Astazi, Curtea Constitutionala se va pronunta asupra sesizarilor PSD, PRM si ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care imputa exceptii de neconstitutionalitate pachetului de legi ale proprietatii si justitiei pentru care guvernul si-a asumat raspunderea in fata parlamentului, primind votul de sustinere al senatorilor si deputatilor. Deci, cum motiunea de cenzura introdusa de PSD si PRM a cazut la vot, partidul lui Geoana si Nastase, sustinut de acoliti si ICCJ, incearca blocarea reformei in justitie si punerea in acord cu cerintele europene a legislatiei proprietatii printr-un asa numit -plan B- care se bazeaza in principal pe faptul ca majoritatea membrilor Curtii Constitutionale au fost numiti de regimul Iliescu si ca, in consecinta, vor retrimite pachetul de legi respectiv inapoi la guvern pentru -reconsiderare-. Daca aceasta institutie, care trebuie sa fie una echidistanta politic si care nu are alta misiune decat aceea de a apara corectitudinea sistemului legislativ romanesc si nu are interese de partid sau de clan, va respinge legile care modifica actualele norme din domeniul proprietatii si justitiei – norme care ne indeparteaza de standardele UE -, atunci amanarea aderarii Romaniei la aceasta comunitate europeana, vitala pentru economia noastra, va fi -meritul- exclusiv al opozitiei noastre -constructive-.
De altfel, societatea civila romaneasca s-a mobilizat in aceste zile pentru a-si manifesta sustinerea pentru pachetul de legi promovat de guvernul Tariceanu. Centrul de Resurse Juridice, Asociatia Pro Democratia, APADOR-CH-Romania, Agentia de Monitorizare a Presei -Academia Catavencu- si Societatea Academica Romana au prezentat un comunicat in care demonstreaza ce usor pot fi demontate asa-numitele exceptii de neconstitutionalitate ridicate de adversarii reformei din domeniul proprietatii si justitiei. Doar aceia care resping principiul restituirii firesti -in integrum- ori care se tem de o reala independenta a CSM si a celorlalte organisme ale justitiei si nu doresc un control palamentar in acest domeniu, persoanele si fortele politice ori institutiile statului controlate politic care se cramponeaza de pastrarea unei incremeniri in proiect a unei situatii care le convine, aceia si numai aceia au inventat -exceptii de neconstitutionalitate-.
O cunostinta, om politic cu experienta si incredere in democratia romaneasca, se arata destul de pesimist in ceea ce priveste validarea de catre Curtea Constitutionala a pachetului de legi adoptat de guvern, argumentandu-mi prin aceea ca: -uita-te, dom*le, si vezi cine e in Curtea aia Constitutionala, nu e clar ca-s majoritatea oamenilor lui Iliescu si Nastase, oameni pe care nu-i misca nici dracu* de-acolo pana nu li termina mandatul, decat cu acuzatii grave! Sa vezi ca pana la urma pleaca Macovei!-.
Sigur ca e bine ca asemenea institutii sa dispuna de mandate solide si de continuitate pentru membrii lor, dar ce te faci cand mandatele respective s-au obtinut in virtutea clientelismului politic?! Stai si astepti, ca ala, sa pice drobul de sare?!
Dar poate ca -drobul- nostru se va auto-desaliniza, odata -unda de tractare- politica subtiata rau de tot. Si oricum, pensionarile sunt de preferat demisiilor, nu?!
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 30.04.2025, 05:16:51