Home Politic Bunicuta a castigat razboiul cu Nastase

Bunicuta a castigat razboiul cu Nastase

DISTRIBUIŢI

Ion Iliescu – presedinte, Adrian Nastase – presedinte executiv, Octav Cozmanca – secretar general. Aceasta ar fi, potrivit unor surse din cadrul partidului, viitoarea structura de conducere a PSD care va fi aleasa la Congresul din primavara. Reuniti, ieri, in sedinta Biroului Executiv Central, pesedistii au stabilit care va fi noua formula de conducere a formatiunii, fara a fi facute insa nominalizari in acest sens. Astfel, pe langa cele trei functii – de presedinte, presedinte executiv si secretar general – s-a decis infiintarea unui Birou Executiv National.


Membrii Biroului Executiv Central al PSD au stabilit o serie de modificari la statutul partidului cu privire la viitoarea structura de conducere, acestea urmand a fi adoptate la congres. In primul rand, s-a hotarat reducerea numarului de vicepresedinti la cinci-sapte, precum si desfiintarea Delegatiei Permanente si a Biroului Executiv Central. In schimb, ar urma sa se infiinteze un nou organism de conducere, si anume Biroul Executiv National. Acesta va fi format din presedintele partidului, presedintele executiv, secretarul general, vicepresedinti, presedintii celor doua Camere ale parlamentului, precum si opt lideri regionali, in aceasta structura reunindu-se fosta Delegatie Permanenta si fostul Birou Executiv Central.

Participantii la reuniunea care s-a prelungit pana seara tarziu urma sa hotarasca si data congresului la care trebuie adoptate aceste modificari de statut, in discutie fiind luate doua variante: 12-13 martie si 21-23 aprilie.

O alta decizie importanta ce va fi dezbatuta la congres se refera la modificarea statutului astfel incat conducerea partidului sa fie aleasa la doi ani, si nu la patru, cum se procedeaza in prezent. Aceasta inseamna ca PSD va fi condus pentru urmatorii doi ani de Ion Iliescu, pentru ca apoi un alt lider sa preia prima pozitie a PSD.

-Recunosc ca sunt vinovat de multe-

Cel care va fi inlocuit din fruntea partidului, in urma unui razboi indelungat cu Ion Iliescu, a folosit prilejul sedintei de ieri pentru a-si asuma raspunderea pentru esecul PSD in alegeri. Adrian Nastase a prezentat, in fata colegilor, un raport privind situatia PSD, atragandu-le atentia acestora ca tin discursuri despre reformare fara a spune lucrurilor pe nume. -Ani la rand am refuzat sa ne vedem asa cum suntem de fapt. Problema e in fata noastra, e in mijlocul nostru, dar noi refuzam sa discutam despre ea. Multi dintre dvs. considerati probabil ca e de datoria mea sa imi asum intreaga vina pentru esecul din alegeri. Recunosc ca sunt vinovat de multe. Dar nu cred ca doar o suma de vorbe spuse de Nastase poate spala acest partid de toate problemele sale-, a declarat liderul PSD.

-De la bani pornesc multe din necazurile noastre-

Nastase a caracterizat formatiunea pe care a condus-o timp de patru ani drept -un partid de mase-, organizat dupa un model -invechit si necompetitiv-. El sustine ca nu trebuie sa se renunte la principiul alegerilor preliminare si la competitia pentru posturile de conducere. -Nu ne mai putem permite nici un fel de aranjament de culise, nici un fel de <cumetrie> in desemnarea cadrelor de conducere la fiecare nivel al partidului-, a aratat Nastase. In context, acesta a subliniat ca trebuie revizuit modul in care sunt finantate activitatile formatiunii. -De la bani pornesc multe din necazurile noastre ca partid. Va trebui sa analizam cu scrupulozitate modul in care vin, dar si cat de cinstite si transparente sunt sursele acestor bani-.

-Am fost avertizat ca unii nu doresc intoarcerea mea-

Intr-un discurs mult mai amplu, Ion Iliescu a vorbit despre cauzele care au dus la pierderea alegerilor de catre PSD. Printre altele, Iliescu a mentionat -folosirea de catre unii a pozitiilor ocupate in institutii si servicii publice pentru promovarea intereselor personale- si -imaginea de opacitate in relatia partidului cu presa-. In privinta ultimului aspect, liderul PSD a avansat ideea -unui proiect publicistic serios- care sa promoveze -valorile intelectuale ale stangii social-democrate-. Referindu-se la perioada electorala propriu-zisa, Ion Iliescu a vorbit despre -o serie de erori-, cum ar fi -masurile pripite de dezorganizare a unor structuri de conducere- si -gestionarea stangace a negocierilor pentru formarea aliantelor electorale-.

In ceea ce priveste masurile care ar trebui sa fie luate in viitor, liderul PSD a pus accentul pe -descentralizarea deciziei-. S-a opus insa criteriului regional de organizare a PSD pe motiv ca -s-ar accentua liniile de fractura dintre diversele zone ale tarii si ar da frau liber manifestarii egoismelor locale-.

In final, Iliescu a tinut sa -marturiseasca- – dupa cum i-a placut sa sublinieze – ca inainte de invitatia facuta in 2004 de a reveni in partid, au fost oameni care l-au prevenit ca va gasi un alt climat in partid. -Am fost avertizat ca vor fi unii care nu doresc reintoarcerea mea. Au existat astfel de semnale de ostilitate, dar nu am sentimentul ca aceasta este nota dominanta-, a aratat Iliescu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.