Dezbaterea bugetului pe anul 2003 a debutat ieri cu laude din partea grupului parlamentar PSD si critici aspre din partea opozitiei. Proiectul Legii bugetului de stat si al Legii bugetului asigurarilor sociale de stat au fost pentru Adrian Nastase o ocazie de a prezenta realizarile guvernului din anul acesta, condimentata din cand in cand cu o critica la adresa fostei guvernari.
Daca ne luam dupa -cresterile- preconizate pentru anul viitor, vom avea salarii mai mari, pensii recorelate, elevi mai destepti, caldura in case pe timpul iernii, apa la sate si un sistem de irigatii extins. Parlamentarii din opozitie au respins praful aruncat de premier in ochi si au refuzat sa creada in bunastarea visata si planificata de PSD.
Opozitia a protestat ca nu a fost acceptat nici un amendament propus, iar grupul parlamentar PD a anuntat ca nu va vota aceste doua proiecte. Ion Iliescu si-a exprimat dezamagirea fata de sumele mici alocate protectiei sociale si a atras atentia asupra saraciei extreme din Romania. El a declansat, astfel, un nou dialog Victoria-Cotroceni, desfasurat prin intermediul presei. Adrian Nastase a replicat, prompt, ca -problema saraciei este, intotdeauna, o chestiune de relativitate- si ca trebuie verificat -ce anume consideram saracie extrema-. Premierul a mai avut, in timpul dezbaterilor celor doua proiecte, o reactie intepatoare la discursul deputatului PNL Eugen Nicolaescu, care a calificat proiectul bugetului de stat drept -antinational-.
Cele doua Camere ale Parlamentului au inceput ieri dezbaterea proiectului Legii bugetului de stat si a proiectului Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2003. Membrii grupului parlamentar PSD au laudat cat au putut cele doua proiecte, starnind criticile colegilor din opozitie, care au reprosat ca nu s-a tinut cont de propunerile lor. Premierul Adrian Nastase a prezentt cu mandrie realizarile anului 2002, a mai -intepat- verbal fosta guvernare si a asigurat ca Romania va avea un an 2003 plin de -cresteri-. Ion Iliescu, in schimb, a atras atentia ca se aloca foarte putin protectiei sociale, ca -una dintre problemele dominante (?ë) este saracia extrema-, iar bugetul nu prevede decat un -minim necesar si obligatoriu-. Presedintele a declansat, astfel, un nou dialog Victoria – Cotroceni, prin intermediul presei.
Promisiunile (electorale) bugetare pe 2003
Proiectul de buget pe 2003 a intrat in dezbateri cu dreptul, adica la termenul prevazut de lege, a tinut sa precizeze Adrian Nastase. Premierul a inceput in forta sirul promisiunilor (electorale) bugetare, spunand ca autoritatile publice centrale si locale vor avea la dispozitie, inca de la 1 ianuarie 2003, resursele financiare necesare, iar -performanta economico-sociala va fi realizata prin extinderea substantiala a finantarii pe baza de programe-. Seful executivuluia a atras atentia ca in anul care a trecut economia a fost redresata si a crescut precum Fat-Frumos, desi -contraperformantele inregistrate in guvernarea anterioara au adus economia intr-o stare care, in mod normal, nu putea fi redresata intr-un interval de timp atat de scurt-. Si a adaugat ca -efectele negative ale guvernarii anterioare vor fi rapid si irevocabil inlaturate-. Ce vom avea anul viitor, printre altele? Un spor al Produsului Intern Brut de 5,2 %, o scadere a ratei inflatiei la 14%, o crestere reala a fondurilor publice pentru investitii de peste 10%, cheltuielile pentru asistenta sociala, alocatii, pensii, ajutoare si indemnizatii se vor situa la 10,1% din PIB.
A mai promis Nastase, pe baza proiectului de buget proaspat prezentat, caldura pe timp de iarna, o recorelare a pensiilor, o alocatie de stat pentru copii de 210.000 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2003. Si bugetarii vor lua cu 6% mai multi bani din ianuarie si cu 9% mai multi din octombrie 2003. Elevii vor fi transportati in centrele zonale de invatamant cu microbuze care urmeaza sa fie achizitionate; acolo, cei din clasele I-IV vor fi hraniti in continuare de stat, prin programul -Laptele si cornul-, iar cei care provin din familii cu venituri reduse vor primi rechizite gratuite. Din 4% din PIB, alocat invatamantului, au fost stabilite sume inclusiv pentru calculatoarele care vor fi repartizate si pentru educatia universitara si postuniversitara. Exceptia o constituie mai sus-mentionatele microbuze si -inlocuirea mobilierului uzat din intregul sistem de invatamant-. (Vom studia Legea invatamantului pentru a vedea de cand mobilierul este parte a sistemului, cot la cot – sau cui la cui – cu programele si structura anului scolar, de exemplu.)
Bugetele locale vor insuma in 2003 cu 30% mai mult decat in 2002, adica 6,3% din PIB. Din acesti bani, oamenii vor avea (?) energie termica, locuinte, apa la sate, drumuri comunale pietruite, planuri urbanistice si vor putea folosi aeroporturile de interes local, care vor fi intretinute si dezvoltate. In acest mod, a precizat Nastae, -se asigura surse suplimentare pentru echilibrarea bugetelor locale, in special pentru unele unitati administrativ-teritoriale cu probleme economice si sociale mai deosebite-. Dar abia in 2003 va fi definitivata si inaintata parlamentului noua lege a finantelor publice locale, a declarat tot el.
Pentru a arata grija fata de cetateni, premierul a mers pe puterea exemplului, spunand ca este cu atat mai importanta componenta sociala, -cu cat ignorarea acesteia in perioada 1997-2000 a condus la scaderea nivelului de trai al cetatenilor si, respectiv, la cresterea gradului de saracie a populatiei tarii-. -Cu alte cuvinte (?ë), Romania a reusit sa recupereze, in numai doi ani de guvernare PSD, regresul economico-social si degradarea imaginii externe a tarii, inregistrate in perioada 1997-2000-.
Dupa injectia cu optimism, Adrian Nastase i-a rugat pe deputati si senatori sa voteze cele doua proiecte de legi bugetare pe anul 2003, Legea bugetului de stat si Legea bugetului asigurarilor de stat.
Propunerile opozitiei au fost auzite, dar nu ascultate
Reprezentantii opozitiei au primit infuzia de bunastare preconizata pentru anul 2003 ca un praf in ochi si au replicat fie prin discursuri intepatoare, fie prin retragerea din sala.
Florin Georgescu, deputat PSD, a declarat ca -grupul parlamentar social-democrat umanist va vota cu convingere proiectul de buget pe 2003-. In replica, Adriean Videanu, deputat PD, a criticat bugetul si l-a calificat drept o -crestere statistica, corelata cu experienta unor oameni care lucreaza de multi ani cu guvernul-. El a sugerat adoptarea unui model economic nou, -pentru a inceta cu corectiile mostenite dinainte de *89-. La sfarsitul interventiei, Videanu a anuntat ca, deoarece amendamentele propuse de PD nu au fost acceptate, grupul parlamentar PD nu va vota bugetul pe 2003 dupa ce Nastase multumise -pentru numarul important de amendamente pe care le-ati formulat-. Radu Rusanu, deputat PNL, a comentat si el aceasta problema, spunand ca -nu a fost acceptat nici unul dintre amendamentele opozitiei si ne cereti sa votam ceea ce numai dumneavoastra ati hotarat-. Chiar si Ioan Aurel Rus (PRM) a reprosat ca grupul PSD -a respins munca tuturor comisiilor-. Eugen Nicolaescu, deputat PNL, si-a sustinut colegii, adaugand ca -proiectul inaintat parlamentului reprezinta numai vointa unica a guvernului, pentru care trebuie sa-si asume intreaga responsabilitate in fata cetatenilor si a organismelor internationale-, iar -dezbaterile din Comisiile reunite pentru buget, finante si banci au fost, de fapt, un monolog al puterii si un troc politic intre partidele aflate in coalitia guvernamentala-. In final, el a calificat proiectul de buget ca fiind -demagogic, electoral si antinational-. Ultima caracterizare l-a starnit pe Adrian Nastase, care a replicat imediat ca -i se pare o jignire nemeritata la adresa muncii noastre venita din partea unor colegi care au dat masura unor bugete si au marcat istoria intr-un mod binecunoscut-.
Iliescu pune la colt componenta sociala a bugetului
Viziunea asupra bugetului pe 2003 a reprezentat si un nou episod din foiletonul ciocnirilor intre Cotroceni si Palatul Victoria. Presedintele Iliescu a reprosat, ieri, guvernului faptul ca a alocat putine fonduri pentru protectia sociala. -Nu numai ca nu se acorda mult, dar nu suntem capabili sa alocam atat cat ar fi necesar, pentru ca, din pacate, una dintre problemele dominante ale societatii romanesti este saracia, si chiar saracia extrema-, a spus seful statului. In opinia sa, banii alocati de guvern acestui capitol prin Legea bugetului reprezinta doar -un minim necesar si obligatoriu-.
La iesirea din sala de plen a parlamentului, premierul Nastase a fost surprins la auzul criticilor prezidentiale. -Nu am vazut aceste comentarii, insa, in orice caz, daca domnul presedinte Iliescu are anumite solutii pentru proiectul bugetului de stat, sunt convins ca imi va transmite sugestiile si propunerile sale in mod direct-, a spus Nastase. El a ripostat remarcelor facute de seful statului cu privire la saracia extrema: -Problema saraciei este intotdeauna o chestiune de relativitate-. Premierul a opinat ca trebuie, mai intai, verificat -cat anume, procentual, reprezinta saracia extrema si, pana la urma, ce anume consideram saracie extrema-. Nastase este de parere ca -este necesar sa luam in calcul si economia subterana atunci cand discutam despre saracia extrema-. Seful guvernului a mai amintit ca -exista anumite analize realizate de catre Comisia antisaracie si standarde internationale dupa care se judeca aceste lucruri-. -De aceea, este foarte greu sa spun ca nu exista saracie extrema in Romania-, a conchis Nastase.
Referindu-se la aspectele sociale ale bugetului, aspru criticate de opozitie in timpul sedintei comune, primul-ministru a spus ca -este firesc sa existe si acuze de acest gen, dat fiind ca in timpul dezbaterilor din parlament se manifesta, in mod firesc, si disputele dintre putere si opozitie-. -Nu cred insa ca, in cadrul dezbaterilor, au fost aduse argumente pe aceasta tema. Cred, din contra, ca anul acesta, proiectul de buget acorda o atentie mai mare problematicii sociale-, a spus Nastase. El a adaugat ca -singura problema pe care o avem este sa echilibram, cumva, in cadrul bugetului, preocuparile pentru dimensiunea sociala cu ceea ce trebuie sa fie eforturile de continuitate pentru reformele economice-.