– Lucian Mihai, presedintele Curtii, a votat insa impotriva bugetului
Parlamentarii PD si PNL, precum si judecatorii Curtii Supreme de Justitie nu au motive de bucurie. Curtea Constitutionala s-a pronuntat ieri asupra celor doua sesizari privind neconstitutionalitatea bugetului de stat pe 2001, considerand ca legea anuala a Guvernului nu incalca prevederile Legii fundamentale a tarii. Presedintele Curtii Constitutionale, Lucian Mihai, a votat insa impotriva hotararii institutiei.
Pe 17 aprilie, 53 de deputati PD si PNL au contestat Legea bugetului de stat pe 2001, considerand ca adoptarea acesteia pe articole s-a facut fara respectarea Regulamentului sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, care reglementeaza un anumit tip de cvorum. Precizand ca nu este de competenta sa respectarea de catre Parlament a regulamentelor proprii, Curtea a respins obiectia. Aceeasi soarta a avut-o si contestarea pe fond a bugetului. Democratii si liberalii au adus in atentia Curtii cinci articole din buget, care se refera printre altele la: obligatia ca ordonatorii principali de credite sa stabileasca numarul maxim de posturi si cheltuielile de personal cu avizul Ministerului Muncii; repartizarea cotelor din impozitul pe venit si catre sectoarele Municipiului Bucuresti; posibilitatea aprobarii de catre Guvern a modificarilor in structura si intre ordonatorii principali de credite, in functie de derularea contractelor de imprumuturi externe.
Presedintele Curtii Constitutionale, Lucian Mihai, a votat impotriva sentintei institutiei pe care o conduce: -Eu nu am votat impreuna cu majoritatea-. El sustine ca este neconstitutional art. 41 din buget, care da dreptul Guvernului sa aprobe modificari in structura bugetului si intre ordonatorii principali de credite. In privinta celorlaltor obiectii, Lucian Mihai a declarat ca acestea nu incalca principiul autonomiei locale, pe cel al descentralizarii serviciilor publice si nici Constitutia.
In privinta sesizarii din 18 aprilie a CSJ, care se refera la neincluderea in buget a unor fonduri suplimentare pentru majorarea salariilor judecatorilor, Lucian Mihai a spus ca obiectia a fost respinsa din doua motive. In primul rand, Curtea Constitutionala nu se poate pronunta decat asupra unor probleme de drept si nu asupra unor aspecte referitoare la verificari de fonduri. De asemenea, potrivit unei note a Guvernului, in bugetul CSJ sunt incluse alocatiile necesare pentru a acoperi majorarile salariale.