Deși a încercat recent prin intermediul INS să ascundă opiniei publice proasta guvernare și declinul economiei țării, premierul Victor Ponta nu mai poate nega cifrele oficiale care indică o proastă guvernanță în zona investițiilor și a cheltuielilor de susținere a aparatului de stat. Execuția bugetara pe primele șapte luni ale anului 2014 s-a încheiat cu un deficit de 0,2% din PIB fata de 1,0% din PIB aferent aceleiași perioade a anului precedent, au anunțat reprezentanții Ministerului Finanțelor, citați de Hotnews. Cifrele confirmă reducerea investițiilor publice, dar și creșterea cheltuielilor cu salariile ori a celor cu bunuri și servicii. Drept este că în acest moment, pe cifrele prezentate de Finanțe, riscul depășirii țintei de deficit (2,2% pentru 2014) este minim, dar de regulă în anii cu alegeri, toate Guvernele au mărit cheltuielile într-o maniera electorală. Luna iulie s-a încheiat cu un un excedent primar de 0,96% din PIB față de 0,25% din PIB aferent aceleiași perioade a anului precedent, potrivit Ministerului Finanțelor.
Motivele intrării României în recesiune tehnică sunt legate de faptul că investițiile de la bugetul de stat s-au contractat din ianuarie până în iulie cu aproape o treime față de primele șapte luni din 2013. De asemenea, cheltuielile aferente programelor cu finanțare europeana au coborât la jumătate. Nu e de mirare ca pe acest fond al scăderii cheltuielilor și a unei absorbții de fonduri europene reduse, economia a intrat într-o recesiune tehnică. Dincolo de cifrele în sine, reducerea investițiilor mai înseamnă și încetinirea creării de locuri de muncă și a circulației banilor în economie.
Lipsa atragerii fondurilor europene și încasări mărite din taxe și impozite
La capitolul venituri, sumele rambursate de UE în contul plaților efectuate s-au diminuat cu 10,4% față de aceeași perioada a anului precedent. Veniturile bugetului general consolidat, în suma de 120,9 miliarde lei, reprezentând 18,3% din PIB, au fost cu 4,1% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioada a anului precedent. S-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din: contribuțiile de asigurări sociale (+1.770,3 mil. lei), impozite și taxe pe proprietate (+990,5 mil. lei), accize (+1.273,5 mil. lei), impozitul pe profit (+864,5 mil. lei), TVA (+643,5 mil.lei). La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creșteri față de anul precedent la impozite și taxe pe proprietate cu 5,3%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 3,5% și venituri nefiscale cu 2,0%. De asemenea, cheltuielile de personal au crescut cu 3,3% ca urmare a creșterii salariului minim brut de la 1 ianuarie de la 800 lei la 850 lei și plații drepturilor stabilite prin hotărâri judecătorești.