Liderii coaliției de guvernare au anunțat că salariul minim va fi majorat cu 400 de lei începând cu 01 iulie 2024. Senini și suficienți, aceștia au anunțat că suma neimpozabilă va fi de 300 de lei.
Adică, firmele private vor scoate câte 400 de lei în plus din buzunar dar vor economisi 2,25% din diferența de 100 de lei, reprezentând contribuție asigurătorie. De când PSD a introdus impozitul, CAS și CASS în sarcina angajatului, orice scutire îi profită acestuia și nu angajatorului.
De când PSD + PNL=LOVE, mediul privat a fost îngenunchiat de taxe și de legi contradictorii, împovărat de nenumărate restricții, unele chiar de neînțeles.
Însă cei doi lideri par a nu înțelege nimic din economie, făcând declarații stupide după ce cheltuielile firmelor vor crește cu câte 400 de lei pentru fiecare salariat plătit cu salariul minim. Totodată firmele vor trebui să negocieze noi salarii cu angajații plătiți cu salarii între 3300 și 3700 de lei.
Ba mai mult, liberalii chiar se pupă în oglindă anunțând ce generoși au fost ei cu mediul privat
În incompetența lor, cei doi lideri au declarat: „În aceste condiții, la discuțiile care au avut loc la Guvern în interiorul Consiliului Tripartit, s-a stabilit ca această mărire să fie de 400 de lei, cu mențiunea că nu doar 200 de lei, ci 300 de lei să rămână, practic, sumă neimpozabilă, astfel încât patronatul, cei care au responsabilitatea planurilor de afaceri, să poată să se adapteze la această nouă schimbare a salariului minim”, a explicat Nicolae Ciucă.
„În 15 decembrie, în coaliție s-a luat decizia creșterii salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei. Ce am solicitat noi este o discuție cu asociațiile patronale și un 300 de lei din acestă creștere de 400 de lei să nu fie purtătoare de taxe, să nu fie impozitată, o deducere care să sprijine capitalul românesc, antreprenorii, astfel încât această creștere să nu fie doar pe spatele celor care și-au făcut deja bugetele și nu vrem să dăm la mijlocul anului peste cap bugetele companiilor. Vorbim de un milion și jumătate de angajați cu salariu minim și nu ne dorim în niciun caz să aducem o povară în plus pentru angajatori. Așa cum suntem de acord că nivelul de cumpărare a scăzut și trebuie această compensare (creșterea salariului minim, n.red.) care să rezolve problema”, a declarat Rareș Bogdan.