„Zidul indiferenței și al neputinței a fost spart: cotele de gen sunt în dezbatere parlamentară în anul 2016. 15 state europene au legiferat demult cotele de gen la niveluri între 30% și 50%.” anunță deputatul Andreea Paul.
Introducerea cotelor de gen atenuează defectele actualei clase politice și o transformă într-una mai reprezentativă, mai democratică și mai etică social. Națiunea e ca o familie, în care e nevoie și de femei și de bărbați pentru a evolua. Suntem distribuiți aproape egal ca cetățeni și cetățene, dar mult prea disproporționat în spațiul decizional public. Faptul că aproape 90% dintre decidenții politicieni sunt bărbați în România nu are nicio legătura cu criteriul competenței sau al meritocrației. Am depus un pachet de legi în Parlament pentru garantarea șansei reale de a candida atât domnilor, cât și doamnelor la alegerile locale și parlamentare, iar electoratul decide cine merită și cine nu prin vot: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=15439 și http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=15438
Într-un interviu pentru presa străină cu S. Levente am fost întrebată: „Au mai fost încercări pentru legiferarea cotelor de gen. Ce vă face să credeţi că de data aceasta iniţiativele Dvs vor trece de Parlament?”
Am răspuns: Da, au mai fost. În anul 2010 un proiect de lege similar a fost respins. Anul acesta un alt amendament la legea egalității de șanse prin care am propus cota de gen de 40% a fost respins la vot. Zidul indiferenței a fost spart odată cu ieșirea românilor în strada care au cerut reîmprospătarea rapidă a clasei politice. Zidul neputinței a fost demolat de către actualul guvern tehnocrat care are în componență sa pentru prima dată în istoria României o treime femei. Așadar, se poate! Acest pachet de legi, recent depus în Parlament, pentru cota de gen de 30% pentru femei și pentru bărbați în rândul candidaților la alegerile locale și parlamentare este semnat de peste 150 de parlamentari, din toate partidele politice, de către domni și doamne deopotrivă, care au înțeles nevoia schimbării în bine. Șansele sale să treacă sunt foarte mari. Suntem printre ultimii în Europa din acest punct de vedere. 15 state europene au legiferat cotele de gen la niveluri între 30% și 50%. Noi am optat pentru pragul minim acceptabil. Sper ca anii de efort și de curaj, de muncă și de rezistență ale multor femei care s-au dedicat acestui obiectiv vor fi recompensate în anul 2016 cu aceste legi votate în Parlament. Va fi greu? Va fi ușor? Vom vedea.