Deși Nicolae Ceaușescu l-a inventat, Ion Iliescu nu s-a deranjat măcar să-l grațieze pe acesta de la pedeapsa cu moartea. Ba mai mult deja în urma mărturiilor culese de-a lungul anilor se știe că Iliescu însuși a cerut pedeapsa cu moartea pentru fostul său protector. Un caracter cu adevărat infect și-a devoalat Ion Iliescu după 1989.
Fostul preşedinte Ion Iliescu a vorbit, într-o emisiune la TVR, despre anii grei ai războiului, când a fost despărţit de părinţi dar şi despre cât de mult l-a marcat moartea tatălui său când avea numai 15 ani. Ion Iliescu şi-a adunat amintirile într-o carte autobiografică ilustrată cu fotografii din arhiva personală.
„Datorită (n.r. corect era din cauza) problemelor cu care se confrunta tata, primii ani de viaţă i-am petrecut la Olteniţa, la bunicii mei”, a povestit Ion Iliescu.
În copilărie Ion Iliescu a simţit lipsa tatălui, pe care l-a văzut însă întotdeauna ca pe un simbol. „El a fost pentru noi toţi, pentru familie, un simbol. Era cel mai în vârstă copil al bunicilor mei, născut în 1901, de aceeaşi vârstă cu Gheorghe Gheorghiu-Dej. Nu întâmplător îl amintesc pe Dej pentru că Dej l-a dat afară din partid. Se cunoşteau, au stat împreună în lagăr la Târgu Jiu o vreme. El a murit la un an de la eliberare. Am rămas orfan la 15 ani”, a relatat fostul preşedinte.
Ion Iliescu spune că a rămas cu resentimente faţă de Gheorghe Gheorghiu Dej, care i-a distrus familia. „Mama a fost şi ea activă în timpul ilegalităţii, Dej a condiţionat să se despartă de tatăl meu. Ea a dispărut vreo 3 ani din familie, a trăit în ilegalitate, în timp ce tata era la Târgu Jiu, în lagăr. Din nou, în perioada anilor de război, am trăit la o mătuşă de-a mea”, a istorisit Iliescu.
Fostul preşedinte a povestit şi despre relaţia cu Nicolae Ceauşescu, cel care l-a înlocuit pe Gheorghe Gheorghiu Dej la conducerea Partidului Comunist. „Ceauşescu în tinereţea lui l-a cunoscut pe tata, era în relaţii apropiate cu fratele mai tânăr al tatălui meu şi, într-un fel, el m-a tratat cu simpatie, m-a încurajat, el m-a sprijinit, el m-a propulsat. În 1971 el m-a propulsat ca secretarul Comitetului Central. Eram la tineret, am fost ministru pe problemele tineretului”, a spus Iliescu
Ulterior, Ceaușescu și-a dat seama că Iliescu este în slujba Moscovei, l-a retrogradat şi pus sub urmărirea permanentă a Securităţii. „Trei echipaje mă urmăreau zi şi noapte. Ordinul venea de la Ceauşescu direct”, a mai spus Iliescu. Se pare că Ceaușescu a fost prea moale cu Ion Iliescu, cel care, cu sprijinul KGB s-a instalat la TVR și a gestionat planul cu teroriștii, genrând moartea a mii de români, doar pentru ca el să poată să ducă la bun sfârșit lovitura de stat.
Ion Iliescu spune că acum este un democrat convins şi a renunţat în mare parte la ideile comunismului. Sperăm ca Iliescu să trăiască mult și bine pentru ca să răspundă penal pentru morții din 1989 și cei de la mineriadă.