Home Politic CNSAS, intre gogoserie si alimentara

CNSAS, intre gogoserie si alimentara

DISTRIBUIŢI

Contractul de inchiriere pentru actualul sediu al CNSAS expira incepand cu data de 1 octombrie a acestui an, data de la care cladirea din Strada Muntii Tatra (fosta Dragoslavele) reintra in folosinta SC Lev Or, proprietarul de drept al imobilului.

Problema unui sediu adecvat a fost ridicata de membrii colegiului inca de la infiintarea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, la inceputul anului trecut. Mai intai, institutia a functionat in Palatul Parlamentului, de unde s-a mutat din cauza accesului dificil al omului de rand in respectivul sediu. Dupa cateva alternative de sediu oferite de Primaria Capitalei, multe dintre ele neserioase, problema sediului a fost rezolvata provizoriu, pentru un an, prin inchirierea unei cladiri apartinand unei firme private, printre ai carei principali actionari se regasesc oameni de afaceri israelieni. Contractul de inchiriere a fost incheiat pe o durata de un an, cu incepere de la 1 octombrie 2000, si nu poate fi reinnoit tacit, ceea ce insemna ca, in lipsa unei renegocieri a prevederilor acestuia, valabilitatea expira o data cu ultima zi a contractului, 30 septembrie 2001. Reprezentantii CNSAS au reusit, la vremea negocierii cu reprezentantii SC Lev Or, sa convina asupra modalitatii de plata ca suma fixa in lei (circa 850 milioane de lei lunar, urmand ca o alta renegociere sa aiba loc in eventualitatea ca dolarul sa depaseasca pragul de 30.000 de lei la cursul oficial al Bancii Nationale. Cum aceasta depasire a avut loc abia la sfarsitul saptamanii trecute, renegocierea va avea loc doar pentru eventuala (varianta putin probabila) prelungire a contractului.

Pana in prezent insa, proprietarul cladirii nu a facut nici un demers pentru renegocierea contractului, ceea ce ii sileste pe membrii Colegiului CNSAS sa faca ei primul pas, lucru care -costa- mereu la astfel de negocieri.

Colegiul ar putea sa ramana in actualul sediu

Constantin Buchet, secretarul CNSAS, a declarat recent ca sedintele CNSAS se vor desfasura si dupa 1 octombrie in sediul din Muntii Tatra, ceea ce presupune ca, in disperare de cauza, CNSAS este dispus sa -pluseze-, pentru a nu i se -muta- arhiva in strada, pana la o rezolvare definitiva a problemei unui sediu definitiv.

Reprezentantul colegiului a spus ca Primaria Capitalei a prezentat conducerii CNSAS mai multe variante de sedii in care s-ar putea muta institutia, din toamna acestui an. -Chiar daca vom alege una dintre variantele respective, e nevoie de timp pentru a echipa noul sediu si oricum se depaseste data de 1 octombrie-, a afirmat Buchet. Una dintre variante este, potrivit secretarului CNSAS, sediul unei foste banci, desfiintata in urma cu trei ani.

Primaria ofera o alimentara

Cealalta varianta, nedezvaluita de secretarul colegiului, este un complex comercial din sectorul 4, situat in Strada Straduintei nr. 1. Aceasta oferta poate fi interpretata, in cel mai bun caz, drept o gluma nesarata a Primariei, dat fiind faptul ca ansamblul din Straduintei 1 este deja -populat- cu un restaurant, o braserie si cateva buticuri. Singurul spatiu pe care l-am identificat ca fiind neocupat la adresa de mai sus este sediul unei foste alimentare cu o suprafata mai mica de 3.000 de metri patrati, care nu ar putea servi nici macar ca arhiva CNSAS. Reprezentanti ai Colegiului spun ca aceasta oferta este probabil al doilea episod dupa celebra gogoserie oferita ca sediu de Viorel Lis, fostul primar general al Capitalei, oferta urmata de fostul sediu al Romenergo, de pe Calea Victoriei (cladire cu bulina si acces comun cu locatarii), si un etaj al unei cladiri de pe Bulevardul Magheru, in comun cu birourile unei agentii de turism.

Daca nu si nu, mergem la bulgari

Desi Mircea Dinescu a declarat ca s-ar putea sa ceara un sediu pentru CNSAS de la -vecinii bulgari-, Mihai Gheorghe spera ca problema va fi rezolvata cu sprijinul lui Adrian Nastase: -Primul-ministru ne-a promis ca se va implica activ pentru rezolvarea acestei probleme, desi tin sa mentionez ca, potrivit Legii 187/1999, aceasta problema nu tine de competenta Guvernului, ci a Consiliului Local-.

Totodata, Mihai Gheorghe ne-a precizat ca dezafectarea, adaptarea si reinstalarea sistemului de securitate (apreciat ca fiind mai performant din Romania) la viitorul sediu nu vor implica cheltuieli suplimentare de la buget: -Contractul incheiat de noi cu firma care a instalat sistemul de securitate prevede efectuarea gratuita a acestor operatiuni-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.