Candidatul Monicăi Macovei la Primăria Capitalei a anunțat printr-un comunicat că PNL ar trebui să-l susțină pe el în cursa electorală: „Ar fi un dezastru dacă primăria Bucureștiului va ajunge pe mâna Gabrielei Firea. Nu pentru că ar fi propriu-zis pe mâna dânsei, ci pentru că va fi pe mâna primariului de Voluntari, Florentin Pandele. Și va fi și în mâna grupurilor de interese care au capturat în acest moment Primăria Bucureștiului. Gabriela Firea nu are treabă cu administrația locală și nici nu o pasionează. Soțul său, primarul Voluntariului, are.
Îmi propun ca prin aceste rânduri să vin cu o soluție pentru ca Pandele să nu-și întindă influența și peste București. Soluția pe care o văd presupune ca forțele de centru-dreapta, adică PNL, USB și M10 să adopte o modalitate democratică și participativă pentru a susține un candidat unic: pe cel mai bine pregătit dintre candidați, pe acela cu cele mai sănătoase valori democratice și cu cea mai bună viziune de dezvoltare pentru București.
Vorbesc despre alegeri primare. Pe scurt, cred că PNL ar trebui să mă susțină pe mine și să avem alegeri primare între mine și Nicușor Dan, pentru ca dreapta să vină cu un candidat unic, deja testat și validat democratic.
Avantajele acestei soluții sunt următoarele:
– PNL s-ar trezi din visul urât care l-a adus în situația de a propune un candidat care reprezintă orice dar nu liberalismul;
– Am avea de facto alegeri în două tururi și am trage o palmă PSD-ului care și-a croit legislația electorală după propria-i măsură;
– Dezbaterile dintre mine și Nicușor Dan vor capta atenția presei și a oamenilor de centru-dreapta, vor energiza electoratul și vor pune în plan secund o eventuală candidatură ce ar putea fi anunțată în ultimul moment de către Traian Băsescu.
Există timp sufiecient și mijloace pentru alegeri primare. Candidații sunt pregătiți, programele sunt lansate. Trei dezbateri pe parcursul unei săptâmâni ar fi suficiente pentru ca oameni să-și dea seama cine merită să fie primarul Bucureștiului.
Despre PNL
Vasile Blaga a avut dreptate atunci când a zis că “nu a existat vreo propunere făcută domnului Ciucu să candideze din partea PNL”. Nu, nu a existat o astfel de propunere, doar că, din câte știu eu, era vorba despre altceva. Era vorba despre faptul că au evaluat și posibilitatea de a mă susține pe mine înainte ca Marian Munteanu să fie introdus în PNL. Spre deosebire de Marian Munteanu, eu nu m-am dezis niciodată de liberalism. Am simțit ca un pumn în plex aberația intitualtă USL și am salutat comasarea dintre PNL și PDL, sperând că intelighenția liberală să ocupe un loc central în partid. Nu m-am regăsit moral într-un PNL în alianță cu PSD și nu mă regăsesc moral în acest PNL care-l are pe Marian Munteanu desemnat pentru primăria Bucureștiului. Probabil că suntem puțini cei care încă mai onorăm istoria PNL. Pentru mine istoria PNL se confundă cu istoria modernă a României: obținerea independenței, declararea României drept regat, unirea din 1918 (îi datorăm imens pentru acest eveniment viziunii politice a lui Ionel Brătianu) etc. I.G. Duca a fost îndeosebi un model pentru mine. Dincolo de faptul că am crescut într-un areal geografic asemănător, întodeauna m-au impresionat echilibrul acțiunii sale politice, modestia sa naturală, cât și spiritul său vizionar. Probabil că suntem puțini și cei care am ținut, din convingere, să vizităm atât vila Florica (ce a mai rămas din domeniul Brătienilor) cât și mormântul lui I.G. Duca de la Urșani, Vâlcea.
Despre USB
Acesta este un partid local, care vizează exclusiv Bucureștiul. Este un partid nou, format din oameni onorabili, dar care, imediat ce a prins avânt, a început să replice comportamentul din campanie al partidelor mari. În 2012 Nicușor Dan se plângea că Sorin Oprescu evită dezbaterile și confruntările electorale. În 2016 Nicușor Dan evită dezbaterile și confruntările electorale. Au ajuns la mine cel puțin trei inițiative care ne-ar fi adus față în față dar, ca să citez din ultimul mesaj primit de la niște terți care-și doreau să ne aducă împreună, “am primit un răspuns din parte staff-ului de campanie al lui Nicușor Dan, iar ei nu își doresc o întâlnire sub forma unei dezbateri…”. Asta e și problema actuală lui Nicușor Dan, el a dispărut din peisaj, a fost înlocuit de staff-ul de campanie. Nu-l mai văd pe Nicușor acela de acum patru ani, locul lui a fost luat de o companie de PR care-i face campanie pe bani mulți. De aceea, probabil, nu vrea să vină cu mine în dezbateri, echipa de PR nu-i poate ține locul.
Îl provoc pe Nicușor Dan să accepte alegeri primare între noi doi. Nu are de ce să-i fie frică, are super-expunere, a cumpărat Internetul, are oameni care să-l pregătească și, trebuie să recunosc, are o notorietate mai bună decât a mea. Iar dezbaterile civilizate, pe problemele Bucureștiului, nu au cum să-i strice. Doar dacă nu s-a transformat în ceea ce disprețuiește el mai mult, într-un politician. Într-un politician care-și face doar calcule matematice și care nu dă doi bani pe dezbaterea reală.
Despre M10
Am acceptat susținerea M10 în aceste alegeri pentru că-mi sunt dragi, încă din 2014. Toți oamenii care s-au strâns în campania Monică Macovei și care mai târziu au format M10 sunt oameni ca mine și ca dumneavostră, dedicați unei cauze onorabile. Am acceptat susținerea M10 pentru că niciun alt partid actual nu capitalizează lupta anticorupție și nu și-o asumă pe față. PDL, încă dinainte de comasarea cu PNL, nu a mai fost interesat de subiect, iar PMP a schimbat macazul.
Și M10 este un partid nou, așa cum este USB, foarte compatibil d.p.d.v. valoric și aspirațional cu USB, doar că este un partid cu ambiții naționale. M10 și-a dorit o colaborare politică, într-o formă sau alta, cu USB, dar nu a fost să fie. Probabil că nu le va pica bine faptul că mă declar liberal celor de la M10. Dar nu au de ce să-și facă griji, nu aș pleca către PNL (în cazul în care s-ar decide că susținerea mea este cea mai onorabilă ieșire din acastă teribilă situație în care se află PNL) fără o negociere pe principii între PNL și M10.
Despre mine
Forța celor mici stă în moralitate. Cu altceva nu se pot impune. Am învățat asta din teroria relațiilor internaționale (statele mici n-au nicun argument în fața statelor mari decât propriul comportament, supremația argumentului moral). Nu aș avea căderea să le zic eu celor din PNL sau din USB ce să facă, nu au nevoie neapărat de mine, dar trebuie să-mi asculte argumentele pentru că sunt făcute de pe o poziție morală. Iar oamenii vor moralitate în politică. Iar pozițiile morale nu le poate invoca nimeni care încearcă să-și ascundă propria situație, vorbind doar despre alții. Așa că voi fi sincer până la capăt. În acest moment situația mea nu este roz. Sunt la limită cu strânsul de semnături, este posibil să le strâng, este posibil să nu le strâng. Independenții nu au posibilitatea legală de a primi donații, spre deosebire de partide. Acesta este o barieră legală impusă de către PSD și PNL atunci când și-au așternut cum să doarmă în aceste alegeri. Acest fapt mi-a dăunat și a făcut să iau startul mai târziu și doar cu sprijinul M10 și al voluntarilor care au venit alături de mine.
Am făcut propunerea (acestă vizează exclusiv Bucureștiul) de a fi susținut și de către PNL și de a organiza alegeri primare împreună cu M10 și USB pentru că așa vom avea mai multe șanse de a nu aduce în fruntea Bucureștiului cuplul Pandele-Firea. Ar fi o zi prea tristă pentru București”.