In timp ce, la Bucuresti, autoritatile se grabesc sa adopte strategii si planuri de masuri menite, in opinia lor, sa ne aduca la masa NATO, dupa summitul din noiembrie de la Praga, politicienii americani au gasit o noua moneda de schimb pentru acceptarea candidaturii Romaniei. Cotidianul -Financial Times- a publicat, la sfarsitul saptamanii, un articol intitulat sugestiv -Copiii nedoriti ai Romaniei ameninta aderarea la NATO- , in care ziaristii englezi dezvaluie presiunile pe care diplomatii americani le fac la Bruxelles pentru anularea recomandarilor facute Guvernului roman in sensul -inghetarii- adoptiilor internationale. Conform publicatiei britanice, misiunea SUA la Bruxelles a trimis o nota oficialilor Comisiei Europene in care arata ca o mentinere a moratoriului asupra adoptiilor internationale -ar putea crea probleme in Congres in momentul dezbaterii candidaturii Romaniei la NATO-. -Financial Times- arata ca in Congresul american exista numeroase grupuri de lobby care fac presiuni pentru liberalizarea adoptiilor internationale in Romania, senatorul democrat John McCain fiind unul dintre promotorii acestor actiuni. Potrivit aceleiasi publicatii, in cadrul intrevederilor avute de oficialii americani, premierul Adrian Nastase -si-a exprimat dorinta de a reconsidera- moratoriul impus de Guvernul roman la presiunile UE.
Pe langa eforturile depuse de autoritatile romane pentru a indeplini, pe ultima suta de metri, ultimele cerinte ale liderilor Aliantei, procesul de aderare presupune si un scenariu de presa, cu lumini si umbre, care se vede cel mai bine din afara tarii. In timp ce la Bucuresti autoritatile se grabesc sa elaboreze strategii si planuri de masuri, politicienii americani, conform -Financial Times-, par sa fi gasit o noua moneda de schimb pentru acceptarea candidaturii Romaniei. De data asta, nu mai e vorba de principiile democratiei sau de achizitionarea vreunui armament sofisticat, ci de copiii romani abandonati. In timp ce UE ne cere insistent sa oprim sistemul de adoptii internationale, americanii ne cer, dupa cum sustin ziaristii de la -FT-, sa redeschidem larg poarta adoptiilor catre SUA, daca dorim ca Romania sa beneficieze de un vot pozitiv in Congres, in momentul discutarii problemei extinderii Aliantei. De la Londra, aderarea tarii noastre se vede in culori mai sumbre, -The Economist- apreciind ca cele doua codase in cursa pentru aderare, Romania si Bulgaria, -sunt inca in urma trenului-. Mult mai binevoitori par sa fie ziaristii de la -Washington Post-, care sustin ca acceptarea Romaniei si Bulgariei in randul castigatorilor cursei NATO poate aduce -contributii substantiale- Aliantei.
Votul din Congresul SUA depinde de liberalizarea adoptiilor internationale
-Financial Times- a publicat in editia sa de la sfarsitul saptamanii un material extrem de interesant, intitulat -Copiii nedoriti ai Romaniei ameninta aderarea la NATO-. Conform publicatiei britanice, reprezentantii SUA la Bruxelles au avertizat Comisia Europeana ca daca nu permit reluarea adoptiilor internationale din Romania, aceasta situatie ar putea ridica probleme printre membrii Congresului american cu privire la aderarea la NATO a tarii noastre. Nota trimisa de misiunea SUA la Bruxelles catre oficialii Comisiei arata ca mai sunt multe familii in America ce asteapta sa adopte copii romani si ca -o reforma completa a sistemului de ingrijire a copiilor poate dura ani de zile, iar in acest timp nu ar fi bine ca acesti copii sa sufere-. Documentul in cauza, citat de -FT-, arata ca o mentinere a moratoriului asupra adoptiilor internationale -ar putea crea probleme in Congres in momentul dezbaterii candidaturii Romaniei la NATO-. Dupa cum scrie -FT-, bazandu-se pe declaratiile unor diplomati americani, politicienii de la Washington au fost destul de presati de organizatiile de lobby pentru a cere Romaniei liberalizarea regimului de adoptii. Unele organizatii au facut lobby in acest sens pana la cel mai inalt nivel decizional. Conform agentiei internationale de adoptii, Holt International, vicepresedintele Dick Cheney a fost si el vizitat de cateva grupuri de lobby chiar inaintea intalnirii din noiembrie 2001 cu premierul Adrian Nastase, aceasta problema aflandu-se pe agenda discutiei dintre cei doi demnitari. De asemenea, alte grupuri de presiune includ in randurile lor numerosi congressmani si senatori, printre care se afla si senatorul democrat John McCain, cunoscut pentru eforturile depuse in vederea acceptarii la masa NATO a celor trei tari baltice.
-Financial Times- subliniaza, citandu-l pe directorul Holt International, ca, in fata acestor presiuni incrucisate, premierul Nastase -si-a exprimat dorinta de a reconsidera- moratoriul impus adoptiilor internationale in luna iunie a anului trecut, la cererea Comisiei Europene.
-The Economist- sustine ca Romania si Bulgaria -sunt in urma trenului-
Nici prestigiosul saptamanal britanic -The Economist- nu vede in culori trandafirii aderarea Romaniei la Alianta. Articolul -Un soc Nastase pentru NATO?-, publicat saptamana trecuta, este insotit de un subtitlu sugestiv in care se arata ca -Alianta s-ar transforma in cu totul altceva daca primeste tari precum Romania-. Ziaristul de la -The Economist- vorbeste printre altele si de reuniunea Grupului Vilnius de la Bucuresti, unde -atmosfera a fost una de vioiciune nervoasa-, dar si de schimbarea de accent in obiectivele NATO. -NATO este deja o institutie politica-, a declarat pentru -The Economist- un diplomat american prezent la -Primavara noilor aliati-, deoarece, intre criteriile aderarii, pregatirea militara si-a pierdut din valoare. Indiferent de criteriile care stau la baza admiterii in Alianta, articolul din saptamanalul britanic sustine ca -Romania si Bulgaria sunt inca in urma trenului-. -Inainteaza pe bajbaite, dar sunt inca democratii fragile, cu multi saraci lipiti pamantului, inacriti, gata sa ii asculte pe populisti si nu tocmai devotati din instinct valorilor civice occidentale-, descrie ziaristul englez situatia din cele doua tari candidate aflate in coada plutonului. Pentru -The Economist-, premierul Adrian Nastase nu este altceva decat -un ex-comunist inteligent si dur, care rosteste fraze socia-democrate ca la carte, dar are dificultati in a le transpune in viata-, iar politica romaneasca este -o simpla competitie intre clanuri rivale-.
Americanii, mai generosi in aprecieri
Spre deosebire de colegii lor insulari, ziaristii de la -Washington Post- sunt, din motive mai mult sau mai putin cunoscute, mai generosi in aprecierile cu privire la aderarea Romaniei la NATO. In ultimul numar al ziarului, Romania si Bulgaria sunt prezentate ca state ce -pot aduce contributii substantiale- daca vor fi primite in randul tarilor membre ale Aliantei. Articolul intitulat simplu -Extinderea NATO- arata ca Administratia Bush si cei mai importanti aliati din NATO par sa opteze pentru admiterea in Alianta a sapte tari, printre acestea aflandu-se si Romania si Bulgaria.