Comitetul „Coaliția anti-sărăcie”, care are scopul de a monitoriza implementarea Pachetului Integrat pentru Combaterea Sărăciei, a fost înființat printr-o decizie a premierului Dacian Cioloș, publicată în Monitorul Oficial.
Comitetul va funcționa în coordonarea Cancelariei premierului și are ca obiective principale: monitorizarea implementării Pachetului Integrat pentru Combaterea Sărăciei, sprijinirea autorităților publice locale în elaborarea și aplicarea programelor anti-sărăcie, monitorizarea activităților de asistență tehnică în domeniu, asigurate de Banca Mondială, Comisia Europeană și alte organizații internaționale.
Totodată, Comitetul îndeplinește orice alte atribuții stabilite de prim-ministru.
Comitetul se reunește în ședințe ordinare lunare sau, ori de câte ori este necesar, în ședințe extraordinare, la solicitarea unei treimi dintre membrii acestuia. Ședințele Comitetului au loc la Palatul Victoria.
La ședințele Comitetului pot participa, în calitate de invitați, reprezentanți ai altor entități publice, specialiști și reprezentanți ai societății civile. Comitetul prezintă, din propria inițiativă sau la solicitarea prim-ministrului, rapoarte cu privire la îndeplinirea obiectivelor sale.
Din componența Comitetului fac parte 46 de organizații, instituții publice și alte entități, între care: ActiveWatch, Asociația OvidiuRo, Asociația Salvați Copiii, Cancelaria Prim-Ministrului, Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice, Centrul pentru Resurse Juridice, Confederația Caritas România, Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Institutul Național de Statistică, Institutul de Științe ale Educației, UNICEF, Fundația PACT, Fundația World Vision România, Fundația pentru o societate deschisă, Habitat for Humanity Romania, Hopes and Homes for Children, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, SOS Satele Copiilor, Universitatea București — Facultatea de Geografie, Facultatea de Sociologie.
Organizațiile neguvernamentale care fac parte din Comitet sunt cele care „și-au manifestat interesul de a contribui la implementarea măsurilor din Pachetul Integrat pentru Combaterea Sărăciei, prin trimiterea unui e-mail la adresa [email protected], până la data de 31 martie”.
În cinci zile de la data intrării în vigoare a deciziei premierului, organizațiile neguvernamentale și instituțiile publice își desemnează reprezentanții în Comitet. Președintele este desemnat prin votul majorității membrilor prezenți la prima întrunire a Comitetului.