Home Politic Controlul averilor naste dispute intre demnitarii PD

Controlul averilor naste dispute intre demnitarii PD

DISTRIBUIŢI

Cota de impozitare a averilor ilicite produce divergente chiar in sanul celor doua institutii care au colaborat la proiectul pentru controlul averilor si declararea intereselor. In timp ce ministrul justitiei, Monica Macovei, sustine impozitarea cu 32% a averii considerate ilicite, presedintele ANAF, Sebastian Bodu, recomanda o cota de doar 16%. -Am stat de vorba cu doamna Macovei si am ajuns la concluzia ca aceasta lege poate avea si o parte de impozitare. Astfel s-a nascut articolul 30, care reprezinta viziunea ANAF si a PD asupra impozitarii averilor nejustificate-, a afirmat initial Bodu, pentru ca apoi sa revina si sa declare ca impozitul nu trebuie sa depaseasca 16%.

Dezbaterea initiata de Asociatia Pro Democratia a fost un prilej in plus pentru reprezentantii partidelor parlamentare sa-si regleze conturile, totul esuand intr-o dezbatere politica pe tema paternitatii proiectului. In plus, reprezentantii societatii civile au criticat initiativa ministerului, care nu respecta principiul politicilor publice asumate de guvern. De asemenea, diferentierea termenilor -ilicit- si -nejustificat- a iscat vii dispute intre participanti. Pana la urma, cei prezenti la dezbatere au convenit, cu jumatate de gura, sa formeze o comisie la nivel de experti pentru a inainta propuneri privind imbunatatirea proiectului de lege.

Proiectul de lege privind declararea averilor demnitarilor si a conflictelor de interese a starnit vii dispute intre participantii la seminarul organizat de Pro Democratia pe aceasta tema. Desi documentul a fost prezentat drept rezultatul unei colaborari intre initiator, ministrul justitiei, si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Monica Macovei si Sebastian Bodu s-au contrazis in privinta dublei impozitari a averilor nejustificate. De asemenea, una dintre problemele ridicate de societatea civila vizeaza mascarea, in spatele unei legi anticoruptie, a poftei autoritatilor statului pentru aducerea de bani la bugetul de stat.


Prezenta la dezbatere, ministrul justitiei, Monica Macovei, a recunoscut ca proiectul de lege este perfectibil, iar decizia de a plasa viitoarea Agentie Nationala de Integritate sub autoritatea ANAF nu a fost una usoara. In plus, ministrul a dezvaluit ca au fost luate in calcul si variantele infiintarii unei agentii independente sau a trecerii acesteia sub tutela DNA. Renuntarea la crearea unui organism independent a fost motivata de ministrul Macovei prin faptul ca nu exista nici un fel de garantie ca o noua institutie ar fi eficienta. De aceea, folosirea puterilor si atributiilor pe care ANAF le are la aceasta ora in materie fiscala reprezinta o rezolvare a dilemei -subordonarii- agentiei. -ANAF avea de mult intentia de a impozita averile nejustificate, preluand un model francez-, a declarat ieri Sebastian Bodu. Astfel, s-a nascut aricolul 30 din lege, care reprezinta viziunea ANAF si a Partidului Democrat asupra impozitarii averilor nejustificate. Bodu a afirmat ca intentia ANAF este ca impozitarea averilor nejustificate sa fie o lege de aplicabilitate generala, care sa faca referire la toti contribuabilii, nu doar la demnitari. Potrivit Monicai Macovei, solutia impozitarii averilor nejustificate a derivat din restrictiile pe care Constitutia Romaniei le impune. -Avem o limitare constitutionala. Exista prezumtia de licit al averii. Nu poti confisca o avere decat daca ai o hotarare judecatoreasca. De aceea, am ajuns la solutia impozitarii-, a explicat Macovei.


Meci Bodu – conservatori


-E populist si demagogic sa afirm ca averile trebuie confiscate. Partidul Conservator uita ca avem o Constitutie care prezuma <liceitatea> dobandirii averilor-, a afirmat ieri presedintele ANAF, Sebastian Bodu. In replica, liderul grupului conservator din Camera Deputatilor, Bogdan Pascu, a criticat faptul ca guvernul nu si-a gasit timp sa inainteze un punct de vedere oficial asupra proiectului legislativ privind controlul provenientei averilor ce nu pot fi justificate din venituri legale, depus de aproape noua luni de conservatori. -Domnul Bodu vrea sa pozeze intr-un Catani al Romaniei si de fapt nu este-, a atacat Pascu. In plus, deputatul a acuzat ca proiectul de lege este gandit numai pentru o anumita categorie de cetateni ai Romaniei. -Sa nu uitam ca in tara asta nu au furat numai demnitari-, a afirmat Pascu. Acelasi principiu, al nediscriminarii, a fost asumat si de fostul ministru de finante, social-democratul Mihai Tanasescu. -In Romania, infiintarea unei noi institutii creeaza birocratie si posibil abuz-, a declarat Tanasescu, care a adaugat ca initiatorii trebuie sa tina cont ca exista termeni interpretabili, referindu-se astfel la notiunile de nejustificat si ilicit.

Macovei nu renunta la fotoliul de ministru

-Loviturile- administrate de politicieni nu au darul de a intimida pe ministrul justitiei. Monica Macovei conteaza inca pe sprijinul opiniei publice si declara ca nu ia inca in calcul o eventuala demisie. -Deocamdata mai stau-, a afirmat ieri Macovei. -Destul de greu se misca lucrurile, dar cred ca, sub presiunea publica – pentru ca poporul vrea aceste schimbari si lupta impotriva coruptiei -, vom ajunge si la o vointa mai clara si mai determinata a clasei politice. (…) Pana acum am facut planuri, strategii si legi si toata lumea a fost multumita si-acum, cand, in fine, incep anchetele, aici incepe sa scartaie si o parte a clasei politice. Sper sa trecem de acest moment impreuna-, a declarat Monica Macovei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.