Daca aliatii il au pe comandantul de nave Traian Basescu, care a contribuit decisiv la succesul lor din alegerile locale, pesedistii au gasit si ei solutia, ce-i drept in alt domeniu al transporturilor. In disperare de cauza si in dorinta de a se agata de scaunele puterii, ei vor apela la metoda salvatoare a presedintelui-locomotiva, respectiv la candidatura lui Iliescu pe listele parlamentare ale partidului. La limita unui vot, deputatii si senatorii PSD au reusit sa mentina in propunerea de modificare a Legii alegerilor parlamentare prevederea potrivit careia Iliescu va putea candida ca independent pe listele partidului de guvernamant, in speranta ca va aduce un plus de capital electoral pesedistilor aflati in deriva. Jocurile pesedistilor nu se opresc insa aici, pentru ca ei au amendat forma votata de Senat in asa fel incat legea este cu dedicatie speciala pentru Iliescu, viitorii presedinti ai Romaniei fiind pusi in imposibilitatea de a face acelasi lucru la scrutinul din 2008.
Opozitia a parasit sala de sedinte
Comisia speciala pentru elaborarea legilor electorale s-a reunit pe final de vacanta parlamentara ca sa discute amendamentele deputatilor la propunerea privind alegerile generale si prezidentiale. Legea a fost votata deja de Senat si trebuie sa fie adoptata si de Camera Deputatilor, intrucat prevederile ei nu pot fi aplicate decat daca este promulgata cu trei luni inainte de scrutinul din noiembrie. Miza discutiilor a fost articolul care ii permitea presedintelui aflat in functie sa candideze ca independent pe listele unui partid politic pentru obtinerea unui mandat de deputat sau senator. Aliatii au sustinut ca varianta votata de senatori incalca legea fundamentala, care spune ca, pe durata mandatului, seful statului nu are voie sa faca parte dintr-un partid politic si trebuie sa fie neutru si impartial. Propunerea liberalilor si democratilor de abrogare a textului a incins spiritele, opozitia parasind sala de sedinte a comisiei. Pauza pentru consultari nu a adus nici un castig aliatilor, intrucat la reluarea dezbaterilor s-a acceptat ca Iliescu sa candideze nestingherit pe listele parlamentare ale PSD. Amendamentul a trecut la limita, cu noua voturi pentru si opt impotriva, liberalii si democratii fiind sustinuti de PRM, in timp ce udemeristii si independentii au mers mana in mana cu puterea.
-Vom umbla cu poza lui Iliescu si vom spune ca e la noi-
Desi constitutia interzice clar presedintelui tarii sa faca lobby pentru partid, avand in vedere precedentul deja creat de Iliescu la alegerile locale, aliatii au insistat ca legea sa precizeze ca acesta nu are voie sa participe la campania electorala a partidului, chiar daca va candida pe liste. Nici aceasta propunere nu a fost insa acceptata de pesedisti. Presedintele comisiei si liderul grupului PSD de la Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, a spus ca nu este vorba despre nici o ilegalitate sau incalcare a atributiilor constitutionale pentru ca, oricum, Iliescu nu va face campanie electorala. -Iliescu nu trebuie sa-si faca el campanie. O sa umblam noi cu poza lui si o sa spunem ca Iliescu e la noi-, a explicat Hrebenciuc modul perfect constitutional in care se va rezolva dilema. Asadar, reprezentantii actualei puteri vor merge pe ulitele patriei cu poza lui Iliescu in brate pentru a-i convinge pe romani sa le mai acorde un mandat, iar seful statului va sta cuminte la Palatul Cotroceni si se va ocupa de indatoririle sale prezidentiale. Aberatia a fost taxata de deputatul democrat Ioan Onisei, care a spus ca este sfidator la adresa constitutiei ca Iliescu sa candideze pe listele partidului si sa faca linistit campanie pe postul national de televiziune. Intrebat daca aliatii se tem ca locomotiva Iliescu va trage partidul dupa el in sondaje, Onisei a declarat ca nu este vorba despre temerile PNL-PD, ci despre respectarea regulilor jocului si ca pesedistii sunt in cadere libera si se agata de candidatura lui Iliescu.
Stolo nu va putea fi presedinte-locomotiva
Pesedistii au modificat varianta adoptata initial de senatori si au schimbat radical sensul articolului, care spunea ca presedintele poate candida ca independent si, in cazul in care este ales senator sau deputat, este obligat ca, pana la data validarii, sa opteze intre calitatea de parlamentar sau cea de sef al statului. Ei au impus o alta formulare care spune ca -presedintele Romaniei in functie la data alegerii Camerei Deputatilor si Senatului poate candida ca independent pe listele unui partid politic, alianta politica sau electorala pentru obtinerea unui mandat de deputat sau senator, doar daca se afla in ultimele trei luni ale mandatului-. Potrivit noii constitutii, alegerile parlamentare vor fi decalate de cele prezidentiale din legislatura urmatoare, intrucat forul legislativ va fi ales pe o perioada de patru ani, in timp ce presedintele pe care romanii il vor vota la toamna va avea un mandat de cinci ani. In aceste conditii, viitorul sef al statului nu se va afla in ultimele trei luni de mandat in momentul in care in 2008 vor fi organizate din nou alegeri parlamentare. Senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a explicat ca astfel pesedistii au facut o lege speciala doar pentru Iliescu si ca, in ideea in care Stolojan va iesi presedinte, el nu va putea sa candideze la parlament pentru a trage listele Aliantei in 2008. Insa Alianta ar putea castiga si majoritatea parlamentara si ar putea sa modifice din nou legea.