Home Politic Coalitia resusciteaza subiectul restructurarii guvernamentale

Coalitia resusciteaza subiectul restructurarii guvernamentale

DISTRIBUIŢI

Un nou conflict fierbe la foc mic in Alianta. Subiectul restructurarii guvernamentale este resuscitat, din cauza viitorului Minister al Dezvoltarii Regionale. Democratii tin cu dintii de acest minister, sustinand, prin vocea liderului Emil Boc, ca acest portofoliu le apartine, in timp ce liberalii nu exclud posibilitatea ca ministerul cu pricina sa revina unui partid din coalitie, in eventualitatea unei restructurari guvernamentale dupa 1 ianuarie 2007. Aceasta, in timp ce si UDMR tanjeste dupa scaunul de la Dezvoltarea Regionala. Pe de alta parte, ministrul suspendat al apararii, liberalul Teodor Atanasiu, nu se da dus din functie asa usor, el anuntand, ieri, ca va apela la instantele de judecata. Aceasta, in conditiile in care unii democrati ar fi gata sa dea la schimb un minister care inca nu exista, cel al Dezvoltarii Regionale, pe Aparare.

Presedintele PD, Emil Boc, a anuntat ieri ca Ministerul Dezvoltarii Regionale nu va face subiectul unor negocieri in cadrul coalitiei pentru ca acest portofoliu revine democratilor. Boc a negat existenta unor negocieri cu liberalii privind un eventual schimb de portofolii in guvern, infirmand zvonurile conform carora PD doreste sa preia Ministerul Apararii Nationale. -Nu a fost nicio dezbatere pe marginea acestui portofoliu (al Ministerului Apararii – n.r.). Nu am avut nicio discutie si daca nu am avut nicio discutie inseamna ca nu ne intereseaza-, a declarat Boc.

Liberalii nu sunt siguri cui revine Dezvoltarea Regionala

In PNL, parerile sunt impartite. Senatorul liberal Teodor Melescanu sustine ca portofoliul viitorului Minister al Dezvoltarii Regionale ar trebui sa revina Partidului National Liberal. -Din cate stiu eu Ministerul Dezvoltarii Regionale ar trebui sa ne revina noua. Aceste probleme sunt coordonate de ministrul liberal, Cristian David. Iar in cazul unei restructurari a guvernului trebuie gasita o solutie in coalitie-, a declarat Melescanu.

Liberalul Bogdan Olteanu are insa alta varianta, contradictorie cu cea a senatorului Teodor Melescanu. Presedintele Camerei Deputatilor a spus ca, daca structura Guvernului nu se va schimba, PD ar trebui sa conduca Ministerul Dezvoltarii Regionale.

Totusi, Bogdan Olteanu ia in calcul si varianta remanierii guvernamentale. Presedintele Camerei Deputatilor a explicat ca in cazul unei restructurari a guvernului coalitia va negocia -fara indoiala- conducerea ministerului. Presedintele Camerei Deputatilor a insistat ca functiile din viitorul minister sunt legate direct de felul in care va continua restructurarea executivului.

-Asta vom vedea in functie de modul in care coalitia va sti sa construiasca structura guvernamentala de dupa 1 ianuarie 2007. Simtim cu totii nevoia de a ne clarifica din punctul acesta de vedere si sigur ca, la momentul respectiv, vom stabili si cine se va ocupa de dezvoltarea regionala. Nu cred ca e, in acest moment, o chestiune de pus pe masa targuielii-, a insistat Olteanu.

Norica Nicolai in locul lui Atanasiu

In ceea ce priveste situatia de la Ministerul Apararii, senatorul Teodor Melescanu a spus ca democratii nu au solicitat oficial portofoliul acestui minister. Senatorul liberal a mai precizat ca, daca situatia actualului ministru suspendat al apararii, Teodor Atanasiu, se prelungeste, PNL ia in calcul numirea unui alt ministru. Melescanu a spus ca unul dintre liberalii care ar putea sa il inlocuiasca pe Atanasiu este senatorul Norica Nicolai.

UDMR, cu ochii spre banii comunitari

Miza Ministerului Dezvoltarii Regionale are o importanta speciala pentru UDMR. Marko Bela vrea acest minister in ograda sa, fiind o arma redutabila, care va facilita reorganizarea regiunilor de dezvoltare a Romaniei in asa fel, incat UDMR sa realizeze regionalizarea Ţinutului Secuiesc.

Momentan, udemeristii nu doresc sa comenteze speculatiile legate de negocierile pentru redistribuirea ministerelor dupa aderarea la UE. -In aceasta clipa, eu nu cred ca trebuie sa vorbim despre portofoliu, in sensul ca unuia sau altuia ar trebui sa ii fie atribuit acest portofoliu. Mai importanta este dezbaterea despre dezvoltarea regionala, despre scopul unui minister de acest gen si, din acest punct de vedere, trebuie sa va spun ca si noi gandim aproape identic cu PNL in ceea ce priveste scopul si rolul ministerului-, a declarat deputatul UDMR Kelemen Hunor.

In decembrie 2004, la tratativele purtate cu Alianta, una dintre pretentiile UDMR a fost chiar infiintarea unui astfel de minister.

Atanasiu nu se da dus de la Aparare

Ministrul suspendat al apararii, liberalul Teodor Atanasiu, a declarat, ieri, ca inca se considera ocupant al functiei de la Aparare. El a spus ca nu intentioneaza sa demisioneze din guvern si ca a solicitat Justitiei solutionarea situatiei sale deoarece, de vreme ce a incetat cercetarea sa, ar trebui repus in functie.

Atanasiu a adaugat ca nu se va retrage, chiar daca a expirat termenul de 45 de zile de la suspendarea sa, deoarece termenul nu s-ar fi aplicat decat in cazul in care premierul Tariceanu ar fi numit un interimar.

Liberalul nu a precizat cat va mai astepta solutionarea problemei, dar a spus ca in Romania este timpul sa se respecte legea, cu atat mai mult cu cat din luna ianuarie a anului viitor va fi membra cu drepturi depline a UE.

Ministrul suspendat a presuspus ca presedintele Traian Basescu, cel care a declansat suspendarea sa, a primit sfaturi gresite de la consilierii sai juridici, acesta fiind modul prin care el explica intarzierea aplicarii legii.

-Cred ca presedintele a avut niste sfatuitori juridici care i-au dat sfaturi gresite-, a comentat ieri Teodor Atanasiu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.