Home Politic Comisia Europeana baga in corzi Codul fiscal al lui Vladescu

Comisia Europeana baga in corzi Codul fiscal al lui Vladescu

DISTRIBUIŢI

Comisia Europeana sanctioneaza in termeni duri decizia Ministerului Finantelor Publice de a introduce in proiectul de Cod fiscal pe 2006 pretul minim la tigarete, preturile minime la alcool, precum si politica de impozitare a comerciantilor si producatorilor de alcool. Printr-o scrisoare trimisa de Fabrizio Barbaso, director general al Directiei Extindere (DG Enlargement) din cadrul Comisiei Europene, autoritatile de la Bucuresti sunt avertizate ca aceste decizii, precum si modul in care este finantata de stat productia cinematografica autohtona, dar si proiectul de lege a farmaciei – proaspat retras de ministrul de resort – sunt incompatibile cu acquis-ul comunitar si cu obligatiile pe care tara noastra si le-a asumat prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Scrisoarea a fost trimisa pe 25 noiembrie Ministerului Integrarii Europene, fiind adresata secretarului de stat Leonard Orban.

Oficialul european isi exprima ingrijorarea ca prevederile amintite au fost adoptate -chiar si atunci cand Comisia Europeana a transmis mesaje clare legate de temerile privind incompatibilitatea lor-. De asemenea, in scrisoare se mai arata ca in timp ce Romania trebuie sa-si armonizeze toata legislatia pentru a-si indeplini obligatiile asumate inainte de momentul aderarii, aceste noi -evolutii- sunt un motiv real de ingrijorare.

Trebuie mentionat ca avertismentul de la Bruxelles a venit dupa ce Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti a trimis Ministerului Finantelor, dar si altor institutii implicate in procesul de elaborare a actelor normative incriminate, mai multe scrisori. Explicatiile solicitate de Delegatie au venit cu intarziere si nici macar nu au atins miezul problemelor aflate in discutie.

Secretarul de stat Leonard Orban ne-a declarat ieri ca desi scrisoarea venita de la Bruxelles nu reprezinta decat o -chestiune tehnica-, ce nu ar trebui sa ingrijoreze, institutia pe care o reprezinta – Ministerul Integrarii Europene – nu va sustine aprobarea Codului fiscal in aceasta formula. Orban a precizat ca, desi Ministerul Finantelor si-a motivat decizia oferind exemple de politici similare vizand preturile la tigarete din diverse tari ale Uniunii, Romania trebuie sa adopte o legislatie care sa tina cont de directia in care se misca Uniunea Europeana.

La randul sau, Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, ne-a declarat ca institutia pe care o conduce are deja o pozitie exprimata de mai bine de doua luni si ca ea ramane una ferma impotriva acestor practici. In ciuda a numeroase atentionari si avertismente, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, persista in promovarea Codului fiscal in forma actuala, tocmai pentru a-si multumi fostii parteneri de afaceri, printre care se numara si Peter Imre, director corporate affairs la Philip Morris Romania, una dintre companiile care vor fi avantajate net de introducerea pretului minim la tigarete. Comisia Europeana insa e imuna la asemenea interese.

Orice incercare de a obtine o pozitie oficiala a ministrului finantelor s-a lovit de zidul Stelian Negrea, consilier de imagine a ministrului, care ne-a raspuns atat la solicitarile formulate telefonic, cat si la cele adresate in scris ca reprezentantii MFP nu comenteaza!

Scrisoarea trimisa de Fabrizio Barbaso se refera la patru puncte distincte: taxarea producatorilor de alcool, o ordonanta de guvern care avantajeaza productia de filme autohtone, introducerea preturilor minime la tigarete si alcool, precum si prevederile proiectului de lege a farmaciilor – care a fost recent retras de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Directorul DG Enlargement arata ca amendamentele succesive la Codul fiscal au ca efect scutirea producatorilor de alcool autohtoni de plata accizelor chiar din momentul in care isi procura marcajele fiscale pentru sticle. Spre deosebire de acestia, importatorii de bauturi alcoolice nu beneficiaza de acelasi tratament, suferind dezavantaje financiare, pentru ca trebuie sa plateasca statului in avans taxele.

Aceasta problema a fost semnalata Ministerului Finantelor si de Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti. Raspunsul Finantelor a venit in sase saptamani si, asa cum semnaleaza Fabrizio Barbaso, -nu a continut un angajament clar si un termen pentru eliminarea prevederii legale incriminate-.

O ordonanta de guvern initiata de Ministerul Culturii este un alt aspect -amendat- de oficialul european. Ordonanta privind cinematografia (OG 39/2005), care a intrat in vigoare in luna iulie a acestui an, genereaza discriminarea productiilor cinematografice straine prin finantarea selectiva de la buget doar a productiilor autohtone. Pana pe 15 noiembrie, cand a trimis o avertizare in acest sens, CE nu a reactionat oficial pentru ca autoritatile romane nu au oferit Bruxelles-ului o traducere a actului normativ respectiv.

Si Consiliul Concurentei investigheaza ordonanta, fiind susceptibila acordarea prin intermediul acesteia de ajutoare de stat neautorizate, dupa cum ne-a declarat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei. Berinde a mai precizat ca Ministerul Culturii colaboreaza in aceasta privinta.

Ministerul Integrarii se opune categoric introducerii pretului minim

In ceea ce priveste introducerea preturilor minime la tigarete si alcool, directorul DG Enlargement nu lasa loc de intors: -Comisia Europeana are serioase dubii asupra compatibilitatii acestor masuri cu acquis-ul comunitar-. Delegatia CE la Bucuresti a scris Ministerului Finantelor pe 14 octombrie si a transmis ingrijorarile sale autoritatilor romane, cerandu-le acestora sa-si reconsidere pozitia. -In raspunsul sau recent, Ministerul Finantelor nu atinge substanta nici uneia dintre obiectiile noastre si semnaleaza ca nu are intentia de a le lua in considerare si de a amenda corespunzator draftul din lege-, se arata in scrisoarea lui Fabrizio Barbaso.

Temerile oficialilor de la Bruxelles sunt confirmate de Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene (MIE). Acesta a spus ca, desi scrisoarea reprezinta una tehnica, MIE nu va sustine Codul fiscal in formula propusa de Ministerul Finantelor.

-Scrisoarea este una tehnica, ceea ce inseamna ca exista posibilitatea corectarii unor elemente semnalate de Comisia Europeana. Intr-adevar, au fost transmise anumite scrisori ale Delegatiei Comisiei Europene; au fost niste raspunsuri in care partea romana a facut trimitere, de pilda, in chestiunea cu pretul minim la tigarete, ca exista state membre ale UE in care se practica un asemenea pret. Noi trebuie sa intelegem ca, desi mai exista anumite situatii in unele tari ale UE, pana la urma, partea romana trebuie sa tina cont de directia in care se misca Uniunea, deci de tendinta pe care merge in general acquis-ul comunitar. Noi trebuie sa mergem in directia buna-, ne-a declarat Leonard Orban.

Secretarul de stat nu a putut sa estimeze ce se va intampla in sedinta de guvern din aceasta saptamana, in cadrul careia va fi discutat Codul fiscal pe 2006. Ne-a spus insa ca pozitia MIE, cat si cea a Consiliului Concurentei este una categorica: aceste institutii nu vor accepta introducerea de preturi minime la alcool si tutun.

Semnalul transmis de Fabrizio Barbaso nu a ajuns doar la Ministerul Integrarii, caruia oficialul european ii cere imperativ clarificari. O scrisoare similara a fost trimisa, conform uzantelor, sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, dar si comisarului pentru extindere, Olli Rehn.

Trebuie mentionat faptul ca, in aceasta perioada, mai multe echipe de experti comunitari verifica chiar in Romania stadiul progreselor si al dificultatilor intampinate in mai multe capitole, printre care si taxare sau dreptul societatilor comerciale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.