Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis punerea in libertate a celor doi membri ai grupului Ilascu, incarcerati inca la Tiraspol, respectiv Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa. Decizia a fost luata dupa ce, in urma cu patru ani, Ilascu a depus la CEDO o plangere impotriva Federatiei Ruse si a Republicii Moldova, dosarul fiind solutionat cu greutate din cauza faptului ca forul european nu se mai confruntase cu astfel de cazuri. Magistratii de la Strasbourg au stabilit ca sentinta trebuie pusa in aplicare imediat de autoritatile din Transnistria si au mai aratat ca responsabilitatea pentru abuzurile impotriva membrilor grupului Ilascu revine atat Rusiei, cat si Republicii Moldova.
Basarabenii au fost suspusi torturilor
Prezent la o dezbatere privind implinirea a 10 ani de la ratificarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului de catre Romania, judecatorul CEDO Corneliu Barsan a precizat ca in dosarul depus de Ilie Ilascu si de colegii sai impotriva Republicii Moldova si Federatiei Ruse, CEDO a hotarat angajarea responsabilitatii celor doua state pentru evenimentele petrecute in Transnistria, soldate cu incarcerarea grupului Ilascu, dar numai incepand cu anul 2001. Curtea Europeana a constatat ca celor patru persoane arestate le-au fost incalcate drepturile la corespondenta si viata privata, la libertate, precum si ca au fost supusi la rele tratamente si torturi. Mai mult, judecatorii europeni au constatat ca Rusia a exercitat un anume control asupra teritoriului transnistrean si nu a depus nici un efort pentru a indeparta aceasta situatie. Nici Republica Moldova nu a facut nimic pentru propriii cetateni incarcerati la Tiraspol, autoritatile moldovene preferand sa stea cu mainile in san decat sa faca demersuri diplomatice pe langa ambasadele straine sau organizatiile internationale.
Acuzati de terorism si crime de razboi
Povestea incepe in 1992, cand Ilie Ilascu, Alexandru Lesco, Tudor Petrov-Popa, Andrei Ivantoc, Petru Godiac si Valeriu Garbuz au fost intemnitati in luna iunie a aceluiasi an sub acuzatia de crime de razboi si actiuni de terorism savarsite, chipurile, impotriva autoritatilor transnistrene. Unul din membrii grupului Ilascu, Valeriu Garbuz, a fost eliberat dupa cateva luni, dupa ce a -recunoscut- sub presiune vina incriminata acestui grup de catre autoritatile transnistrene. La scurt timp dupa eliberare, Garbuz a declarat ca a fost maltratat de angajatii Ministerului Securitatii din Tiraspol. Vadim Sevtov, seful acestui departament, i-a propus sa -vorbeasca conform scenariului- in schimbul eliberarii, ceea ce Garbuz a si facut, el fiind singurul dintre acuzati care a recunoscut toate invinuirile aduse -grupului Ilascu-.
Petru Godiac a fost eliberat la 12 iunie 1994, dupa ce i-a expirat termenul de doi ani de detentie. Dupa ce s-a tratat un timp indelungat, Petru Godiac, parasit de sotie, s-a stabilit in Romania. Liderul grupului, Ilie Ilascu, a fost condamnat la moarte si apoi eliberat in mai 2000, cand a fost ales senator in forul legislativ de la Bucuresti, pe listele PRM. Luna trecuta, a fost eliberat Alexandru Lesco, dupa expirarea termenului de 12 ani de detentie la care fusese condamnat, Tudor Petrov-Popa si Andrei Ivantoc fiind singurii care au ramas in inchisoare.