CNSAS si-a programat, ieri, numai o zi pentru audierea politicienilor cu dosare de la Securitate. Deputatul PRM Dumitru Avram a trecut pragul institutiei si a raspuns la intrebari, dar membrii Colegiului s-au lansat si in alte discutii, unele dintre ele fiind legate de atributiile CNSAS vizavi de clerici.
La iesirea din sediul CNSAS, Avram a sustinut cu inversunare ca nu a dat note, nu a semnat angajamente cu Securitatea si nici nu s-a lasat racolat de politia politica comunista. Potrivit declaratiilor parlamentarului, audierea sa a constat intr-o discutie cu membrii Colegiului despre perioada in care a fost in armata. Avram a povestit cum, in 1970, unul dintre camarazii sai a fost luat in vizorul ofiterilor de Securitate, negand ca el ar fi patimit la fel.
Independent de audierea deputatului PRM, Colegiul CNSAS s-a lansat intr-o dezbatere privind initiativa Bisericii Ortodoxe Romane de a impune un regim special pentru preoti, astfel incat dosarele acestora de la Securitate sa fie studiate exclusiv in mediul bisericesc, nu de catre CNSAS. Desi nu a fost formulata o propunere oficiala in acest sens, membrii Colegiului s-au pus de acord ca, in principiu, ar vrea sa respinga o astfel de initiativa si sa-si mentina dreptul, prevazut prin lege, de a-i verifica pe liderii cultelor.
Daca echipa din CNSAS a dat semne ca s-a inscris in acelasi curent de opinie privind verificarea clericilor, ramane de vazut ce parere va avea viitorul membru al Colegiului, Virgil Ţarau, propus de PD in locul lui Dan Lazea. Deocamdata, profesorul Virgil Ţarau va mai astepta pana cand isi va prelua noua indatorire, despre el stiindu-se, conform AMPress, doar ca a facut parte din echipa istoricilor care au realizat celebrul manual de istorie, retras de pe piata in 1999, unde Andreea Esca era trecuta printre marile personalitati ale Romaniei, iar Decebal era prezentat ca fiind un om -cu buze senzuale-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane