Home Politic CCR a ciuntit reforma constituțională propusă de guvern și președintele Băsescu

CCR a ciuntit reforma constituțională propusă de guvern și președintele Băsescu

DISTRIBUIŢI

Principalele  modificări din proiectul de revizuire a Constitutiei realizat de Guvern si modificat de presedintele Traian Basescu au fost respinse de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), fiind considerate neconstitutionale.

 Judecatorii

Curtii Constitutionale au constatat ca exista elemente de neconstitutionalitate in proiectul de revizuire a Constitutiei, potrivit unui comunicat al CCR. Unul dintre acestea este legat de actuala prevedere din Constitutie (articolul 44 alineatul 8) potrivit careia caracterul licit al averilor se prezuma. Proiectul inaintat de presedintele Traian Basescu cere eliminarea acestei prevederi.

 

Restringerea drastica a imunitatii parlamentare si ministeriale au fost, de asemenea, considerate ca neconstitutionale.

De asemenea, judecatorii constitutionali au considerat ca sunt incalcate drepturi fundamentale in ce priveste Consiliul Superior al Magistraturii, unde proiectul de revizuire a Constitutiei prevede ca in CSM sa fie alesi mai multi reprezentanti ai societatii civile si ca presedintele Consiliului poate proveni din randul acesteia. Numirea unei persoane care nu este judecator sau procuror la conducerea CSM incalca drepturi constitutionale, in opinia CC.

O alta propunere de modificare respinsa de CCR este eliminarea controlului judecatoresc pe deciziile care privesc politicile fiscale si bugetare.

Magistratii CCR au decis ca propunerile de mai sus incalca "limitele revizuirii prevăzute de art.152 alin.(2) din Constituție:(2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale cetățenilor sau a garanțiilor acestora.

Reamintim ca joi, 9 iunie, Presedintia a remis Curtii Constitutionale proiectul de revizuire a Constitutiei dupa ce propunerea a primit avizul Consiliului Legislativ.

Avizul Curtii Constitutionale este consultativ.

Ulterior, proiectul de revizuire insotit de avizul Cosiliului Legislativ si de decizia Curtii Constitutionale va fi inaintat Parlamentului Romaniei, in vederea dezbaterii si adoptarii lui.

 Surse apropiate Cotroceniului au declarat pentru HotNews.ro ca Presedintia n-o sa mai sustina textele declarate neconstitutionale de CCR.

"Proiectul va merge mai departe in Parlament. Si in 2003, cand a fost revizuita Constitutia, s-a intamplat la fel, au fost declarate neconstitutionale unele texte. Parlamentul a stabilit pana la urma forma finala. Teoretic, Parlamentul poate trece peste sugestiile Curtii Constitutonale. Dar e treaba comisiei parlamentare", au spus sursele citate.

PDL: deciziile CCR trebuie respectate

Sulfina Barbu, deputat PDL, este de parere ca Guvernul va fi obligat sa modifice proiectul de modificare a Constitutiei, dupa decizia CCR.

"Orice decizie a Curtii Constitutionale trebuie respectata. Oricum, nu suntem in fata unui act care sa fi fost aprobat. E un proiect care poate fi adaptat. Este foarte bine ca avem o decizie, asteptam motivarea.

Sunt doua variante: Guvernul cand va trimite proiectul de modificare a Constitutiei, luand in calcul decizia CC si motivarea sa faca adaptarile necesare si al doilea filtru si cel mai important il reprezinta dezbaterile din Parlamentul Romaniei", a declarat Sulfina Barbu, la Radio France International.

Aceasta a adaugat ca nu este nevoie de amanare a consultarilor presedintelui cu partidele, in ceea ce priveste Constitutia, dupa decizia CCR.

Cristian Petrescu, deputat PDL, este de parere ca articolul privind prezumtia de dobandire licita a averii era unul important pentru reforma.

"Era un articol important din punct de vedere al reformei, pentru ca ne lovim de aceste averi uriase ale unor ceateni, pe de alta parte este si o problema a instituiilor statului (…), acestea trebuie sa dovedeasca daca averile sunt dobandite legal sau nu", a declarat Cristian Petrescu.

Dan Sova, jurist si senator al Partidului Social-Democrat, a declarat ca decizia CCR este una corecta, avand in vedere ca proiectul PDL continea, in opinia sa, "idei foarte periculoase".

"Am primit si eu vestea cu bucurie. Nu sunt in tema cu motivatiile CCR si ce a declarat Curtea neconstitutional, insa pot sa spun cu mare bucurie ca este un moment in care dreptul si ratiunea au batut propaganda si presiunea. In afara de chestiunea procedurala pe care USL a insistat, presedintele nu are dreptul de initativa si nu putea adauga 13 articole si modifica 24 din continutul initiativei prezentate de Guvern", a declarat Dan Sova.
Sova a precizat ca modificarea Constitutiei in sensul eliminarii prezumtiei de dobandire licita a averii este "o idee foarte periculoasa pentru sistemul constitutional si juridic.

Acesta este de parere ca votul judecatorilor a fost unul liber, avand in vedere ca raportul de voturi pentru si impotriva a fost sase la trei (sase voturi impotriva, trei voturi pentru).

Modificările legate de parlamentul unicameral, constituționale

Proiectul de modificare a Constitutiei mai prevede, printre altele, trecerea de la Parlament bicameral la Parlament unicameral. O alta prevedere este ca retinerea unei persoane nu poate depasi 48 de ore. In plus, retinerea sau arestarea parlamentarilor se vor face fara avizul Legislativului. Se mai precizeaza ca orice lege trebuie sa aiba doua citiri: o prima lectura si, la minimum 30 de zile, o a doua lectura, dupa care sa se dea votul final.

O alta prevedere este ca remanierea ministrilor se face doar dupa consultarea presedintelui, urmand ca hotararea de suspendare a acestuia sa fie validata de Curtea Constitutionala. In plus, in caz de criza politica, Guvernul si-ar putea asuma raspunderea pe buget, conform proiectului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.