Conducerea Camerei Deputatilor a primit ieri spre informare Strategia de Securitate Nationala a Romaniei, insotita de o scrisoare si de un mesaj semnate de presedintele Ion Iliescu. Potrivit sefului statului, documentul in cauza se adreseaza institutiilor si factorilor politici, care trebuie sa-si asume responsabilitatile in acest sector, dar si societatii civile, care e chemata sa sprijine promovarea obiectivelor de securitate. Documentul trimis ieri spre studiu Parlamentului cuprinde cinci mari capitole, in care sunt sintetizate obiectivele nationale de securitate, evaluarea mediului international si directiile principale de actiune. La capitolul interese nationale sunt insiruite mentinerea unitatii, integritatii si suveranitatii, garantarea drepturilor si libertatilor fundamentale, dezvoltarea economica si sociala a tarii, protectia mediului si nu in ultimul rand integrarea in structurile europene si euro-atlantice. Pe masura intereselor sunt si obiectivele politicii de securitate nationala. Pastrarea independentei, garantarea ordinii constitutionale, relansarea economica, reforma administratiei, a sanatatii, precum si modernizarea capacitatii de aparare sunt doar cateva dintre obiectivele stabilite de CSAT.
Romania nu e amenintata militar
In ceea ce priveste factorii de risc la adresa sigurantei nationale, documentul subliniaza ca tara noastra nu va fi in viitor in fata vreunei amenintari majore, de tip militar. Cu toate acestea, Romania nu duce lipsa de factori de risc. In plan extern, documentul face referire la posibile evolutii negative in plan subregional, proliferarea si dezvoltarea retelelor teroriste, migratia clandestina sau limitarea accesului Romaniei la unele resurse si oportunitati regionale. In plan intern, riscurile sunt evaluate la nivelul problemelor economice, financiare si sociale, la accentuarea coruptiei, precum si la scaderea nivelului de incredere a cetatenilor in institutiile statului.
De asemenea, in aceeasi categorie sunt plasate exodul de specialisti, deficientele in protectia informatiilor clasificate, precum si anumite slabiciuni in indeplinirea angajamentelor asumate pentru aderarea la NATO.
Strategia ajunsa ieri in Parlament urmeaza sa fie studiata atent de comisiile de aparare si mai apoi votata de plenul celor doua Camere.