Nici nu s-a votat moțiunea de cenzură și liderii coaliției Grivco dau semne de oboseală faultându-se reciproc în creionarea unei majorități care să ofere o alternativă în eventualitatea căderii Cabinetului întrucât Ponta și Antonescu țin cu dinții de ”pielea ursului din pădure” și anume de împărțirea unor funcții într-un ”guvern fantomă” care miercuri ar putea fi o filă din istoria parlamentarismului în vreme de criză. În fapt, râca dintre liderii tandemului PSD-PNL datează încă din vară când Ponta și Antonescu nu au reușit să găsească o formulă de compromis în bătălia cu” puterea portocalie” și cu președintele Băsescu întrucât fiecare se visează liderul suprem al unei opoziții pur decorative și fără idei practice care dorește să intre cumva la putere pentru resursele necesare campaniei pentru alegerile locale și generale de peste circa doi ani. În acest sens, președintele PNL
Crin Antonescu a respins,ieri, varianta ca președintele PSD Victor Ponta să fie premier în eventualitatea în care moțiunea de cenzură care se va vota miercuri va debarca Cabinetul Boc de la putere. Astfel, întrebat de jurnaliști dacă agrează varianta ca Ponta să devină premier de criză, liderul PNL a răspuns destul de tranșant: ”Răspunsul este nu!”. Potrivit acestuia, nu este vorba despre vreo dispută între el și Ponta ”sau alt martir al mișcării socialiste” și luni este posibil să discute cu liderii social-democraților pentru a le prezenta planul său pentru maximalizarea șanselor moțiunii de cenzură.”Noi nu avem o colaborare așa… prin firea lucrurilor.
Noi colaborăm cu PSD pentru a înlocui acest Guvern(…)Probabil că la începutul săptămânii viitoare, luni, poate că vom avea această întâlnire, eu am să-i încerc și atunci să-i conving că e bine ca, până la momentul votului, să avem o alternativă. Pentru că de câte ori dorești să convingi niște oameni, trebuie să expui un plan” a spus președintele liberalilor. Pe de altă parte, acesta a mai adăugat faptul că pentru a convinge parlamentarii să treacă dintr-o parte în alta trebuie oferit un proiect care în momentul de față îngreunează dialogul cu ”Micul Titulescu”. ”S-au vehiculat niște nume, eu nu am făcut publice niște nume. Am înțeles însă că nu dorește să abordăm acest subiect până după moțiunea de cenzură, și atunci sigur că, într-adevăr, nu avem ce discuta. Din păcate”a subliniat Crin. În acest sens, pe surse liberale s-au vehiculat următoarele variante de premieri: primarul Sibiului Klaus Johannis, președintele Bursei de Valori București Stere Farmache precum și directorul general executiv al OMVPetrom Mariana Gheorghe care vor fi discutate cu partenerii de la PSD.
Strategia lui Năstase?
De cealaltă parte a baricadei, președintele CN al PSD, Adrian Năstase face strategii pentru moțiune pe blogul personal în contextul în care se teme de un fiasco ca urmare a tentativelor Executivului Boc de cumpărare a voturilor. ”Nu mă interesează cu câți bani vor cei de la Guvern să își cumpere propriii parlamentari. Până la urmă, dacă de pe urma acestei decizii, se vor repara niște școli, nu avem de ce să ne supărăm. Deși, sunt de reparat școli în toate județele. ?ê?£i nu numai de către societătile de construcții ale PDL…Însă, trebuie să atragem atenția asupra unui joc periculos care se face în prezent – boicotarea votului la moțiunea de cenzură.
PDL vrea să ceară propriilor parlamentari sa nu vină la vot. Sau să vină și să nu voteze” arată Năstase, în paginile blogului personal. Potrivit acestuia, ”un eventual eșec al moțiunii va fi pus în spatele opoziției, cu argumentul aberant că PSD și PNL n-au vrut, de fapt, ca moțiunea să treacă”. În acest sens, liderul social-democraților este decis să le ceară aleșilor democrat-liberali să vină la plen și să voteze moțiunea. ”PSD va fi prezent in corpore. Vom fi toți acolo. Vom vota toți, la fel ca în vară, împotriva lui Emil Boc. Singura șansă ca aceasta moțiune să nu treacă este dacă PDL va forța ca parlamentarii săi să stea afară sau să nu voteze. Așa că trebuie să prevenim acest lucru. Eu sunt sincer convins că, dacă sunt lasați să voteze, parlamentarii PDL nu vor susține unanim guvernul. Sunt mulți parlamentari speriați de prostiile actualei echipe executive.
?ê?£i, dacă ar avea o șansă, s-ar manifesta ca atare. Nu le cer parlamentarilor PDL să plece acum din partid (deși ar fi și asta o soluție). Dar le cer să forțeze propriul partid să îi lase să voteze” conchide Năstase în postarea din blogul său personal. Pe de altă parte, cheia la manevra ascunsă a moțiunii Grivco se află în mâna aleșilor PDL care dacă vor da dovadă de o minimă inteligență vor putea asista liniștiți la încă un bluf al PSD-PNL.