Home Politic Clanurile din Parlament se luptă cu ANI pentru angajarea rubedeniilor

Clanurile din Parlament se luptă cu ANI pentru angajarea rubedeniilor

DISTRIBUIŢI

Tupeu fără frontiere politice

Nesimțirea unora dintre aleșii neamului sfidează orice normă de bun simț al oricărei țări cu pretenții  democratice, așa cum se vrea România. Fiecare „boală” pare să aibă și un leac. Dacă ANI a făcut publică recent cârdășia din birourilor parlamentare, acolo unde tot neamul și amantele mai tuturor senatorilor și deputaților își fac veacul încasând bani frumoși, „băieții deștepți” de la Parlament au venit imediat cu un „antidot”. Aceste sinecuri sangvine și amantlâcuri fără de sfârșit care nu fac altceva decât să tragă în jos sistemul legislativ șubrezit al țării. Dar parlamentarii noștri nu par să aibă o problemă în acest sens. Comisia comună privind Statutul deputaților și al senatorilor a decis într-o ședință din luna octombrie că „situația de conflict de interese nu poate fi reținută în privința angajării personalului birourilor parlamentare ale deputaților și senatorilor, prin încheierea unui contract de muncă”. Fără prea multe vorbe complicate, decizia se referă la faptul că în continuare pot să-și angajeze rubedeniile fără a fi trași la răspundere. Comisia a dezbătut, în urma sesizărilor primite din partea grupului parlamentar UDMR precum și a lui Ioan Cindrea, deputat PSD, și a lui Stelica Iacob Strugaru-deputat PD-L, interpretarea art.38 alin.6 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor. Mai precis, udemeriștii, Cindrea și Iacob Strungaru au cerut comisiei să se pronunțe dacă angajarea rudelor la cabinetele parlamentare reprezintă conflict de interese.

Joncțiunile UDMR

La fel ca și în cazul ciuntirii legii ANI, promotorii perpetuării cârdășiei familiale au fost și de această dată simpaticii parlamentari de la UDMR, care au jonglat cu joncțiuni de ochii lumii. Chipurile, pentru o analiză pertinentă și nepărtinitoare. Astfel, Kerekes Karoly (pe care ANI îl acuză de conflict de interese pentru că și-a angajat fiul și soția la cabinet) care este membru în comisia de Statut, s-a revocat de la ședință, fiind înlocuit de Pal Arpad, desemnat de Grupul parlamentar UDMR. De remarcat că Arpad Pal a fost declarat și el incompatibil de ANI deoarece a propus angajarea și a avizat încheierea contractelor individuale de muncă privind angajarea fiicei sale, Katalin Pal. După mari dezbateri, mulți dintre membrii acestei comisii fiind de altfel cu musca pe căciula, s-a hotărât ca textul prezentei legi nu este interpretat corect și necesită o nouă perspectivă care-i exonerează pe aleșii neamului de tot acest „păcat”. Așadar, comisia a hotărât că "situația de conflict de interese, nu poate fi reținută în privința angajării personalului birourilor parlamentare ale deputaților și senatorilor, prin încheierea unui contract de muncă". Ei au argumentat că deoarece Legea nr. 96/2006, prin art. 38 pct. (6), nu prevede nici o interdicție expresă, cu privire la personalul angajat pe baza unui contract de muncă pe durată determinată, ori prin contract civil, în cadrul propriului birou parlamentar din teritoriu, "se remarcă că alte organisme sau instituții s-ar substitui legiuitorului, conducând la soluții injuste sau la abuz".  

Urban protestează

Cea mai acidă intervenție pe această tema a avut-o senatorul PDL, Iulian Urban. Acesta scrie pe blogul său că structurile mafiote care împânzesc Parlamentul României sunt pe cale să dea o nouă lovitură statului de drept. „Prinși cu rudele pe statele de plată ale birourilor parlamentare, senatorii și deputații nu au mai așteptat ca magistrații să se pronunțe și au hotărât singuri că nu se află în conflict de interese. Imediat după ce Agenția Națională de Integritate a anunțat că mai mulți parlamentari care și-au angajat rudele au fost reclamați la Parchet, Comisia parlamentară pentru statut s-a întrunit în ședință și, printr-o hotărâre, a decis, în locul instanței, că aleșii „beneficiază de un anumit grad de autonomie”, drept urmare „situația de conflict de interese nu poate fi reținută în privința angajării personalului birourilor parlamentare (…) indiferent de calitatea persoanei angajate”, opinează Urban.

Tupeu a la PSD

Dar tupeul unor parlamentari nu se oprește doar aici. Senatorul PSD Sorin Lazăr a dat în judecată ANI, după ce inspectorii de integritate au sesizat Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru conflict de interese, întrucât și-ar fi angajat fiul în cadrul biroului său parlamentar.  Liviu Bran, avocatul senatorului de Iași Sorin Lazăr, a declarat presei, ieri, că parlamentarul social-democrat a dat ANI în judecată, contestând actul întocmit de inspectorii de integritate, în baza căruia a fost sesizat PICCJ, pentru comiterea infracțiunii de conflict de interese. "Cei de la ANI au interpretat în mod eronat legea. Nu Sorin Lazăr a semnat contractul de muncă al fiului său, ci Senatorul României. Senatorul și-a dat doar acordul de principiu”, a afirmat avocatul Liviu Bran. De parcă senatorul reprezintă altceva decât instituția Senatului. Un fel de joc semantic prostesc menit să exploateze din nou bubele unei justiții bolnave. Reamintim că, luna trecută, ANI a sesizat PICCJ pentru a-l cerceta pentru conflict de interese pe senatorul Sorin Constantin Lazăr, care a favorizat numirea fiului său în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripția electorală nr. 24 Iași.

Dragoș Stănculescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.