In ciuda aparentelor, la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii se lucreaza – se aduna probe, se fac audieri, ba chiar se mai dau si verdicte, ne-au asigurat surse din cadrul institutiei. Tacticos, Colegiul CNSAS are de gand sa rezolve dosarele politicienilor, ca sa poata trece si la alte categorii supuse verificarilor, prin legea privind functionarea Consiliului.
Desi pe la sediul institutiei s-au perindat in ultima perioada mai multi oameni politici din lotul celor 29 cu dosare proaspat desecretizate, CNSAS a -rezolvat- deocamdata sase-sapte cazuri, urmand ca zilele urmatoare sa fie date verdicte si pentru alti politicieni. Apoi mai trebuie ca CNSAS sa redacteze si sa trimita decizia parlamentarului in cauza, care poate sa conteste sau sa se impace cu verdictul Colegiului. Pe langa dosarele politicienilor, surse din CNSAS ne-au asigurat ca -se lucreaza in paralel, asa cum s-a lucrat si pana acum-, Colegiul verificand nu numai parlamentari, ci si ofiteri depistati prin diferite dosare, de exemplu. Ieri, la CNSAS au avut loc si doua audieri: un deputat PRM, Vladimir Farsirotu, si un fost ofiter de Securitate. La iesirea din sediul Consiliului, parlamentarul a sustinut ca are un singur dosar de urmarit si ca a fost audiat pentru prima oara de Colegiul CNSAS.
Intre timp, independent de CNSAS, secretarul Consiliului Local si al Primariei din Vaslui, Gheorghe Vrajitor, a recunoscut ca a fost ofiter activ la Securitate, ba chiar ca a avut in subordine 83 de informatori. -Nu-mi este rusine cu ceea ce am facut. Nu am gresit cu nimic fata de nimeni si nu am ce sa-mi reprosez-, a sustinut, senin, Gheorghe Vrajitor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane