Restituirea catre Biserica Greco-Catolica a tuturor lacaselor de cult detinute in 1948 ar impiedica exercitarea dreptului la libertate religioasa pentru un numar mare de credinciosi, deoarece dupa 1990, majoritatea greco-catolicilor fortati sa treaca la cultul ortodox au decis sa ramana in cadrul Bisericii Ortodoxe, se arata intr-o nota prezentata de ministrul culturii, Razvan Theodorescu, in ultima sedinta de Guvern. -Mentionam ca majoritatea fostilor credinciosi greco-catolici, trecuti fortat la ortodoxie in 1948, au decis, dupa 1990, sa ramana in cadrul Bisericii Ortodoxe. Ca urmare, restituirea catre Biserica Greco-Catolica a tuturor lacaselor de cult ar impiedica exercitarea dreptului la libertate religioasa pentru un mare numar de credinciosi-, se arata in documentul respectiv. Cultele religioase din Romania au fost deposedate de catre stat, in perioada 1945-1989, de circa 2.000 de cladiri, precum si de importante suprafete de terenuri agricole si forestiere, prin reforma agrara din 1945, subliniaza documentul. O situatie speciala a avut-o Biserica Greco-Catolica, careia, prin Decretul 358/1 decembrie 1948, i s-au confiscat de catre stat toate bunurile, cu exceptia bisericilor, caselor parohiale si a cimitirelor care au trecut in folosinta Bisericii Ortodoxe. Aproximativ 1.690 de biserici si 80 dintre imobilele preluate de cultul ortodox au fost restituite dupa 1989.
Reamintim ca Papa Ioan Paul al II-lea a solicitat autoritatilor romane sa restituie bunurile Bisericii, confiscate in perioada comunista.
La cateva ore dupa prezentarea notei de catre ministrul culturii, Senatul a aprobat, ieri, o Ordonanta de Urgenta, emisa in anul 2000, privind retrocedarea unor bunuri imobiliare care au apartinut cultelor religioase din Romania. Actul normativ, adoptat cu 92 de voturi -pentru-, trei -impotriva- si patru abtineri, prevede -masuri reparatorii cu implicatii in societatea romaneasca si in cadrul international-. Potrivit textului, imobilele care au apartinut cultelor religioase, altele decat lacasele de cult, si care au fost preluate abuziv, cu sau fara titlu, de statul roman, de organizatiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice, in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, se retrocedeaza fostilor proprietari.
Cererile de retrocedare se pot depune la o comisie speciala, in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a acestei legi. In cazul in care imobilele revendicate sunt destinate, in prezent, unor activitati publice, solicitantul poate opta pentru restituirea numai a -nudei proprietati-, iar in acest caz, imobilul respectiv isi va pastra destinatia pentru o perioada de cel mult cinci ani sau poate cere despagubiri. O data cu imobilele retrocedate in natura, se restituie si acele bunuri mobile destinate, la data preluarii, functionarii cultului, daca acestea au fost preluate impreuna cu imobilul si daca mai exista la data depunerii cererii de retrocedare. Senatorii au mai stabilit ca dispozitiile legale privind protectia chiriasilor persoane fizice se aplica in mod corespunzator, fara a putea depasi termenul de cinci ani, prevazut in acest act normativ.
Pentru imobilele preluate fara titlu, care au destinatia de scoli, spitale, gradinite, centre de plasament, azile de batrani, se vor incheia contracte de inchiriere pe o durata de cinci ani de la data emiterii deciziei de retrocedare, intre noii proprietari si utilizatorii sediilor.