Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ieri ca actuala propunere privind interceptarea convorbirilor telefonice nu poate fi acceptabila, el mentionand ca liberalii au propus, la CNC al coalitiei, o varianta privind constituirea in acest sens a unei structuri tehnice.
-Exista numeroase ingrijorari din partea partidelor coalitiei cu privire la crearea unei noi structuri de ascultare a telefoanelor. Cred ca istoria recenta, din 1990 pana astazi, ne indeamna sa fim extrem de prudenti cand discutam si hotaram astfel de lucruri, deja avem un serviciu care a ascultat in trecut si exista indicii ca s-au facut si inregistrari legale si unele care nu aveau suportul legal, fara sa existe aprobarea judecatorilor-, a afirmat Tariceanu.
El a adaugat ca propunerea ministrului justitiei, Monica Macovei, trebuie -serios analizata- si, dupa ce se va lua o hotarare, sa i se dea forma finala.
-Dar asa cum este prezentata nu poate sa fie acceptabila-, a continuat el.
Si presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a afirmat, luni seara, dupa sedinta CNC al coalitiei, ca propunerea de creare a unui sistem de ascultare a telefoanelor subordonat Parchetului nu a fost acceptata de coalitie.
Potrivit lui Olteanu, s-au discutat mai multe variante, una dintre ele vizand crearea unei structuri independente, care sa lucreze ca prestator de servicii pentru toate celelalte institutii ale statului. El a apreciat totodata ca, in masura in care cei care utilizeaza informatiile obtinute din ascultari, respectiv SRI si Parchetul General, sunt cei care fac si interceptarile, exista o mare sansa de a se proceda la ascultari ilegale.
Acest subiect a provocat tensiuni in sedinta coalitiei.
-PD crede ca asa trebuie sa fie cum propune doamna Macovei. Deci nu ne-am inteles. Intr-adevar, noi am fost de acord cu propunerea liberalilor, nu a fost de acord PD-, a afirmat, tot luni seara, deputatul UDMR Kelemen Hunor.