Home Politic Curtea Constitutionala a dat castig de cauza societatii civile

Curtea Constitutionala a dat castig de cauza societatii civile

DISTRIBUIŢI

Desi magistratii ne-au obisnuit sa dea castig de cauza autoritatilor in procesele cu societatea civila, Curtea Constitutionala a inversat raportul de forte, luand o decizie care permite Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki sa conteste o hotarare a executivului ce aduce atingere vietii private. Hotararea respectiva instituie normele de functionare ale asa-zisului sistem de informatica integrat, toate persoanele juridice care detin baze de date fiind obligate sa le puna la dispozitia acestui sistem despre care nu se stie mai nimic. Nici cine il gestioneaza, nici in subordinea cui se afla. In momentul in care APADOR a contestat in justitie actul guvernamental, reprezentantii Palatului Victoria au invocat Legea contenciosului administrativ, care spunea ca nu pot fi atacate in instanta actele administrative privind siguranta interna si externa.

Judecatorii au declarat neconstitutionala legea

Curtea Constitutionala a hotarat insa ca pot fi facute publice actele administrative referitoare la siguranta interna si externa a statului, fiind astfel inlaturata interdictia din Legea contenciosului administrativ 29/1990, in baza careia justitiabilii pot contesta in instanta documente. Magistratii au stabilit ca este neconstitutional articolul 2 din Legea 29/1990 care prevedea ca nu pot fi atacate in justitie -actele care privesc raporturile dintre parlament sau presedintele Romaniei si guvern, actele administrative de autoritate si actele de gestiune ale organelor de conducere din cadrul parlamentului, actele administrative referitoare la siguranta interna si externa a statului-.

Guvernul invocase acest articol de lege intr-un proces cu Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki (APADOR-CH).

Concret, APADOR-CH a contestat in instanta hotararea de guvern privind aprobarea normelor si procedurilor in vederea operationalizarii Sistemului informatic integrat, considerand ca -este nelegala si reprezinta o amenintare clara la adresa democratiei si a vietii private-. Asociatia a cerut guvernului sa-si retraga HG 952/2003.

Sistemul informatic pericliteaza viata privata

APADOR considera ca HG 952/2003 este nelegala pentru ca nu a fost emisa pentru executarea unei legi, ci in urma unei decizii secrete a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii referitoare la infiintarea sistemului informatic.

Asociatia protesteaza si fata de faptul ca HG 952/2003 obliga toate institutiile care detin baze de date sa transmita copii acestui nou-creat Sistem informatic integrat si ca nu precizeaza nici din cine va fi constituit acest organism, nici cui se subordoneaza, nici fata de cine raspunde si nici cum. Potrivit sursei citate, nu exista nici o garantie cu privire la protectia datelor personale, persoanele fizice sau juridice neavand posibilitatea de a afla cum se folosesc datele care le privesc si nici de a contracara eventualele abuzuri. Dupa ce Curtea Constitutionala s-a pronuntat, APADOR se va judeca in continuare cu oficialii guvernamentali pentru a obtine anularea controversatei hotarari de guvern.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.