Pe fondul opozitiei ardente a Statelor Unite, semnatarele tratatului de ratificare a Curtii Penale Internationala (CPI) – primul tribunal permanent insarcinat cu judecarea crimelor de razboi din intreaga lume – au inceput, ieri, la Haga, negocierile privind bugetul alocat institutiei pentru anul 2005.
CPI si-a inceput activitatea in 2002 cu scopul de a ancheta si judeca genocidurile, crimele impotriva umanitatii si crimele de razboi comise inaintea infiintarii sale, concentrandu-se, in special, asupra responsabililor la nivel inalt ai atrocitatilor.
-Bugetul pentru 2005 va fi crucial deoarece Curtea Penala paseste intr-o noua faza operationala-, a mentionat Medard Rwelamira, reprezentant al semnatarilor acordului privind statutul CPI. Daca in 2003, suma alocata institutiei judiciare s-a limitat la circa 61 milioane de euro, se pare ca bugetul propus pentru 2005 a crescut pana la 70 milioane de euro. Acest lucru nu inseamna foarte mult pentru o institutie precum CPI, mai ales daca ar fi sa luam in considerare, cu titlu comparativ, bugetul anual al Tribunalului Penal International (TPI), care se ocupa de judecarea atrocitatilor comise in fosta Iugoslavie, suma care se ridica pana la circa 107 milioane de euro.
Insa modul in care vor fi repartizate aceste fonduri reprezinta problema spinoasa aflata pe ordinea de zi a negocierilor de la Haga. Coalitia care sprijina CPI este formata din peste 2.000 de organizatii non-guvernamentale, aparatoare ale drepturilor omului, aceasta denuntand propunerile actuale referitoare la sumele alocate pentru 2005, insuficiente pentru a asigura protectia martorilor si pentru a permite victimelor sa participe la procedurile legale.
Washingtonul, care considera ca CPI este manipulata politic, a semnat mai multe acorduri bilaterale, obtinand astfel garantia ca nici un cetatean american acuzat de Curtea Penala nu va fi extradat la Haga. Recent, administratia Bush a facut presiuni asupra Iordaniei pentru a proceda la fel. Din cele 94 de state care recunosc CPI, o treime au semnat astfel de acorduri cu SUA, diminuandu-si astfel contributia fata de Curte.