Home Politic Decizie în BPN al PSD: Geoană, out!

Decizie în BPN al PSD: Geoană, out!

DISTRIBUIŢI

Recomandarea Comisiei de Comisia de Arbitraj și Integritate Morală (CNAIM) a PSD, condusă de senatorul Daniel ?ê?£ova, s-a transformat ieri într-o decizie executorie a BPN care a decis excluderea lui Mircea Geoană din partid. Deși a încercat noi manevre de auto-resuscitare, trimițând ieri o depeșă către conducerea formațiunii prin care cerea ascultarea versiunii sale, Geoană s-a văzut nevoit să asiste în cele din urmă la ostracizarea sa din Kiseleff. În ciuda unor șanse infime de întoarcere a acestei situații, Geoană mai speră ca la Comitetul Executiv Național (CExN) această decizie să nu fie confirmată. „Decizia luată de BPN săptămâna trecută a fost o decizie bună. Azi a fost reconfirmată, votul a fost unanim“, a precizat Ponta, după ședința conducerii PSD.
Președintele PSD a menționat totodată că a fost convocat pentru data de 22 noiembrie Comitetul Executiv Național (CExN) al partidului. Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, în urmă cu o săptămână, că BPN și grupul senatorilor partidului au decis ca Titus Corlățean să fie propus pentru funcția de președinte al Senatului în locul lui Mircea Geoană. Reamintim că, la finele săptămânii trecute, Comisia de integritate a PSD a decis, cu 43 de voturi „pentru”, cinci „împotrivă” și două abțineri, să recomande CExN excluderea lui Mircea Geoană din partid . Ponta a mai anunțat, ieri, că a fost convocat Comitetul Executiv al PSD pentru 22 noiembrie, la ședință urmând să fie invitat și Mircea Geoană, în cazul căruia există o recomandare de excludere din partid de la Comisia de Integritate. Mai mult, Geoană a fost luat peste picior, ieri, de senatorul PSD Daniel ?ê?£ova. Acesta l-a îndemnat, ieri, pe președintele Senatului, Mircea Geoană, să se adreseze instanței dacă apreciază că a fost încălcată Legea partidelor politice în cazul său, când s-a decis recomandarea excluderii. „Să se ducă la instanță atunci“, a replicat președintele Comisiei de arbitraj. El a apreciat că a respectat Legea partidelor politice întrucât Geoană „a fost chemat, nu a venit“. Geoană a cerut ieri, prin intermediul unei scrisori adresată BPN al PSD, reluarea ședinței Comisiei de arbitraj a partidului în care a fost analizat cazul său deoarece acest for și-a desfășurat activitatea duminică împotriva Statutului și a Legii partidelor politice. „Consider că este necesar ca sesizarea BPN către Comisia de arbitraj referitoare la încălcarea de către mine a Statutului PSD să fie analizată într-un mod legal și statutar de către Comisia de arbitraj într-o nouă ședință care să se desfășoare potrivit prevederilor Statutului și Legii partidelor politice. Pe cale de consecință, vă rog să adresați o nouă sesizare în acest sens către Comisia de arbitraj cu instrucțiunile care se impun“, precizează scrisoarea lui Geoană.

„Bocitoarele” lui Geoană

Ziua de ieri a arătat încă o dată că Geoană nu mai are sprijin în partid. Doar vicepreședintele PSD Marian Vanghelie a declarat, ieri, înaintea ședinței BPN, că modul în care s-a desfășurat ședința Comisiei de Integritate care a recomandat, duminică, excluderea lui Mircea Geoană din PSD, a fost „o execuție stalinistă“. „Este o eroare foarte mare, iar membrii de la baza partidului nu sunt de acord. Faptul că nu i s-a dat (lui Mircea Geoană – n.r.) posibilitatea să se apere nu se poate întâmpla în România anului 2011. Ce a făcut comisia și domnul Șova este o eroare și o greșeală foarte mare“, a declarat el. Acesta a mai adăugat că astfel de incidente riscă să declanșeze precedente periculoase și oricine poate fi data afară din formațiuni prin astfel de măsuri samavolnice. Totuși, Geoană a avut parte și de câțiva susținători mai puțin convenționali. Un taraf condus de fiul lui Ion Petreuș, Marinel, din Ieud, județul Maramureș, a cântat, ieri, în fața sălii Biroului Permanent al Senatului, melodia „Ce rău am făcut la lume”.  „Ce rău am făcut la lume? / Că nu-mi aud vorbe bune. / Numa’ rele și minciuni, / De la pretinii mei buni, / Lume, nu mă pedepsi, măi”, au cântat cei din taraful „Am fost, ș-om fi“, care purtau costume tradiționale maramureșene. Întrebați care este rolul prezenței lor acolo, cei din acest ansamblu folcloric au spus că doresc doar să promoveze folclorul. Nici Ilici nu a fost chiar încântat de această măsură a cârlanului Ponta. Acesta a declarat, luni, înaintea ședinței BPN, răspunzând unei întrebări, că Mircea Geoană ar trebui să rămână și în partid și la Senat.
   
Dragoș Stănculescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.