CNSAS a descoperit, in propria arhiva, documente care dezvaluie o -retea de invatamant- a fostei Securitati prin care se racolau elevi ca informatori. Desi au avut documentele sub nas, cercetatorii de la CNSAS au confirmat abia ieri existenta unor ofiteri de securitate care alegeau informatori din randul minorilor.
Securitatea se ghida dupa criterii bine stabilite, in functie de -originea sociala sanatoasa-, de aprecierile primite la scoala si de numarul de persoane pe care le-ar fi putut aborda scolarii. Cazimir Ionescu, purtatorul de cuvant al CNSAS, a facut publica o fisa de colaborator a unui elev de 15 ani dintr-o scoala din Bacau, cu parinti muncitori intr-un combinat petrochimic si la CAP. Desi Colegiul s-a declarat pornit sa-i pedepseasca pe ofiterii de securitate care se ocupau de racolarea minorilor, legea dupa care functioneaza CNSAS nu prevede o astfel de categorie. Asa ca CNSAS a promis ca le va propune parlamentarilor o modificare a legii in acest sens, dar care nu va putea face lumina si vizavi de pedespirea ofiterilor de securitate implicati in racolarea elevilor.
Potrivit juristului Ioan Stanomir, minorii nu pot raspunde penal pentru faptele lor, nici daca informarile lor au prejudiciat alte persoane. Pe de alta parte, inainte de a-i pedepsi pe securisti, trebuie verificat si daca, in timpul comunismului, ofiterii se -bucurau- de dreptul de a folosi minori pe post de informatori. Practic, declaratiile minorilor sunt nule de drept. Ramane de vazut daca cineva a avut de suferit de pe urma informarilor date de minori. O noua cutie a Pandorei a fost deschisa.
CNSAS habar nu avea ca in propriile arhive avea documente prin care se putea demonstra de multa vreme ca Securitatea recruta si elevi ca informatori. Iar daca avea habar, a pastrat secret acest lucru si l-a facut public abia dupa ce buba a spart, mai intai, in mass-media. Aceste cazuri, ale elevilor de scoala generala sau liceu racolati de Securitate, nu sunt acoperite de lege. Acum, membrii Colegiului trebuie sa hotarasca cum ii pedepsesc pe ofiterii de securitate implicati, in conditiile in care acest caz nu este specificat in legislatia privind accesul la dosare. O noua legislatie ar oferi achetelor CNSAS si posibilitatea de a-i trimite la judecata pe ofiterii de securitate care racolau copii, dar, pana atunci, propunerea va trebui dezbatuta prin parlament. Si asta dureaza.
Purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, a confirmat ca Securitatea recruta elevi ca informatori, intr-o -retea de invatamant- nationala. -Existau retele intregi, pe judete, de copii racolati de la 12-14 ani pana la 19 ani-, a declarat Ionescu, vizibil revoltat de practicile din trecut ale Securitatii.
Elevii erau alesi dupa numarul de persoane pe care le-ar fi putut aborda, in functie de situatia scolara si numai daca aveau -o origine sociala sanatoasa-. Constienti sau nu de consecintele informatiilor pe care le ofereau, speriati sau inconstienti, elevii trebuiau sa le furnizeze ofiterilor de securitate detalii despre bancurile la adresa conducerii de partid si despre relatiile cu strainii ale colegilor si mai ales ale parintilor acestora.
-Lumea trebuie sa afle ca s-au facut asemenea nemernicii-, a declarat, inversunat, Ionescu. El a precizat ca este nevoie de o noua categorie, cea a informatorilor cu angajament, dar care nu au facut politie politica, in conditiile in care elevii-informatori nu sunt trecuti in actuala forma a legii de functionare a CNSAS. Colegiul a promis ca va propune parlamentului o modificare in acest sens la Legea accesului la propriul dosar si a deconspirarii Securitatii ca politie politica, unde ar trebui inclusi si cei care -au primit cadouri- sau au fost santajati, dar care nu se fac vinovati de politie politica.
Raducu si fisa lui de colaborator
Un exemplu oferit de Ionescu in acest sens este o fisa de colaborator al unui elev de clasa a IX-a (vezi facsimil), din Bacau, cu nume de cod Raducu. Cu tatal paznic la combinatul petrochimic si mama muncitoare la CAP, Raducu a devenit informator la 15 ani. Fisa de colaborator cuprindea datele de identificare, ii descria personalitatea si abilitatile psiho-fizice, abilitatile de informare, prezenta mediul in care putea fi folosit, precum si scurte caracterizari anuale, alaturi de recomandari referitoare la utilizarea sa ca informator de la an la an. Dupa terminarea liceului, majoritatea informatorilor minori erau abandonati, devenind inutili pentru Securitate.
-Caz limita din punct de vedere juridic-
Potrivit juristului Ioan Stanomir, pedepsirea ofiterilor de securitate care au racolat elevi ar putea fi cu doua taisuri. -Trebuie sa luam in calcul si legalitatea procedurala a acestor fapte, daca e sa ne raportam la epoca respectiva – aveau voie ofiterii sa racoleze copii? Daca e sa privim problema prin legislatia de acum, faptele sunt clar un abuz grav impotriva drepturilor omului-, ne-a declarat juristul. Practic, minorii, si deci elevii, nu pot raspunde penal pentru faptele lor, chiar si in conditiile in care informatiile pe care le-au dat au adus prejudicii unor alte persoane. -Acestea sunt cazuri limita din punct de vedere juridic. Nu poti sti cu exactitate unde sa le incadrezi-, a mai explicat Stanomir.