Demnitarii care vor sa aiba acces la informatii clasificate secrete vor scapa de verificarea -la sange- care era facuta pana acum de Serviciul Roman de Informatii. In baza acesteia era emis un certificat de acces la informatii clasificate de catre Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS). Pana acum, demnitarii erau verificati de catre SRI la fel ca toti cei care aveau acces la informatii clasificate. Senatorii au decis ieri ca demnitarii trebuie sa aiba un statut aparte, deoarece sunt alesi de catre popor si actioneaza in interesul public. In acest sens, senatorii au modificat Legea informatiilor clasificate astfel, incat presedintele Romaniei, premierul, ministrii si parlamentarii sa nu mai aiba nevoie de aceste certificate de acces la informatii clasificate eliberate de ORNISS. Si, practic, sa nu mai fie supusi verificarilor SRI, care aveau menirea sa depisteze vulnerabilitatile celor care doreau acces la informatii clasificate. Nu vor mai fi luate la bani marunti, ca pana in prezent, nici persoanele din anturajul demnitarului, cum ar fi sotia/sotul sau concubinul/concubina. Asadar, SRI nu va mai verifica daca alesul poporului consuma in mod excesiv bauturi alcoolice ori este dependent de alcool sau droguri. Nu va mai fi verificat nici daca are sau a avut comportamente imorale sau deviatii de comportament care pot genera riscul ca persoana sa fie santajabila. De asemenea, nu ii va mai fi verificata nici situatia financiara pentru a se vedea daca are dificultati financiare serioase sau exista o neconcordanta intre nivelul sau de trai si veniturile declarate si nici daca sufera sau a suferit de boli fizice sau psihice confirmate de catre medici si care ii pot cauza deficiente de discernamant. In cazul in care SRI descoperea ca demnitarul care doreste accesul la informatii clasificate avea probleme de genul celor enumerate mai sus, ORNISS nu ii mai elibera certificatul de acces la informatii clasificate. Tot pe -lista vulnerabilitatilor- sunt trecute, printre altele, si -presiunile din partea rudelor sau persoanelor apropiate care ar putea genera vulnerabilitati exploatabile de catre serviciile de informatii ale caror interese sunt ostile Romaniei si aliatilor sai-. Ca sa nu mai spunem ca demnitarul era verificat in primul rand -daca in mod deliberat a ascuns, a interpretat eronat sau a falsificat informatii cu relevanta in planul sigurantei nationale ori a mintit in completarea formularelor tip sau in cursul interviului de securitate-, dupa cum se arata in Normele metodologice de acces la informatii clasificate.
Serviciile de informatii vor continua sa faca aceste verificari in cazul tuturor celorlalte persoane care vor sa aiba acces la informatii clasificate, dar nu intra in categoria demnitarilor.
Presedintele Romaniei, premierul, ministrii si parlamentarii nu vor mai avea nevoie de certificate de acces la informatii clasificate eliberate de Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat. Decizia a fost luata ieri, de catre Senat care a modificat in acest sens Legea informatiilor clasificate cu 53 de voturi -pentru- si o abtinere. Asta nu inseamna ca cei in cauza vor avea un acces nelimitat si permanent la informatiile clasificate sau ca se vor folosi de ele in orice mod doresc. Dimpotriva, demnitarii vor avea acces la informatiile secrete care corespund domeniului lor de activitate si intereselor lor oficiale. De asemenea, ei vor semna un angajament si vor raspunde in fata legii daca il vor incalca. Ideea renuntarii la certificatul de acces la informatii clasificate i-a apartinut senatorului PNL, Norica Nicolai (foto), care a avut sustinerea directorul ORNISS, Marius Petrescu. Motivul oficial pentru care a fost propusa o astfel de modificare este ca aceasta ii vizeaza doar pe demnitari, care sunt alesi ai poporului si actioneaza, cel putin declarativ, in interesul public. Senatul este prima Camera sesizata cu aceasta lege. Forul decizional este Camera Deputatilor.
Initial, modificarea Legii informatiilor clasificate a fost propusa de deputatul PD, Costica Canacheu care insa dorea ca presedintele, premierul, ministrii si parlamentarii sa aiba acces la informatii clasificate, fara nicio conditie de securitate prealabila. Guvernul nu a fost de acord cu propunerea acestuia, dar a acceptat o solutie de compromis, aceea propusa de Norica Nicolai.
Exceptarea de la verificari
-Accesul la informatii clasificate al presedintelui Romaniei, primului ministru, ministrilor, senatorilor si deputatilor se acorda, prin exceptare de la verificarile prevazute la articolul 28 alin. (2), in baza unor proceduri interne ale institutiilor din care acestia fac parte, avizate de ORNISS ca institutie cu autoritate la nivel national in domeniul securitatii informatiilor clasificate, cu respectarea principiului -nevoia de a cunoaste-, dupa ce au luat cunostinta de responsabilitatile ce le revin privind protectia informatiilor clasificate si au semnat angajamentul scris de pastrare a secretului, prevazut la articolul 36 alin. (3), se arata in amendamentul senatorului Norica Nicolai. Practic, alesii -scapa- de verificarile minutioase care ar fi fost facute in cazul lor, conform legii, de catre Serviciul Roman de Informatii. In baza acestor verificari, ORNISS urma sa elibereze sau nu autorizatia de acces. De data aceasta totul se rezuma la normele interne pe care si le stabileste, dupa caz, presedintia, parlamentul sau guvernul, dar care nu inseamna acele verificari minutioase pe care le facea Serviciul Roman de Informatii, dupa cum ne-a explicat senatorul PNL, Norica Nicolai. ORNISS a fost infiintat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 153 din 7 noiembrie 2002, iar Legea privind protectia informatiilor clasificate nr. 182/2002 este principalul instrument de lucru al Oficiului.
Verificarile de care au scapat demnitarii
Conform site-ului oficial al ORNISS, la capitolul dedicat accesului la informatii clasificate secrete de stat se arata ca -decizia privind avizarea eliberarii certificatului de securitate/autorizatiei de acces la informatii secrete de stat va fi luata pe baza tuturor informatiilor disponibile si va avea in vedere loialitatea indiscutabila a persoanei; caracterul, obiceiurile, relatiile si discretia persoanei care sa ofere garantii asupra: corectitudinii in gestionarea informatiilor secrete de stat, oportunitatii accesului neinsotit in compartimente, obiective, zone si locuri de securitate in care se afla informatii secrete de stat, respectarii reglementarilor privind protectia informatiilor secrete de stat din domeniul sau de activitate-.
Cat de minutioase erau anchetele, facute atat pentru cei care aveau acces la informatii clasificate secrete de stat, cat si la cele clasificate NATO, se observa din -lista incompatibilitatilor-, unde este luat in calcul nu numai comportamentul si activitatea solicitantului de certificat pentru acces la informatii clasificate, dar si cel al anturajului acestuia.
Astfel, conform explicatiilor de pe site-ul ORNISS, -Urmatoarele situatii imputabile atat solicitantului cat si sotului/sotiei sau concubinului/concubinei reprezinta elemente de incompatibilitate pentru acces la informatii secrete de stat: a) daca a comis sau a intentionat sa comita, a fost complice, a complotat sau a instigat la comiterea de acte de spionaj, terorism, tradare ori alte infractiuni contra sigurantei statului; b) daca a incercat, a sustinut, a participat, a cooperat sau a sprijinit actiuni de spionaj, terorism ori persoane suspectate de a se incadra in aceasta categorie sau de a fi membre ale unor organizatii ori puteri straine inamice ordinii de drept din tara noastra; c) daca este sau a fost membru al unei organizatii care a incercat, incearca sau sustine rasturnarea ordinii constitutionale prin mijloace violente, subversive sau alte forme ilegale; d) daca este sau a fost un sustinator al vreunei organizatii prevazute la lit. c), este sau a fost in relatii apropiate cu membri ai unor astfel de organizatii intr-o forma de natura sa ridice suspiciuni temeinice cu privire la increderea si loialitatea persoanei-.
De asemenea, constituie -elemente de incompatibilitate- pentru accesul solicitantului la informatii secrete de stat oricare din urmatoarele situatii:
a) daca in mod deliberat a ascuns, a interpretat eronat sau a falsificat informatii cu relevanta in planul sigurantei nationale ori a mintit in completarea formularelor tip sau in cursul interviului de securitate;
b) are antecedente penale sau a fost sanctionat contraventional pentru fapte care indica tendinte infractionale; c) are dificultati financiare serioase sau exista o discordanta semnificativa intre nivelul sau de trai si veniturile declarate; d) consuma in mod excesiv bauturi alcoolice ori este dependent de alcool, droguri sau de alte substante interzise prin lege care produc dependenta; e) are sau a avut comportamente imorale sau deviatii de comportament care pot genera riscul ca persoana sa fie vulnerabila la santaj sau presiuni; f) a demonstrat lipsa de loialitate, necinste, incorectitudine sau indiscretie; g) a incalcat reglementarile privind protectia informatiilor clasificate; h) sufera sau a suferit de boli fizice sau psihice care ii pot cauza deficiente de discernamant confirmate prin investigatie medicala efectuata cu acordul persoanei solicitante; i) poate fi supus la presiuni din partea rudelor sau persoanelor apropiate care ar putea genera vulnerabilitati exploatabile de catre serviciile de informatii ale caror interese sunt ostile Romaniei si aliatilor sai.
In urma deciziei de ieri a Senatului, aceste elemente din viata demnitarilor nu vor mai fi verificate. Legea informatiilor clasificate prevede dupa aceasta modificare efectuata ca -toti cetatenii care, in indeplinirea indatoririlor oficiale necesita sau pot avea acces la informatii clasificate -confidential- (secret) si de nivel superior sunt verificati corespunzator inainte de preluarea indatoririlor-.
NATO nu se opune
Nu se vor mai face verificari atat de minutioase nici in privinta secretelor NATO. Caci modificarea la Legea informatiilor clasificate a fost facuta in baza unei directive oficiale a NATO, care prevede ca -accesul la informatii clasificate al inaltilor functionari de stat (sefi de stat si de guvern, ministri, membri ai parlamentului si ai puterii judecatoresti) se stabileste conform legilor si reglementarilor nationale- si ca -se va asigura informarea acestor inalti functionari de stat asupra obligatiunilor de securitate ce le revin cu privire la protectia informatiilor NATO clasificate-. Comitetul de Securitate al NATO a precizat insa, ca masurile care vor fi adoptate la nivel national, de catre autoritatile indreptatite pentru asigurarea accesului la informatii clasificate al inaltilor demnitari -nu trebuie sa genereze vulnerabilitati-.
Mii de certificate de acces la informatii clasificate
2.800 de certificate de securitate eliberate pentru acces la informatii NATO clasificate, 9.800 de certificate de securitate eliberate pentru acces la informatii UE clasificate si 9.000 de avize pentru certificate de securitate nationale. Acesta este planul pe 2007 al (ORNISS) in privinta eliberarii avizelor pentru cei care lucreaza cu informatii clasificate, care pot fi secrete de stat sau secrete de serviciu. Numarul de avize ce urmeaza a fi eliberat in 2007 este trecut in bugetul de stat pe anul urmator. Practic, ORNISS se asteapta ca in anul care vine 9.800 de persoane sa aiba acces la informatii ale Uniunii Europene care sunt clasificate si 2.800 la informatiile NATO clasificate. Celor care nu primesc acest aviz le este interzis accesul la informatiile respective. Estimarile ORNISS pentru urmatorii ani arata ca incepand cu 2008 numarul acestor avize scade, dar se mentine tot la nivelul miilor. Numarul de certificate pare foarte mare la prima vedere, numai ca vor primi astfel de certificate de acces la informatii clasificate inclusiv cei din administratia publica locala, care lucreaza cu banii Uniunii Europene.
Buget de peste 100 miliarde de lei vechi
ORNISS va beneficia in 2007 de un buget de 10.178 mii lei, suta la suta finantat de la bugetul de stat. Adica peste 100 de miliarde de lei vechi. Din aceasta suma, 7.730 mii lei sunt destinati cheltuielilor de personal. Parlamentarii dezbat in aceste zile anexele la bugetul de stat, acolo unde sunt trecute sumele defalcate pentru fiecare institutie, ce se va intampla cu banii respectivi in 2007 si numarul de posturi. Pana la aceasta ora, sumele destinate ORNISS nu au fost modificate.
Oficiul se afla sub coordonarea directa a premierului Calin Popescu Tariceanu, pe langa celelalte 28 de agentii si autoritati pe care acesta le are in subordine.
Misterul autorizatiilor de acces
ORNISS pare invaluit intr-o aura misterioasa de serviciu secret, deoarece singurele informatii care razbat despre activitatea sa sunt legate de eliberarea unor autorizatii de acces la informatii clasificate. Si nici aceste informatii nu sunt furnizate de catre institutie, ci sunt aflate dinspre parlament. Si aceasta, deoarece alesii sunt cei care s-au lovit in ultimul timp de ORNISS, mai ales atunci cand au constatat ca nu au acces la informatii clasificate pentru ca oficiul le-a refuzat eliberarea autorizatiei cu pricina. Ultimul caz este cel al deputatului PRM, Daniela Buruiana, careia i s-a interzis participarea la sedintele comisiei parlamentare pentru controlul SIE din care face parte, atunci cand sunt discutate subiecte cu caracter secret. De ce unei persoane ii este refuzat accesul la informatii clasificate ramane un mister deoarece ORNISS, conform legii nu justifica de ce elibereaza sau nu unei persoane autorizatia de acces. Nici istoricului Marius Oprea, consilierul premierului, nu i-a fost justificat refuzul de a i se acorda certificatul de acces la informatii clasificate.
Cert este ca ORNISS nu este un serviciu secret si mai ales, nu oficiul este cel care deruleaza anchetele in privinta celui care solicita autorizatia de acces la informatii clasificate.
ORNISS are menirea de a aduna toate informatiile primite de la serviciile secrete in legatura cu persoana care solicita certificat de acces la informatii clasificate, de a le pune cap la cap si de a elibera sau nu acest certificat.
Astfel, conform Ordonantei de Urgenta numarul 153 din 7 noiembrie 2002 privind organizarea si functionarea Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, institutia nu face altceva decat sa elaboreze norme si proceduri pentru protectia informatiilor nationale clasificate si, respectiv, a informatiilor clasificate ale NATO; sa organizeze si sa tina evidenta informatiilor secrete de stat, sa verifice daca cei care lucreaza cu documente clasificate respecta normele de gestionare a acestora si sa elibereze aceste certificate de acces la informatii clasificate. De asemenea, conform articolului 4 lit. i) din Ordonanta de Urgenta nr. 53/ 2002, ORNISS -elibereaza in conditiile prevazute de standardele nationale, autorizatii speciale pentru fotografierea, filmarea, cartografierea sau executarea de lucrari de arte plastice pe teritoriul Romaniei, in obiective sau locuri de importanta deosebita pentru protectia informatiilor clasificate-.
Accesul la informatii clasificate nu este -pe viata-
Conform legii 182/2002, autorizatiile de acces sunt reanalizate ori de cate ori este nevoie. Astfel, art.10, alin. (2) precizeaza ca -fiecare autorizatie se reverifica ori de cate ori este necesar sa se garanteze ca este conforma standardelor aplicabile functiei pe care respectivele persoane o ocupa-. Mai mult, -reverificarea autorizatiei este obligatorie si constituie o prioritate ori de cate ori apar indicii ca mentinerea acesteia nu mai este compatibila cu interesele de securitate-, dupa cum se arata la alin. (3) al aceluiasi articol.