Soluția la sărăcia extremă a românilor este locul de muncă și cât mai multe firme active care să le ofere acest loc de muncă. Creșterea cu o treime a salariului minim pe economie lovește năprasnic exact în soluția corectă și de durată. În realitate, ‘binefacerile’ intervenției PSD în salariul minim ‘lovește’ în cei pe care susține că îi ajută și reprezintă o nouă tentativă de a acoperi mediatic problemele penale ale Premierului PSD inculpat.
Graba Premierului inculpat Ponta de a anunța creșteri accelerate ale salariului minim față de cele anunțate în Programul de Convergență 2015-2018 sau de a decala măsuri de relaxare fiscală din Codul Fiscal ne arată disperarea sa. În Programul de Convergență a României propus de Executiv și trimis recent Comisiei Europene se prevede un calendar de creștere graduală a salariului de baza minim brut pe țară la 1.125 de lei în semestrul întâi și 1.200 de lei începând cu a doua jumătate a anului 2016. Salturile populiste ale Premierului ne indică neseriozitate, iresponsabilitate și un dezinteres grav față de mediul privat.
Creșterea abruptă a salariului minim pe economie:
— Lovește în agricultură și în toate industriile intensive în forță de muncă ieftină.
— Lovește în firmele debutante, în întreprinderile mici și mijlocii cu rate reduse ale profiturilor, în capacitatea de a crea noi locuri de muncă ale companiilor — nu întâmplător, creșterea salariului minim lovește în tinerii în căutarea unui loc de muncă, în tinerii care vor să acumuleze experiență, în tinerii antreprenori care vor să creeze noi locuri de muncă.
— Lovește în costurile firmelor care se duc în majorarea de prețuri, în pierderi de competitivitate. Asta înseamnă accesul la bunuri și servicii mai scumpe și creșterea sărăciei. Prețurile la alimente, îmbrăcăminte sau mobilă se vor majoră, pentru că vor include aceste creșteri salariale.
Salariile cresc atunci când:
— Piețele se dezvoltă — avem cazurile concrete din construcții, unde salariile angajaților au crescut odată cu creșterea cererii de locuințe și spații comerciale.
— Productivitatea muncii crește, fie prin noi abilități sau cunoștințe dobândite, fie prin tehnologizare, fie printr-o mai bună îmbinare a factorilor de producție cu capitalul, adică prin investiții.
— Cererea este mai mare decât oferta, atât pe piață forței de muncă, cât și pe piețele de bunuri sau servicii.
— Încrederea în economie și în administrația publică este ridicată.
Guvernarea PSD s-a dovedit incapabilă să genereze încredere sau un sistem de învățământ mai bun care să înzestreze forța de muncă cu abilitățile și aptitudinile necesare pieței forței de muncă. PSD nu se poate substitui artificial, acum, negocierii dintre angajat și angajator. PSD nu poate evalua contribuția salariaților la activitatea unei firme. PSD a reușit doar să cultive dobândirea de vechime în asistența socială a persoanelor apte de muncă. Milionul de noi locuri de muncă promis de PSD în campanie este un eșec răsunător.
PNL consideră că relaxarea fiscală și deblocarea investițiilor publice care au atins un minim periculos sub guvernul PSD sunt soluțiile pentru repornirea motoarelor economice, pentru crearea de noi locuri de muncă și pentru diminuarea sărăciei extreme, pentru integrarea în muncă a șomerilor și a asistaților sociali capabili de muncă.
PNL atrage atenția, totodată, că ne-am asumat angajamente interne între partidele politice și angajamente europene și internaționale de a nu genera derapaje economice și dezechilibre bugetare, de a dezbate cu responsabilitate o nouă lege a salarizării unitare a bugetarilor.