
O hotarâre de guvern din 2012 obligă orice persoană juridică ce deține bunuri (adică un telefon mobil, un calculator sau o mașină) să realizeze analiza de risc la securitate fizică.
Conform legii, analiza de risc trebuie să fie efectuată de un evaluator de risc la securitatea fizică. Acesta trebuie să fie înscris în RNERSF – Registrul National al Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică, fiind acreditat pentru un județ sau pentru un sector. Majoritatea celor acreditați sunt foști polițiști care, în număr de 1126, sunt acreditați pentru această activitate. Băieții, pe lângă pensiile speciale foarte mari pe care le încasează își rotunjesc binișor, prin obligativitatea impusă de lege, veniturile. Reglementările în vigoare nu prevăd un preț fix pe care îl poate cere un evaluator pentru realizarea unei astfel de analize așa că foștii polițiști dictează prețul.
Legea prevede că lipsa analizei de risc la securitate fizică se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei. Politiștii, jandarmii, precum și primarii sau împuterniciți ai acestora sunt cei care trebuie să verifice dacă firmele respectă sau nu legea privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.
Hotarârea de Guvern trebuia să intre în vigoare la 01,01,2016 dar Guvernul Cioloș a amânat cu un an și jumătate obligativitatea întocmirii analizei.
Potrivit Consiliului Național al IMM-urilor, o analiză de risc de securitate costă o microîntreprindere între 350 de euro și 1.000 de euro.
„Nu e decât o formă de jecmăneală. Un poliţist pensionat vine peste tine în casă, se uită la ce ai şi spune: «Ca să nu te fure hoţii, aici îţi pui o uşă de siguranţă, acolo gratii la geam, acolo un paznic, iar roată tragi un gard». De parcă nu aş şti asta şi singur!”, a declarat un patron în presa locală.
Având în vedere că numai numărul firmelor cu sediile în locuințele de bloc se ridică la 600.000, în medie fiecărei firme revenindu-i circa 500 de societăți, la 350 EURO bucata, fiecare fost mahăr din poliție pierde dintr-o semnătură a lui Cioloș, 175.000 de EURO.
Headhunterul George Butunoiu a povestit în stilul său caracteristic cum a decurs analizarea firmei sale: „ieri vine Raluca foarte bucuroasa la mine, uite am reusit sa facem o mare economie, asta cu auditul de securitate ne ia numai zece milioane, in loc de 500 de Euro, cat ar fi fost normal sa platim. Si ce audit e asta??? Pai cum, nu stii? Din ianuarie intra in vigoare o lege care obliga orice firma, oricat de mare sau de mica ar fi ea, sa aiba nu stiu ce aviz ca de la o firma abilitata care confirma ca ti-ai luat toate masurile de protectie. Daca nu ai avizul asta, e jale, amenzile sunt uriase… Si cum a facut auditul asta? Pai a intrebat cate usi avem, la ce etaj stam, daca avem sistem de alarma, a notat totul intr-un carnetel, dupa care a scos chitantierul si ne-a cerut datele firmei. Dar esti sigura ca e abilitat, da? Sa nu vina maine altul sa spuna ca asta ne-a tras teapa… Aaaa, nu, nu, chiar sectoristul ni l-a recomandat!”
Înțelegeți cum vine asta? N-ai analiza, te trimite la firma X să nu te amendeze din nou. Cam cum făceau și pompierii cu sponsorizările.