Home Politic Cum vor șmecherii din Parlament să fenteze iar ANI și să bage...

Cum vor șmecherii din Parlament să fenteze iar ANI și să bage adânc mâna-n buzunarul statului

DISTRIBUIŢI

Ca orice infractor de drept comun care clocește în fiecare zi următoarea lovitură, așa și o parte dintre parlamentari se gândesc ce să mai facă pentru a căpușa zilnic instituție la care pretind că muncesc. Sau cum ziceau Ponta și Antonescu, „cea mai reprezentativă pentru români”. Atât de reprezentantivă, încât hoția nu mai are nicio limită. Concret, este vorba de un proiect de lege inițiat de o „gașcă transpartinică” care pune la cale o chestiune foarte periculoasă, menită să fenteze legea și activitatea ANI în ceea ce privește regimul de incompatibilități. Inițiatorii vor ca funcţionarii publici parlamentari să poată desfăşura activităţi în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice sau al regiilor autonome, dacă sunt desemnaţi prin act administrativ, în legea actuală fiind consideraţi incompatibili în acest caz.

Cu alte cuvinte, cărătorii de geantă, nevestele, amantele sau copii care lucrează la cabinetele lor parlamentare și pe care ANI i-a demascat treptat pe parcursul ultimilor ani, să poată face parte din celebrele de acum sinecuri din „consiliile administrative” de pe la ultimele întreprinderi de stat. Acolo unde simpla lor prezență la o ședința ajunge să valoreze și câteva mii de euro. Băgarea în față a „cărătorilor de geantă” i-ar scuti pe parlamentari de dureri de cap cu inspectorii ANI și așa banii cuveniți pentru aceste funcții le-ar ajunge înapoi în buzunare într-un anumit cuantum prin intermediul acestor interpuși.

O „inginerie” ieftină, dar plină de tupeu, așa cum de altfel ne-am obișnuit. Iniţiatorii proiectului sunt 19 parlamentari PSD, PNL, PPDD, PDL, UDMR, printre care Ioan Dîrzu, Marian Ghiveciu, Ioan Munteanu, Ioan Stan, Toader Dima, Kelemen Attila, Octavian Bumbu, Vasile Iliuţă, George Scarlat, Costel Şoptică. Proiectul a fost depus în 28 aprilie şi urmează să intre mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind decizională. 

Noi abuzuri prin intermediul „cărătorilor de geantă”

În prezent, conform legii statutului funcţionarilor publici parlamentari, aceştia nu pot deţine funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice şi în cadrul cabinetului demnitarului, cu excepţia cazului în care raportul de serviciu este suspendat şi nici în cadrul regiilor autonome sau al societăţilor comerciale din sectorul public.

Iniţiatorii propun modificarea acestei legi astfel încât funcţionarii publici parlamentari să nu se afle în incompatibilitate dacă desfăşoară activităţi renumerate sau nerenumerate în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice sau a regiilor autonome şi societăţilor comerciale din sectorul public, în cazul în care sunt desemnaţi printr-un act administrativ, emis în condiţiile legii, să participe în calitate de reprezentant al autorităţii sau instituţiei publice în cadrul unor organisme sau organe colective de conducere.

Coincidențe liberale

Coincidență sau nu, proiectul de lege a fost inițiat în aceeași zi, 28 aprilie, în care Comisia juridică a Senatului a discutat raportul de activitate al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pe 2013-2014, la solicitarea mai multor senatori, care au cerut dezbaterea raportului Agenţiei în plen. Printre aceștia s-au aflat mai mulți „mușterii” ai ANI, instituția fiindu-le mereu ca un ghimpe în coastă în drumul spre furt sub orice aspect. Solicitarea de dezbatere a raportului ANI pentru perioada 2013-2014, adresată Biroului Permanent al Senatului, a fost semnată de Sorin Roşca Stănescu (independent), Cristiana Anghel (PC), Akos Mora (UDMR), Marian Valer (independent), Daniel Barbu (PNL), Petru Ehegartner (PNL), Nelu Tătaru (PNL) şi Sebastian Grapa (PNL).

SUA vorbesc de „înalte standarde” și „stat de drept”, politicienii dâmbovițeni fac pe surzii

SUA au dat marți un semnal puternic potrivit căruia România trebuie să aibă instituții puternice care apără statul de drept iar politicienii trebuie să fie responsabil în a nu abuza. Hoyt Lee, adjunctul subsecretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, a declarat marți într-un interviu pentru Mediafax acordat după întâlnirea cu politicienii români, că sunt foarte importante o serie de înalte standarde privind conduita oficialilor. Întrebat dacă a discutat cu oficialii români despre legea care permite primarilor să-şi delege responsabilităţile, diplomatul a precizat că nu a abordat legi individuale, dar a discutat despre importanţa statului de drept.

„Nu am discutat despre legi individuale în timpul vizitei mele. Legislaţia aflată în curs de adoptare nu a fost parte a discuţiilor mele. În general am discutat despre importanţa statului de drept şi cred că SUA şi România au căzut de acord asupra importanţei unor standarde înalte privind conduita oficialilor statului, a principiului că nimeni nu este deasupra legii, că legea se aplică tuturor în mod egal şi că este important pentru oficiali să dea un exemplu pentru restul societăţii”, a precizat Hoyt Yee.

 

 

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.