Romania si-a indeplinit in general angajamentele asumate in domeniul concurentei, se arata in Raportul de tara dat publicitatii ieri. Pentru a-si completa pregatirile pentru aderare, Romania trebuie sa-si intensifice eforturile in domeniul ajutoarelor de stat si sa mentina un ritm sustinut in dezvoltarea institutionala a Consiliului Concurentei. In plus, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa se asigure ca autoritatea de concurenta va controla toate ajutoarele de stat. In raport se mai arata ca mecanismul de pre-consultare cu privire la ajutoarele de stat notificate este functional si ca nu au mai fost acordate ajutoare de stat sectorului siderurgic.
Atentionarile Comisiei Europene se mentin insa, chiar daca politica in domeniul concurentei a iesit din zona rosie si a trecut in cea galbena.
-Nu e vorba de un cartonas galben aratat Romaniei in domeniul concurentei. Mai mult, as spune ca activitatea de concurenta si ajutoarele de stat au iesit complet din zona de monitorizare a Comisiei Europene. Nici nu se poate vorbi de o rasturnare de situatie in acest domeniu extrem de dificil, ci de o munca bine coordonata, in care Consiliul Concurentei a avut doar o parte din rol, alaturi de factorii responsabili din celelalte ministere. Cert este ca dubiile exprimate acum un an de Comisia Europeana privind progresele pe care Romania le-ar putea face in acest domeniu au fost complet eliminate-, ne-a declarat ieri seara presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde.
Presedintele autoritatii de concurenta a mai precizat ca pre-consultarea cu expertii Comisiei Europene in acordarea fiecarui ajutor de stat in parte va continua, chiar daca acest mecanism nu este formal din punct de vedere juridic, astfel incat, in momentul aderarii la Uniunea Europeana, agentii economici din Romania, beneficiari ai ajutoarelor de stat, sa nu se regaseasca in postura de a returna aceste ajutoare, la solicitarea Comisiei Europene.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 24.12.2024, 19:54:43