O comisie de ancheta ONU a decis, ieri, ca proiectul ucrainean al canalului Bistroe poate avea un impact ecologic nefast in Delta Dunarii, sustinand astfel contestatia Romaniei, informeaza AFP.
Echipa constituita de Comisia economica ONU pentru Europa a apreciat drept -probabil un puternic efect transfrontalier nefast- in aceasta zona a Deltei, aflata la granita dintre Romania si Ucraina.
Expertii, care si-au prezentat concluziile celor doua tari, la sesizarea autoritatilor de la Bucuresti, din 2004, considera ca acest canal ar distruge habitatul unor pesti si pasari migratoare din zona protejata si le-ar perturba reproducerea.
De asemenea, operatiunile de dragare sunt de natura sa determine depuneri de sedimente sau imprastierea acestor materii in largul marii, cu riscuri pentru fundul marii, au mai avertizat specialistii.
Senalul navigabil, a carui prima faza a fost inaugurata in 2004, a permis navelor ucrainene sa ajunga in Marea Neagra pe Dunare, fara sa treaca pe canalele romanesti existente si, prin urmare, fara sa plateasca drepturi de navigare Bucurestiului.
Lucrarile au fost suspendate la sfarsitul anului trecut, dar o a doua faza ar putea incepe in aceasta vara, a declarat, pentru presa, presedintele Comisiei de ancheta, Joost Terwindt.
Construirea senalului navigabil in lungime de 90 de kilometri a fost denuntata, din cauza riscurilor de mediu, si de Uniunea Europeana, Statele Unite si Fondul Mondial pentru Natura (WWF).
Romania a reprosat Ucrainei ca nu a notificat inceperea acestor lucrari, in conditiile in care Kievul avea aceasta obligatie, conform Conventiei pentru evaluarea efectelor asupra mediului, in context transfrontalier.
Concluziile expertilor obliga Ucraina sa initieze consultari cu Romania pe acest proiect, cu participarea populatiei locale, si sa transmita Bucurestiului decizia finala. Ramane de vazut daca partea ucraineana va respecta aceste recomandari in conditiile in care ministrul transporturilor de la Kiev a declarat canalul Bistroe obiectiv strategic pentru Ucraina.