Home Politic CNSAS se simte amenintat

CNSAS se simte amenintat

DISTRIBUIŢI

Colegiul CNSAS se simte tinta unor presiuni politice venite din partea celor nemultumiti de activitatea institutiei. Doi dintre reprezentantii CNSAS, Corneliu Turianu si Laurentiu Tanase, ne-au declarat ca se incearca intimidarea lor, prin depunerea unor plangeri penale.

-S-a ajuns la situatia de-a dreptul ridicola in care aproape ca nu exista membru al Colegiului impotriva caruia sa nu se fi facut plangeri penale-, a sustinut Turianu. Cum fiecare membru al Colegiului raspunde individual pentru votul dat in cadrul sedintelor CNSAS, plangerile penale au devenit un instrument la indemana celor care vor sa conteste sau sa ameninte activitatea institutiei. -Este anormala aceasta atitudine de intimidare a membrilor Colegiului-, a completat Laurentiu Tanase.

Inasprirea controlului parlamentar asupra CNSAS, prin infiintarea unei comisii in acest sens, ar putea bara influentele pe care le resimte Colegiul. Insa reprezentantii CNSAS se tem de faptul ca instrumentul de control parlamentar s-ar putea transforma, la fel de usor, intr-o -parghie de presiune politica-.

Membrii Colegiului CNSAS se plang ca sunt supusi la diferite practici de intimidare. Presiunile politice vin sub forma unor -subterfugii-, de dragul unui spectacol mediatic, au acuzat doi dintre reprezentantii CNSAS, Corneliu Turianu (foto) si Laurentiu Tanase. Membrii Colegiului au sustinut ca sunt amenintati de cei nemultumiti de activitatea CNSAS, astfel incat -s-a ajuns la situatia de-a dreptul ridicola in care aproape ca nu exista membru al Colegiului impotriva caruia sa nu se fi facut plangeri penale-. In aceste conditii, reprezentantii institutiei s-au declarat sceptici vizavi de infiintarea comisiei parlamentare de control asupra CNSAS, care poate deveni fie o -parghie de presiune politica-, fie un -paratrasnet- impotriva practicilor de intimidare.

Cum fiecare membru al Colegiului raspunde individual pentru deciziile luate in cadrul sedintelor CNSAS, plangerile penale impotriva acestora au devenit un instrument la indemana celor -sifonati- de verdictele primite din partea institutiei. -Cei nemultumiti de hotararile noastre folosesc tot felul de subterfugii si fac plangeri penale pentru motive ce frizeaza bataia de joc ieftina. Il dau in judecata pe membrul X ca nu m-a primit in audienta, pe Y ca nu este clar raspunsul primit si asa mai departe. In acest ritm, cei vizati de activitatea CNSAS vor depune plangere impotriva membrilor Colegiului pentru ca a fost prea fierbinte cafeaua ce le-a fost servita la audieri sau ca i-a tras curentul de la aparatul de aer conditionat-, ne-a declarat Corneliu Turianu. Membrul CNSAS s-a declarat ingrijorat de faptul ca majoritatea cercetarilor penale isi urmeaza cursul si au ajuns chiar la instante superioare de judecata.

Control parlamentar cu tais dublu

CNSAS s-a trezit cu o noua structura de monitorizare pe cap. Desi, potrivit legii privind deconspirarea Securitatii, CNSAS este -un organism autonom supus controlului Parlamentului-, forul legislativ a decis sa inaspreasca supravegherea institutiei, prin infiintarea unei comisii parlamentare de control permanent asupra CNSAS. Astfel, de la rapoartele de activitate trimise anual in parlament, Consiliul va fi nevoit sa se supuna unui control permanent venit din partea parlamentarilor. Pe de o parte, membrii Colegiului au recunoscut ca au suspiciuni fata de existenta unui -supervizor permanent- ce ar putea stirbi din autonomia CNSAS. -In acest mod s-ar putea constitui o parghie de presiune politica asupra activitatii noastre-, a sustinut Turianu. Acelasi membru al Colegiului a recunoscut insa, ca o astfel de comisie, de buna credinta, ar putea functiona ca -paratrasnet- impotriva presiunilor la care se plang ca sunt supusi reprezentantii CNSAS.

-Un spectacol mediatic-

Membrii CNSAS au privit plangerile penale impotriva lor drept o dovada a presiunilor politice exercitate in jurul institutiei menite sa deconspire colaboratorii Securitatii. -Membrii Colegiului sunt chemati in judecata. Este total anormala aceasta atitudine de intimidare a membrilor Colegiului. Nu stiu daca este de natura politica, dar este o atitudine de intimidare, de dragul unui spectacol mediatic-, ne-a declarat reprezentantul CNSAS, Laurentiu Tanase.

Identitatea -paraciosilor-

Dezvaluirile privind existenta unor presiuni politice asupra membrilor Colegiului au venit dupa ce o parte din acestia au fost citati ca martori sau chiar invinuiti pentru declaratii facute in calitate de reprezentanti ai Consiliului. Unul dintre cei care au depus o plangere penala impotriva membrilor Colegiului este fostul sef de stat Emil Constantinescu, nemultumit de modul in care CNSAS a tratat cererea sa privind deconspirarea trecutului actualului presedinte, Traian Basescu.

O alta plangere penala vine din partea lui Stejarel Olaru, consilierul personal al premierului Calin Popescu Tariceanu, ca urmare a unei declaratii facute de Turianu, in cele cinci zile cat a fost presedinte al CNSAS. Turianu a acuzat -coincidentele- aparute in aceasta cercetare prin contributia procurorului care instrumenteaza acest caz, Sorin Stanescu, fostul ministru liberal al sporturilor din guvernarea CDR. Membrul CNSAS a sustinut ca, desi Colegiul a clasat acest caz, procurorul Stanescu -mai agita apele si mai trage cate o runda de cercetari penale tocmai atunci cand se pune pe tapet iminenta unor alegeri pentru conducerea CNSAS-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.