Home Politic Comandantul Basescu ordona, Alianta executa

Comandantul Basescu ordona, Alianta executa

DISTRIBUIŢI

La numai o zi dupa ce presedintele Traian Basescu i-a tras de urechi pentru faptul ca se tin de prostii si se joaca de-a democratia in loc sa-i creeze un partid unit si puternic, aliatii au inceput sa se execute. In conditiile in care lucrurile nu sunt tocmai roz in sanul coalitiei, ba din cauza conservatorilor, care ameninta cu iesirea de la guvernare, ba din cauza udemeristilor, care cer un statut al minoritatilor, aliatii se gandesc serios la indemnurile lui Basescu de a fuziona. Conducerile celor doua formatiuni politice ale Aliantei au discutat ieri despre pasii care ar urma sa fie facuti in vederea concretizarii acestui proiect, desi nici liberalii, nici democratii nu sunt foarte incantati de ordinul dat de Basescu. Discutiile au fost precedate insa de un tete-a-tete pe care presedintele si premierul Calin Popescu Tariceanu l-ar fi avut in drum spre Sankt-Petersburg, la finala Campionatului Mondial de handbal. Surse liberale sustin ca cei doi ar fi vorbit despre acest proiect in avion mai bine de doua ore, ajungandu-se la o intelegere prealabila privind unificarea portocaliilor. Cu toate ca, oficial, premierul Calin Popescu Tariceanu nu a recunoscut ca ar fi dezbatut acest subiect in cadrul Biroului Permanent Central al PNL de ieri sau in sedinta Consiliului National de Conducere al Aliantei, el i-a informat pe liberali despre -consultarile- avute la inaltime. Potrivit unor surse, desi nu s-a stabilit inca formarea unor echipe de negociatori ai PNL si PD, incepand din ianuarie, atat liberalii, cat si democratii ar urma sa dezbata subiectul cu reprezentantii organizatiilor judetene pentru a vedea care este punctul lor de vedere si cum vad ele unificarea celor doua formatiuni politice. In cadrul Biroului Permanent Central al PNL s-a pus problema unei structuri federative a viitorului partid, astfel incat, initial fiecare dintre cele doua formatiuni politice sa isi pastreze identitatea si propriile foruri de conducere, urmand sa functioneze in acest sistem pana in 2008, iar unificarea propriu-zisa sa aiba loc chiar in anul alegerilor prezidentiale, respectiv in 2009. Aceasta formula ar presupune ca actualele CNC-uri, respectiv birourile de conducere comune, sa aiba mult mai multa putere decizionala de acum incolo, reunindu-se saptamanal, in timp ce forurile de conducere ale PNL si PD ar urma sa fie convocate doar de doua ori pe luna. Apoi, PNL si PD ar trebui sa aiba un sediu comun, iar raportul de forte in stucturile de la varf sa fie de 1 la 1.


Surse liberale mai spun ca seniorii PNL ar fi avut mari obiectii, Radu Campeanu sarind ca ars si afirmand ca el si cu Mircea Ionescu-Quintus nu pot accepta fuziunea cu democratii, pentru ca nu vor renunta niciodata la identitatea si traditia liberala. -Stati, domnule, ca nu se pune problema sa discutam acum de renuntarea la titulatura de PNL si la identitate-, l-ar fi calmat Tariceanu. In pregatirea eventualelor negocieri, liberalii intentioneaza sa comande si sondaje de opinie pentru a lua pulsul electoratului. In cadrul BPC s-a pus insa sub semnul intrebarii vointa politica a democratilor in ceea ce priveste realizarea acestui proiect, Tariceanu spunandu-le colegilor sai ca, daca se doreste cu-adevarat fuziunea, aliatii ar trebui sa dea dovada pe viitor de solidaritate in actiuni. In timp ce, la reuniunea Aliantei, Tariceanu spunea ca nu vrea sa isi asume de unul singur proiectul unificarii, el a sustinut apoi ca se bucura de readucerea in actualitate a acestui subiect chiar de catre seful statului. -Declaratiile presedintelui nu aduc o noutate, pentru ca noi am discutat despre fuziune inca din 2003, cand am gandit Alianta. Din pacate, proiectul nu s-a concretizat imediat dupa alegeri, desi PNL a facut aceasta propunere inca de la congres-, a comentat Tariceanu, aruncand responsabilitatea pe umerii democratilor si facandu-se ca uita de faptul ca si in PNL sunt multe voci care se opun unificarii, cel mai vehement pronuntandu-se recent chiar liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu.

Mai doriti ceva, sefu*?

Aliatii par sa asculte ordinele dinspre Cotroceni si in alte puncte vulnerabile pe care seful statului le-a invocat la petrecerea de un an. Astfel, daca Basescu i-a criticat dur pentru ca nu reusesc sa ii aduca la munca pe parlamentarii Aliantei, ieri, liderii PNL si PD au convenit din nou sa ii sanctioneze pe chiulangii prin retragerea sprijinului politic pentru functiile detinute in structurile de partid sau ale forului legislativ. De asemenea, Consiliul National de Conducere a stabilit sa respecte doleantele -sefului- si in privinta depolitizarii televiziunii si radioului public, astfel incat, la inceputul sesiunii parlamentare viitoare, sa finalizeze un proiect de lege care este blocat in prezent la Camera Deputatilor. Cat priveste faptul ca liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a declarat ca interventia lui Basescu de la reuniune a fost profund neconstitutionala, Tariceanu a lasat sa se inteleaga ca situatia nu este comparabila cu cea a liberalului Cristian Boureanu, pentru ca nu au fost aduse prejudicii relatiei cu PD sau cu Palatul Cotroceni. In vreme ce Orban a lipsit de la CNC, Tariceanu l-a contrazis, declarand ca prestatia sefului statului a fost una absolut normala. -Cred ca exista o tentatie de a privi extrem de restrictiv Constitutia. Traian Basescu a castigat alegerile ca si candidat al Aliantei, are o culoare si o identitate politica si nu si le ascunde-, a mai afirmat premierul.

Fuziunea, grabita de seful statului

Parerea exprimata de Traian Basescu duminica, cu privire la fuziunea dintre PNL si PD, va grabi luarea unei decizii in acest sens, crede liderul PD, Emil Boc. -Este clar ca punctul de vedere al presedintelui Traian Basescu, in calitate de co-presedinte fondator al Aliantei D.A., are un impact politic si cred ca va grabi discutiile cu privire la procesul fuziunii, daca aceasta se va realiza sau nu. Este cert ca provocarea lansata duminica va grabi discutiile pe marginea acestui subiect si sunt convins ca in prima parte a anului viitor se va lua o decizie intr-un sens sau altul-, a declarat Boc. El a cerut sa nu mai fie intrebat de detalii in legatura cu acest proiect, pentru ca acestea vor fi discutate, in primul rand, in structurile interne ale partidelor si apoi cu organizatiile locale. Abia dupa ce se vor parcurge acesti pasi discutia despre fuziune va capata amploare la nivel central.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.