Home Politic Bulgaria ne intrece in rapoartele Comisiei Europene

Bulgaria ne intrece in rapoartele Comisiei Europene

DISTRIBUIŢI

Declaratia negociatorului-sef al Bulgariei pentru UE, Medlena Kuneva, privind dorinta Sofiei de a nu mai fi livrata la pachet cu Romania in procesul de aderare la Uniune a starnit reactii vehemente la Bucuresti. Prima care a reactionat a fost sefa integrarii de la Bucuresti, Hildegard Puwak, care i-a acuzat pe demnitarii bulgari de -lipsa de fair-play-, subliniind totodata ca Romania nu este in competitie cu alte tari candidate in procesul de aderare, ci -se concentreaza asupra pregatirilor interne-. Nu stim cat de mare e concentrarea demnitarilor romani, dar dorinta bulgarilor de a se desprinde de tara noastra pare sa fi gasit ecouri chiar la Bruxelles. Mai mult, raportul de tara al Comisiei Europene, ce urmeaza sa fie facut public zilele urmatoare, va aduce, se pare, vecinilor nostri de la sudul Dunarii statutul mult ravnit de tara cu economie de piata functionala, lucru nereusit de Romania pana in prezent, in ciuda eforturilor depuse de Cabinetul Nastase.

Bulgaria, cu un pas inaintea Romaniei

Daca momentul noiembrie – Praga va aduce aproape sigur primirea tarii noastre in familia NATO, aderarea la Uniunea Europeana se anunta un proces de lunga durata, cu finalizare cel mai probabil in 2007. Ultimele semnale de la Bruxelles sugereaza insa ca bulgarii ar putea primi note mai mari ca Romania, la evaluarea din acest an, iar guvernantii de la Sofia au declarat deja ca asocierea cu Bucurestiul nu ii avantajeaza. Potrivit corespondentului BBC la Bruxelles, Romano Prodi l-a asigurat pe presedintele bulgar Ghiorghi Pirvanov, aflat in vizita in capitala Belgiei, ca raportul Comisiei Europene de la 9 octombrie va fi extrem de pozitiv si va pune in lumina progresele realizate de Bulgaria privind reforma Justitiei, combaterea coruptiei si reformele economice. Bulgaria spera ca raportul sa confirme, in primul rand, ca ea are o economie de piata functionala si este posibil ca aceasta confirmare sa reprezinte o distinctie importanta fata de Romania. Surse diplomatice confirma posibilitatea ca, spre deosebire de tara noastra, Bulgaria sa primeasca in raportul de tara mult-ravnitul statut de tara cu economie de piata functionala.

Acesta pare sa fie si motivul pentru care negociatoarea-sefa bulgara, Medlena Kuneva, si-a exprimat temerea ca Bulgaria si Romania vor fi puse in aceeasi categorie, chiar daca, a spus ea, bulgarii au inregistrat un avans important in negocieri.


Prodi saluta -angajamentul Bulgariei privind TPI-

Intrebat daca cele doua tari vor trebui sa astepte impreuna pentru a adera la UE in 2007, presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, a declarat, conform BBC: -Noi nu fortam pe nimeni sa se casatoreasca. Politica noastra este ca fiecare tara sa fie tratata dupa propriile ei merite si, chiar daca Bulgaria a facut mari progrese, mai raman multe capitole dificile in negocieri-. In ciuda acestor probleme, Prodi si-a exprimat insa recunostinta fata de ceea ce el a numit -angajamentul Bulgariei privind Tribunalul Penal International-, subliniind ca acest lucru reprezinta un punct foarte important pentru noi. Mai mult, presedintele Comisiei Europene i-a asigurat pe bulgari ca nu vor trebui sa astepte la usa UE. Dar, sustine BBC, dintr-o dezbatere confidentiala la Comisia Europeana, a reiesit ca rapoartele de saptamana viitoare, care vor include mai multa asistenta financiara si o lista cu reformele prioritare pentru Romania si Bulgaria, nu vor contine, probabil, si o data pentru aderarea Bulgariei si Romaniei. Unii diplomati nu exclud insa ca la summit-ul de la Copenhaga, din luna decembrie, liderii europeni sa fie mai generosi, oferind o perspectiva politica mai clara pentru cele doua tari. (Iulia Nueleanu)


Prodi – acuzat de -miopie politica-

Seful Comisiei de politica externa a Senatului, pesedistul Gheorghi Prisacaru, nu este deloc speriat de -pisica- aratata de Romano Prodi privind abordarea cu prioritate a Bulgariei in defavoarea Romaniei la integrarea in Uniunea Europeana. -Daca in acest fel intelege UE sa sanctioneze Romania pentru semnarea acordului cu americanii, este semn de miopie politica-. Fara sa faca referire la ochelarii sefului Comisiei Europene, Prisacaru arata ca scurta istorie a UE demonstreaza o alta realitate, si anume, un apetit pentru tandemuri, fiind convins ca -UE se va concentra asupra Romaniei si Bulgariei deopotriva-. Cel mai la indemana exemplu este cel al Spaniei si Portugaliei, integrate la unison, in pofida avansului evident al tarii lui Cervantes.

Pe de alta parte, senatorul PSD nu crede ca Bulgaria va obtine note prea mari la materia -economie-, desi a inchis mai multe capitole de negociere in perspectiva aderarii. -Romania sta cu mult mai bine in privinta situatiei economice si a nivelului de trai-, crede presedintele Comisiei de politica externa a Senatului. Un alt calcul politic pe care si-l face -extremistul- pesedist este faptul ca Uniunea Europeana nu este incantata sa prelungeasca problemele integrarii, lasand nerezolvata, in sertare, tema Romaniei. Cele doua tari au, de altfel, deadline-uri de integrare apropiate (Bulgaria – 2006, Romania – 2007) si pot incheia cursa cu obstacole a aderarii umar la umar. Toate acestea, plus cutuma tandemurilor inradacinata in practicile Uniunii Europene – desi nu s-a vorbit niciodata oficial despre asta, in negocieri – vor duce Bucurestiul si Sofia cu aceeasi viteza la Bruxelles.

-Pedeapsa- lui Romano Prodi ar fi -o lipsa de orientare politica-, intrucat s-a demonstrat de curand, la intalnirea ministrilor de externe europeni, ca Romania -a avut dreptate- semnand un acord bilateral cu americanii. Fiecare tara va face asta sigur, -fiecare turnand apa in vinul lui-, a exprimat, plastic, Gheorghi Prisacaru rezultatul compromisului europeano-american.

De altfel, senatorul PSD a dezvaluit ca ideea Curtii Penale Internationale a apartinut unui roman (juristul Pela, care a lansat-o inainte de Al Doilea Razboi Mondial) – fara ca UE sa recunoasca oficial (la nivel de specialisti) paternitatea. -Romania nu e mai proamericana decat este proeuropeana-, a spus Prisacaru, iar afirmatia lui Romano Prodi nu trebuie sa impiedice Bucurestiul sa-si continue drumul spre UE si nici nu trebuie sa afecteze relatiile cu Comisia Europeana.

Declaratia lui Prodi trebuie luata?ë?è-ca o simpla declaratie-, a conchis seful senatorilor -extremist-, cu atat mai mult cu cat aceasta -a fost fortata, neintrand in competentele sale-. Ultima -lovitura- a lui Prisacaru tinteste tocmai la competente, Romano Prodi fiind seful Comisiei Europene (adica al Guvernului UE), care nu are atributii de politica externa – singurul for cu puteri in domeniu fiind Consiliul de Afaceri Generale al UE.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.