In sesiunea extraordinara vor putea fi depuse doar amendamente la proiectul de lege privind Regulamentul Senatului.
Dupa o sedinta-maraton a Biroului Permanent al Senatului, miercuri seara s-a decis convocarea acestei Camere in sesiune extraordinara, in perioada 29-31 august. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca, in cadrul sesiunii extraordinare, se vor analiza si prezenta amendamente la proiectul de lege privind Regulamentul Senatului si la proiectul de lege privind Statutul deputatilor si senatorilor. Totodata, in cele trei zile ale sesiunii extraordinare, se vor pregati rapoarte la proiectele de lege care au deja stabilite termenele de catre Biroul Permanent.
Senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a precizat, la sfarsitul sedintei Biroului Permanent, ca opozitia -a castigat- un nou termen, pentru ca reprezentantii puterii au acceptat ca, in sesiunea extraordinara, sa se poata depune amendamente la proiectul de lege privind Regulamentul Senatului.
Conform senatorului liberal, in cadrul Biroului Permanent a existat -o frustrare- din partea reprezentantilor opozitiei, data de faptul ca membrii opozitiei nu au avut posibilitatea sa depuna amendamente la noul proiect de Regulament.
-A existat o toleranta, o intelegere, o acceptare a acestei situatii si, ca sa le dam dovada nu numai de toleranta, ci si de intelegerea situatiei, am acceptat aceasta discutare, in plen, a amendamentelor-, a precizat Nicolae Vlad Popa.
El a aratat ca, in orice caz, dupa data de 5 septembrie, Regulamentul va fi aprobat, prevederile acestuia urmand a intra in vigoare o data cu publicarea in -Monitorul Oficial-.
Nicolae Vlad Popa a subliniat totodata ca exista posibilitatea ca, imediat dupa publicarea noului regulament in -Monitorul Oficial-, sa fie pusa in practica prevederea conform careia presedintele Senatului poate fi revocat la propunerea a 50% plus unu din numarul senatorilor, motivul fiind existenta unei majoritati care nu-l mai sustine pe actualul presedinte.
Totodata, senatorul liberal si-a exprimat speranta ca va fi respectat calendarul coalitiei guvernamentale, conform caruia, pana pe 15 septembrie, presedintii celor doua Camere urmeaza a fi revocati din functie. -Din punct de vedere practic, exista totusi posibilitatea trecerii de 15 septembrie-, a adaugat el.