar, Laszlo Kovacs, Adrian Nastase a afirmat ca decizia luata la Venetia -arata ca si intr-un domeniu delicat ne situam la nivelul unei stachete inalte, respectand cetatenii si respectand ansamblul drepturilor omului pentru toti si pentru toate minoritatile-. Raspunsul lui Kovacs a fost pe masura, seful socialistilor maghiari apreciind ca recomandarile Comisiei arata doar ca cele doua guverne trebuie sa conlucreze mai bine pe viitor, in problemele referitoare la minoritati.
Mult mai circumspect in a anunta victoria deplina a tarii noastre, reprezentantul roman in Comisia de la Venetia, presedintele PNL, Valeriu Stoica, a precizat ca -nu e vorba de victoria unei parti sau a celeilalte, ci a unor principii europene-.
… iar Budapesta anunta planul B de aplicare a Legii statutului
La Budapesta, optimismul din declaratiile demnitarilor maghiari, dupa aflarea verdictului de la Venetia, nu a fost cu nimic mai prejos de cel manifestat la Bucuresti. Profitand de unele ambiguitati prezente in raport, ministrul ungar de externe, Janos Martonyi a anuntat, intr-o conferinta de presa ad-hoc, ca deja celebra Comisie de la Venetia a acceptat punctul de vedere al Ungariei. Incercand sa traga spuza pe turta sa, Martonyi a precizat ca raportul arata ca responsabilitatea pentru protectia minoritatilor revine in primul rand tarilor in care traiesc minoritatile, dar si -tarile-mama- au dreptul de a juca un rol in protejarea acestora. In acest context, ministrul ungar a apreciat drept total justificata eliberarea legitimatiilor de maghiari, -respectand anumite conditii-. Secretarul de stat din MAE ungar, Zsolt Nemeth, a dezvaluit, in cadrul aceleiasi conferinte de presa, planul B de aplicare a Legii statutului. Conform declaratiilor sale, pentru conformitate cu raportul Comisiei de la Venetia, -cererile de eliberare a legitimatiilor pe baza carora vor fi acordate unele drepturi vor fi preluate si transmise autoritatilor de la Budapesta de consulatele ungare, dupa ce solicitantii vor primi o recomandare din partea organizatiilor reprezentative ale minoritatilor, iar dupa aprobarea acestor cereri, tot consulatele vor inmana respectivele legitimatii-. Prin urmare, pozitia autoritatilor de la Budapesta confirma, o data in plus, ca Ungaria merge mai departe cu aplicare Legii statutului, Cabinetul Orban adoptand ultimele masuri pentru intrarea ei in vigoare la 1 ianuarie 2001.
Singura sansa pentru Romania ramane, conform declaratiilor senatorului PSD Gheorghi Prisacaru, continuarea demersurilor la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) pentru adoptarea motiunii prin care delegatia tarii noastre solicita ca acest organism sa ceara Ungariei suspendarea Legii statutului.
UDMR sustine pozitia Ungariei
Vicepresedintele executiv al UDMR, deputatul Laszlo Borbely, a evitat sa dea un raspuns transant in ceea ce priveste corectitudinea verdictului dat de Comisia de la Venetia. Mai mult, el a sugerat ca presa a tratat subiectiv acest subiect, scotand din context anumite prevederi stipulate in raport. Borbely a fost totusi de parere ca documentul elaborat de comisie demonstreaza fara drept de apel ca -aceasta lege nu incalca principiile europene-. Deputatul UDMR a fost de parere ca -cele doua guverne trebuie sa analizeze raportul in discutie si sa faca modificarile care se impun.-
Laszlo Borbely l-a contrazis pe secretarul de stat in MAE ungar, Nemeth Zsolt, afirmand ca -Uniunea nu se va implica in nici un fel in chestiunea recomandarilor pentru legitimatia de maghiar-. -Nici macar nu avem dreptul sa dam astfel de recomandari. Noi vom administra , pur si simplu, cererile pentru legitimatii-, a spus deputatul UDMR.
MAE roman scoate in evidenta hibele Legii statutului
Expertii MAE roman au realizat, la doar doua zile de la reuniunea Comisiei de la Venetia, o analiza ampla a prevederilor Legii statutului care contravin normelor europene in materie de protectia minoritatilor si care au fost consemnate si in Raportul Comisiei. Astfel, conform documentului elaborat la Bucuresti, majoritatea semnelor de intrebare ridicate de Romania pe marginea Legii statutului se regasesc si in pozitia Comisiei. Raportul subliniaza ca celebra legitimatie de maghiar nu poate fi acordata de organizatii neguvernamentala, orice forma de certificare neputandu-se realiza decat de consulatele ungare , -care nu trebuie investite insa cu sarcina care ies din practica admisa-.