Viitoarea Constitutie trebuie sa aiba in vedere si o revizuire sporita, din punct de vedere social. Astfel, daca la articolul 38 al actualei Constitutii erau prevazute doar prevederi vagi cu privire la protectia sociala, sindicatele propun precizari clare, in asa fel incat angajatorul sa respecte aspectele privind demnitatea angajatului si libertatea acestuia la constiinta.
Potrivit Confederatiei Sindicale Democratice din Romania, punctul (6) de la articolul 38, privind munca si protectia sociala a muncii, ar trebui sa stipuleze ca -Persoanele incadrate in munca au dreptul la conditii de munca echitabile, dreptul la demnitate si munca si la respectarea libertatii constiintei in cadrul raporturilor de munca-. Presedintele CSDR, Iacob Baciu, ne-a declarat ca trebuie mentionat si -ca orice persoana are dreptul la munca si la egalitatea de tratament in domeniul angajarii si al profesiei-, precizare care se gaseste si in Constitutiile altor natiuni. Practic, ar trebui sa se regaseasca si ideea ca orice persoana are dreptul la modalitati adecvate de orientare si formare personala.
Dreptul la greva, mult restrictionat in actuala Constitutie
In ceea ce priveste dreptul la greva, prevazut in articolul 40.1 din textul initial, ar trebui explicitat in asa fel incat unele categorii profesionale sa nu poata fi excluse (prin omisiune) de la acest drept fundamental. Astfel, in alineatul 1 al articolului 40.1 ar trebui sa se stipuleze ca -Salariatii, functionarii publici si celelalte categorii profesionale au dreptul la greva pentru apararea intereselor profesionale, economice si sociale-. In textul initial era prevazut doar termenul de -salariati-, care dadea ocazia unei potentiale discriminari din acest punct de vedere.
Nici dialogul cu partenerii sociali nu trebuie omis din noua Constitutie. -Importanta dialogului social trebuie definita si consacrata in termeni expliciti in aceasta Lege fundamentala, pentru ca partenerii sa nu mai poata fi ?çocoliti?ê in diverse situatii, ajungandu-se cateodata la acte normative in contradictie cu interesul celor care ar trebui sa beneficieze de acestea-, a mai precizat Baciu. In propunerea de revizuire a Constitutiei inaintata de CSDR se prevede introducerea unui articol nou, care ar trebui sa asigure -dreptul la informare si consultare al partenerilor sociali, precum si dreptul la exercitarea permanenta a dialogului social- in asa fel incat sa rezulte -pacea sociala-, ca -fundament al dezvoltarii economico-sociale a tarii si prezervarii statului de drept-.
Tribunalele muncii, blocate de frica -instantelor extraordinare-
Actuala Constitutie prevede la articolul 125 punctul (2) ca -este interzisa infiintarea de instante extraordinare-. Posibil ca aceasta prevedere sa se refere la o anume instanta care – in decembrie *89 – sa fi ordonat o anume executie… Este de apreciat -grija- fata de ce ar mai putea genera o instanta extraordinara, dar respectivul articol mai pune -bete in roate- si infiintarii Tribunalelor muncii, instante atat de necesare in multele situatii conflictuale – juridic vorbind – dintre angajat si angajator. In acest moment, procedura de celeritate in ce priveste procesele generate de relatiile de munca defectuoase nu mai functioneaza, angajatii fiind pusi pe drumuri luni in sir, in procese interminabile cu angajatorii care nu le plateau contributiile la fondurile de asigurari sociale. Referitor la acest mult prea restrictionist articol, ar fi mai mult necesar sa se precizeze ca -in conditiile legii, pot functiona judecatori specializati sau onorifici si instante speciale: pentru conflicte de munca si de securitate sociala, pentru minori, instante comerciale sau militare.