Apropierea campaniei electorale pentru parlament si presedintie ii determina pe liderii partidelor sa se uite cu mai multa atentie la bugetul de care dispun formatiunile pe care le conduc. Preocuparea pentru acest subiect este cu atat mai importanta in acest an cu cat lupta electorala se anunta nu numai a fi foarte stransa, dar si foarte agresiva, dat fiind si faptul ca pesedistii vor incerca sa-si ia revansa pentru bataia primita la alegerile locale. Prin urmare, -nu se va precupeti nici un efort-, fie el si financiar, pentru a pune in practica o strategie electorala prin care sa-si asigure victoria. Sumele care, oficial, urmeaza a fi puse la bataie depasesc ordinul milioanelor de dolari pentru fiecare partid in parte. Printre primii care au inceput sa se gandeasca la banii care vor trebui sa-i cheltuiasca pentru a convinge electoratul ca de data aceasta ei sunt cei mai buni sunt liberalii si democratii reuniti sub sigla Aliantei D.A. Dupa ce s-au folosit de aceasta vara pentru a-si imparti fara prea multa galagie locurile eligibile pe liste parlamentare si avand pe post de candidat la fotoliul de la Cotroceni pe presedintele PNL, Theodor Stolojan, -aliatii- au trecut la discutii privind -cotizatiile-. Primele sume stabilite se refera la contributia pe care aspirantii la fotoliile de deputati si senatori trebuie sa o faca pentru sprijinirea campaniei pentru presedintie.
Constienti fiind de faptul ca prezenta lor in parlament si eventual la guvernare depinde de modul in care se va desfasura campania copresedintelui Aliantei D.A., Theodor Stolojan, liberalii si democratii se pare ca vor fi destul de generosi. Surse din cadrul Aliantei sustin ca cel putin, in acest moment, liberalii care se vor afla pe locuri eligibile vor trebui sa scoata din buzunar nu mai putin de 150 milioane de lei. La aceste sume se vor adauga si contributiile democratilor aflati, de asemenea, pe locuri eligibile. Potrivit celor stipulate in Protocolul de colaborare al Aliantei D.A., candidatii PD vor trebui sa transfere in contul candidatului pentru functia de presedinte doar 25% din contributia candidatilor liberali. Cu alte cuvinte, un reprezentant PD ar trebui sa dea doar 45 milioane de lei pentru campania lui Stolojan. In ceea ce priveste campania candidatilor pentru parlament, sursele sustin ca se va merge pe un buget comun al Aliantei. -La nivelul fiecarui judet, conducerile filialelor se vor intalni si vor calcula necesarul precum si contributia fiecarui candidat sau organizatie. In aceste discutii va conta foarte mult cine se afla pe primele pozitii pe liste-, au declarat sursele.
PSD mai asteapta
Daca liberalii si democratii se declara pregatiti pentru campania din toamna, nu acelasi lucru se poate spune despre social-democrati. PSD nu numai ca nu si-a facut un calcul sumar, dar nici macar nu si-a stabilit candidatii. Actualii lideri ai partidului sustin ca pana nu se va trece de faza alegrilor preliminare, nu se va lua in discutie partea financiara a campanie. Pe de alta parte, acestia resping ideea ca un candidat la parlament sa vina cu o contributie pentru campania candidatului la alegerile prezidentiale. -La noi nu se pune in acest mod problema. Nimeni nu-si cumpara locuri pe liste, totul este deschis, acesta este si rostul alegerilor preliminare-, a afirmat Gheorghe Nichita, primarul Iasiului, membru al Biroului de Coordonare al PSD. Potrivit acestuia, sumele care vor fi folosite in campanie vor proveni din cotizatii, donatii, sponsorizari si bineinteles din banii care ii revin PSD de la bugetul de stat. Potrivit unor surse din cadrul PSD, anul trecut, partidul a primit de la bugetul de stat suma de un milion de dolari. De asemenea, mai trebuie spus ca un parlamentar al PSD plateste partidului o cotizatie lunara de un milion de lei, iar un reprezentant al organizatiei oamenilor de afaceri contribuie cu 1% din veniturile pe care le realizeaza intr-un an.
PRM se bazeaza pe sponsorizari
Pe aceleasi coordonate isi bazeaza bugetul de campanie si partidului tribunului Corneliu Vadim Tudor, PRM. Oficial, reprezentantii PRM sustin ca vor face o campanie modesta ca si in alti ani si se vor baza pe banii primiti de la stat, cotizatiile primite de la membri si donatiile pe care sustinatorii vor dori sa le faca. -Noi nu avem criterii ca si Alinata D.A., membrii nostri nu isi cumpara locurile. La PRM ne bazam pe cotizatii si alte surse interne ale partidului-, a aratat vicepresedintele partidului, Augustin Bolcas. Surse din partid sustin insa ca, spre deosebire de alti ani electorali, la aceste alegeri se astepta -sponsorizari- importante din partea unor oameni de afaceri care doresc sa beneficieze de sustinerea parlamentara PRM pe diferite proiecte. De asemenea, daca candidatii PRM la palament nu vor contribui ca si democratii si liberalii cu bani -cash-, aceasta nu inseamna ca nu vor ajuta campania lui C.V. Tudor. -S-a stabilit ca fiecare candidat al partidului sa cedeze o parte din timpii de antena si din spatiile electorale achizitionate la radiouri si in presa scrisa in favoarea presedintelui Corneliu Vadim Tudor-, au declarat sursele.
Umanistii se bazeaza pe cotizatii
Si umanistii se vor baza pe cotizatii si pe alte resurse ale partidului. Cel putin pana in acest moment, la nivelul partidului condus de Dan Voiculescu se stie sigur ca activitatile electorale ale candidatului la presedintie, Codrut Seres, sunt si vor fi sustinute exclusiv din banii patidului, fara a fi nevoie de contributii suplimentare. Reprezentatii acestui partid sustin ca membrii partidului care vor candida pentru un loc de senator sau deputat nu vor fi obligati sa isi aduca contributia si la campania pentru Cotroceni. De asemenea, sumele care vor fi folosite in batalia electorala vor proveni, ca si la celelalte partide, din donatii, cotizatii si din alte asemenea surse.