Vizita comisarului european pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini, a lasat in urma o unda de optimism in randul autoritatilor romane. Aflat la Bucuresti intr-o vizita care precede decisivul raport de tara din luna mai, oficialul european pare din ce in ce mai increzator ca data integrarii Romaniei in UE va fi stabilita in timpul reuniunii Consiliului European din luna iunie. -Vedetele- care au adunat toate laudele comisarului european au fost ministrii sustinuti de Partidul Democrat, Monica Macovei si Vasile Blaga. Oficialul a apreciat eforturile depuse de cei doi in domeniile pe care le gestioneaza. El a insistat ca reformele trebuie continuate, astfel incat sa devina un proces ireversibil si a precizat ca in sfera sa de autoritate -nu este cazul unor stegulete rosii-.
Cu toate laudele adresate celor doi ministri, Franco Frattini nu a precupetit nici un efort in a critica votul din parlamentul Romaniei impotriva ordonantei DNA si respingerea cererii de perchezitie a imobilelor lui Adrian Nastase, reiterand astfel semnalele negative venite de la Bruxelles. -Pentru ca eu nu pot sa ma amestec in parlamentul dumneavoastra, este un prerogativ al suveranitatii dumneavoastra, eu vreau sa spun ca viitorul se afla in mainile parlamentului. Toata tara are nevoie de sprijinul parlamentului pentru a introduce aceste reforme de care toata lumea are nevoie, pentru a fi sprijinit procesul ireversibil de care am vorbit-, a spus Frattini. Comisarul european a afirmat ca ar fi o greseala schimbarea regulilor de numire si revocare a procurorilor DNA, dar a lasat la latitudinea parlamentului deciziile privind acest departament. -Este foarte important sa evitam schimbarea regulilor in ceea ce priveste numirea sau revocarea. Aceste reguli se aplica de opt-noua luni si ar trebui implementate, in loc sa fie schimbate-, a afirmat comisarul european, care a adaugat ca este important sa se deschida investigatii in noi dosare de coruptie daca este cazul, insa acest lucru sa se faca transparent. O alta problema ridicata de Frattini vizeaza adoptarea unei legislatii cat mai transparente a finantarii partidelor.
Raport de tara exigent si obiectiv
Seful grupului PPE din Parlamentul European, Hans-Gert Pottring, a subliniat, pentru Deutsche Welle, ca decizia cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007 sau 2008 apartine in exclusivitate Consiliului European. -Parlamentul European a fost de acord cu aderarea celor doua tari la UE, dar in ce priveste data, decizia nu a fost luata-, a afirmat Pottering. Acesta a declarat ca in Romania lupta anticoruptie nu face pasii pe care toti oficialii europeni ii asteapta. -Comisia Europeana are o responsabilitate deosebit de importanta. Nu se poate ca acest for sa ofere un cec in alb celor doua tari, si apoi sa se regrete masura luata. De aceea, asteptam de la Comisia Europeana raporturi exigente si obiective-, a continuat parlamentarul european. Intrebat daca parlamentul roman s-ar putea face vinovat de amanarea aderarii, Pottering a declarat ca -reprezentantii unor partide, mai ales ex-comunistii, joaca un rol important in blocarea reformei justitiei-.