Pentru constituirea unei organizatii fasciste, rariste sau xenofobe iei intre cinci si 15 ani de inchisoare; pentru raspandirea, vanzarea, confectionarea, detinerea sau utilizarea in public a simbolurilor respective, intre sase luni si cinci ani; aceeasi pedeapsa daca negi sau contesti Holocaustul sau efectele acestuia. Scapi doar daca demonstrezi ca faptele tale au fost savarsite in interesul artei, stiintei, cercetarii sau educatiei. Daca nu, intri sub ghilotina ordonantei de urgenta, adoptata ieri in sedinta de Guvern, care interzice -organizatiile si simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob si promovarea cultului unor persoane vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii-. Un act normativ promovat in buna parte si datorita unor solicitari insistente -din afara-.
-Unii incearca sa culpabilizeze poporul roman-
Ordonanta in discutie a venit la pachet cu un alt act normativ, de natura asemanatoare, privitor la reglementarea situatiei lacasurilor de cult, cimitirelor si imobilelor cultului mozaic. -Problema evreiasca- reprezinta un subiect deosebit de sensibil, care a preocupat Cabinetul Nastase inca dintr-a doua jumatate a anului trecut. Ieri, premierul a recunoscut in videoconferinta cu prefectii ca, in urma -mesajelor pe care le primim- din plan extern, Guvernul a inteles ca trebuie sa rezolve -cateva puncte sensibile-, de la combaterea coruptiei, reforma Armatei si transparenta privatizarii pana la -problematica evreiasca-. Nastase a precizat, totusi, ca masurile cuprinse in cele doua ordonante nu sunt efectul unei situatii conjuncturale. El a pledat pentru -demnitate- in evaluarea erorilor trecutului si realism in ceea ce priveste declaratiile cu trimitere istorica: -Unii incearca sa creeze sentimentul de culpabilizare a poporului roman. Nu sunt de acord cu aceste incercari. Erorile trebuie puse pe seama Guvernului de atunci. Au fost situatii mult mai grave in istorie si nimeni n-a incercat sa culpabilizeze poporul german, rus sau american-. Aluzia lui Nastase la -unii- a fost destul de usor de decriptat, in conditiile in care saptamana trecuta ambasadorul SUA, Michael Guest, declara ca responsabilitatea pentru Holocaust revine si Romaniei, atat prin actiunile maresalului Antonescu si ale Garzii de Fier, cat si prin sprijinul cetatenilor, deschis sau tacit.
Razboi statuilor
Desi nu se pronunta in textul ordonantei numele lui Ion Antonescu, maresalul primeste partea sa de atentie din partea actualului Guvern. Astfel, documentul este foarte clar: -Ordonanta interzice ridicarea sau mentinerea in locuri publice (cu exceptia muzeelor) a unor statui, grupuri statuare, placi comemorative referitoare la persoanele vinovate contra pacii si omenirii, precum si acordarea numelor acestor persoane unor strazi, bulevarde, scuaruri, piete, parcuri sau altor locuri publice-.
PRM ii face statuie lui Yitzak Rabin
Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, s-a oferit ieri sa ridice, pe banii sai, la Brasov, in orasul mamei sale, o statuie a fostului prim-ministru al Israelului, Yitzak Rabin, -cazut victima fanatismului, in anul 1995-. In ciuda celor declarate de -provocatorul ungur- Radu Ioanid, la Colegiul National de Aparare, Vadim sustine ca poporul roman nu este antisemit si ca Maresalul Antonescu a fost un salvator al evreilor. Liderul PRM crede ca in Romania acelor ani nu se poate vorbi de un holocaust sau de un genocid. El a recunoscut insa ca a existat un pogrom in 1941, cand au fost omorati circa 500 de evrei comunisti, si ca cifra totala – de 400.000 – inscrisa pe o placa in fata Templului Coral din Bucuresti este mult exagerata. Vadim se impotriveste daramarii celor cateva statui ale lui Antonescu, fiind insa de acord sa nu se mai dezveleasca altele.