Home Politic Degeaba încearcă Tăriceanu să-i acopere pe senatorii din Comisia juridică în cazul...

Degeaba încearcă Tăriceanu să-i acopere pe senatorii din Comisia juridică în cazul Mora

DISTRIBUIŢI

Horia Georgescu, președintele ANI, a solicitat Senatului să-i comunice cum au votat senatorii, membri ai Comisiei Juridice în cazul senatorului Daniel Akos Mora, incompatibil definitiv și irevocabil dar căruia Senatul nu-i vacantează mandatul.
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, îi va răspunde în scris șefului Agenției Naționale de Integritate (ANI) la scrisoarea prin care cere procesul verbal al ședinței Comisiei juridice în care s-a dezbătut cazul senatorului liberal Akos Mora, pentru care ANI solicită retragerea mandatului de senator. Tăriceanu a anunțat că va răspunde în scris. Există două posibilități: sa dea lista cu voturile sau să n-o dea. Dacă o dă, ANI va face plângere penală pe numele fiecărui senator care a votat împotriva aplicării hotărârii judecătorești. Dacă Tăriceanu nu dă lista cu voturile, invocând cine știe ce confidențialitate a votului în fața ANI, ANI va face plângere penală împotriva întregii comisii juridice și procurorii vor identifica votanții. Așa că Tăriceanu nu face decât să amâne deznodământul inevitabil: răspunderea penală a persoanelor care nu respectă o hotărâre judecătorească irevocabilă.

„A fost primită la Senat o scrisoare din partea domnului Horia Georgescu, președintele ANI — a fost primită de către președintele Senatului — în care solicită niște date vizavi de modul în care s-a votat o decizie, cine a votat, cum a votat în Comisia juridică vizavi de o solicitare cu privire la domnul Akos Mora. Domnul președintele Tăriceanu a informat Biroul permanent că va răspunde domnia sa în scris domnului Horia Georgescu”, a declarat vicepreședintele Senatului Cristian Dumitrescu, luni, la finalul ședinței Biroului permanent.

Potrivit scrisorii președintelui ANI, în vederea punerii în aplicare a sentinței Înaltei Curți de Casație și Justiție privindu-l pe Daniel Akos Mora, Curtea Constituțională a constatat că prevederile art. 25 din Legea 176/2010 sunt constituționale, iar sintagma „aceeași funcție” se referă la toate funcțiile eligibile prevăzute de articolul 1 din acceași lege și, „având în vedere adresa Agenției Naționale de Integritate nr.12423/25.08.2014, vă rugăm să ne comunicați componența Comisiei juridice a Senatului precum și datele de identificare ale membrilor comisiei”.

„De asemenea, în situația în care în ședința din data de 23.09.2014 decizia Comisiei de a acorda un termen de o săptămână pentru depunerea unor concluzii a fost luată prin votul exprimat de către membrii prezenți, vă rugăm să ne transmiteți copia procesului verbal de ședință din care să rezulte membrii participanți, precum și modalitatea de vot a acestora”, se mai arată în scrisoare.

Potrivit art. 29 alin. (3) din Legea 176/2010, spune șeful ANI, neaplicarea sancțiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcției publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune, sau avertisment în conformitate cu prevederile Ordonanței 2/2001 privind regimul juridic.

De asemenea, se mai spune în scrisoarea, conf. art. 28 alin.(1) lit. (b) din Noul Cod Penal, nerespectarea unei hotărâri judecătorești săvârșită prin: refuzul organului de executare de a pune în aplicare o hotărâre judecătorească, prin care este obligat să îndeplinească un anumit act, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

În data de 23 septembrie, membrii Comisiei juridice a Senatului au amânat cu o săptămână întocmirea raportului referitor la solicitarea ANI cu privire la demiterea de drept a liberalului Daniel Akos Mora din funcția de senator.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.