De la preluarea mandatului în iunie 2016, consilierii locali USR Sector 1 au susținut necesitatea de a finanța proiecte de investiții în domeniul sănătății din bugetul local, în condițiile în care cetățenii sectorului sunt nemulțumiți de structurile medicale existente.
Până în prezent, oportunitatea construirii unui nou spital, finanțat din bugetul Sectorului 1, nu a fost supusă dezbaterii în Consiliul Local decât în sensul alocării unei sume pentru un studiu de pre-fezabilitate.
Expunerea publică a machetei unui nou spital în partea de nord a orașului, fără a da informații privind finanțarea sa, reduce un asemenea proiect la o operațiune de imagine.
USR Sector 1 a militat în ultimii doi ani, în mod constant, pentru mărirea capacității de finanțare pentru proiectele mari de investiții. Propunerile pe care le-a avansat — de economisire a banului public, de rambursare anticipată a creditelor anterioare, de folosire a fondurilor europene, nu au fost însă luate în considerație.
‘Am explicat de nenumărate ori în Consiliul Local — declară Clotilde Armand — că e necesar să gestionăm în mod chibzuit bugetul local și să avem un plan financiar pentru investiții mari, de anvergură, așa cum ar fi un spital. Cum e posibil ca domnul primar să ne facă să credem că va construi un spital de 1000 de paturi când nu a demarat nici o procedură de finanțare !? Este vorba de o sumă de 300 milioane de euro, foarte probabil insuficientă, echivalentă cu bugetul nostru total pe un an. Înțeleg că Partidul Social-Democrat dorește să surprindă opoziția anunțând proiecte ambițioase. Nu pot însă să nu informez cetățenii că proiectul este abia în stadiu incipient, la nivel practic de intenții. Mai trebuie să informez cetățenii că nu a fost prezentat Consiliului Local nici un proiect concret, singurele informații fiind vehiculate de presă. E de datoria mea de asemenea să atenționez cetățenii că datele publicate ridică semne de întrebare privind viabilitatea proiectului.’
USR Sector 1 a solicitat ca acest proiect să se bazeze pe un masterplan al infrastructurii de sănătate la nivelul capitalei. Nici un document nu a fost transmis ca răspuns la scrisorile adresate de un an Primăriei Sectorului 1 și Ministerului Sănătății. Fără un plan de finanțare și fără o documentație în care să se detalieze includerea acestei noi infrastructuri spitalicești în infrastructura globală a Capitalei, USR Sector 1 nu poate să nu denunțe, încă o dată, modul în care reprezentanții PSD gestionează proiectele comunitare.
Consilierii USR S1 vor susține toate proiectele bine fundamentate în domeniul sănătății și vor continua să solicite alocarea de fonduri pentru a fi realizate aceste proiecte în loc de a cheltui banii publici în mod haotic. Vor insista, în consecință, ca o treime din bugetul Sectorului 1 să fie îndreptată spre proiecte de investiții.