Parlamentul a adoptat, ieri, cu 259 de voturi pentru (PSD, PNL, UDMR și minorități), 4 împotrivă și 120 de abțineri (PD-L), o hotăråre ce permite Guvernului Boc să vină în fața Legislativului cu proiectul de buget pentru anul 2010. Potrivit Constituției, Guvernul Boc, demis luna trecută prin moțiune de cenzură, nu mai poate merge în fața Parlamentului cu proiectul de buget. Constituția prevede că „Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplinește numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice“. Lucrurile sunt clare, chiar și pentru pesediști, care au declarat pentru Hotnews, sub protecția anonimatului, că „Stricto sensu, e clar neconstituțională, dar ce mai contează printre atåtea acte neconstituționale. Oricum, CCR va da un termen prin martie“.
Neconstituționalitatea hotărârii a fost confirmată și de Corneliu Liviu Popescu, profesor de Drept Constituțional: „Este în mod evident o hotăråre neconstituțională. Potrivit Constituției, guvernul interimar nu poate face decåt gestionarea treburilor curente. În mod normal, oricine o va ataca la Curtea Constituțională va avea cåștig de cauză“.
Hotărârea Parlamentului prin care se solicită guvernului să transmită bugetul pentru anul viitor este nelegală și neconstituțională, deoarece o astfel de hotărâre nu poate modifica Legea care interzice Cabinetului demis să adopte legi, a declarat și ministrul interimar al Justiției, Cătălin Predoiu.
„Această hotărâre este nelegală și neconstituțională, iar singura variantă în care guvernul Boc poate să facă acest lucru este printr-o modificare legislativă, în opinia mea la o primă analiză“, a afirmat, la Palatul Victoria, Cătălin Predoiu.
El a arătat că guvernul Boc este limitat în capacitatea sa juridică de a iniția proiecte de legi, iar simplul fapt că Parlamentul cere acest lucru nu înseamnă și restaurarea capacității juridice depline a guvernului demis.
„Hotărârea ne cere practic un lucru care contravine cu legea. Pe de altă parte, o soluție trebuie găsită și o vom găsi. Va trebui să fie o soluție corectă și nu una care nu stă în picioare. Cred că, într-o procedură de urgență, poate fi modificată spre exemplu legea privind organizarea guvernului, astfel încât să ne permită să facem acest lucru chiar și în situația în care ne aflăm. Trebuie să fie o modificare legislativă, pentru că este de nivelul anului I la Facultatea de Drept că o hotărâre de Parlament nu poate să modifice un act normativ“, a spus Predoiu.
Ministrul interimar al Justiției a mai declarat agenției Mediafax că o soluție ar fi ca Legea de organizare a guvernului, care interzice unui Cabinet demis să adopte proiecte de legi, să fie modificată printr-o inițiativă legislativă a unui parlamentar sau grup de parlamentari.
Inițiativa legislativă nu ar avea însă efecte decât după ce va fi adoptată de Parlament, promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.
Adoptarea proiectului de buget pentru 2010 este una dintre condițiile incluse în acordul încheiat cu Fondul Monetar Internațional, pentru eliberarea în luna decembrie a unei tranșe din împrumut.
Delegația FMI se află în România pentru a doua evaluare a acordului de finanțare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane