Ziarul -Curentul- a intrat in posesia unei declaratii scrise date de liberalul Ion Vranceanu in care acesta sustine ca Viorel Hrebenciuc impreuna cu Corneliu Iacubov au intervenit pe langa Constantin Draganuta (primul pe listele PD de la Bacau pentru Camera Deputatilor, fost sef FPS Bacau) si, cu sprijinul democratului Vasile Nistor, au determinat privatizarea Rafinariei Darmanesti la un pret derizoriu de noua miliarde de lei. Pentru ca Traian Basescu a cerut presei sa scrie despre oamenii cu probleme de pe listele intocmite la PD pentru generale, iata, prezentam cazul lui Constantin Draganuta, despre care se spune ca ar fi luat mita pentru aranjamentul la privatizarea Darmanesti. Rafinaria, spune Ion Vranceanu, a fost cumparata de SC Vradicor, care-i avea ca asociati pe Iacubov, Ion Vranceanu si Vasile Ciobanu. Acelasi Vranceanu spune ca Ciobanu i-a dat mita lui Constantin Draganuta, candidat la generale din partea PD, nu mai putin de patru miliarde de lei la indicatia lui Viorel Hrebenciuc. Punem la dispozitia PNA, in caz ca aceasta institutie ar fi interesata, documentul semnat de Ion Vranceanu.
In aceste conditii, ne putem intreba cat de bine se potriveste profilul de candidat cerut PD de societatea civila pe imaginea lui Draganuta care, indiferent de ceea ce spune Vanceanu, a avut cu siguranta relatii -interesante- cu Iacubov, Hrebenciuc, acolo, pe feuda de la Bacau.
Pe listele pedistilor care au pozitii eligibile pentru Camera Deputatilor se afla, asadar, si Constantin Draganuta. Este vorba despre fostul sef al FPS Bacau, membru al -garzii pretoriene- care il inconjoara pe actualul deputat PD Vasile Nistor, presedintele Organizatiei judetene a acestui partid. Desi filiala PD Bacau a inregistrat, la alegerile locale, rezultate mediocre, Nistor a rezistat -furtunii de la Bucuresti-. Este adevarat, Vasile Nistor, aflat in parlament din 1990, a fost lamurit sa renunte la locul sau pe listele D.A., promovandu-l insa pe un loc eligibil pentru Camera pe apropiatul sau prieten si partener de afaceri Constantin Draganuta.
Bani spalati prin hoteluri si alte achizitii rapide
De numele lui Draganuta se leaga mai multe episoade controversate ale privatizarilor din anii 1996-2000, cand acesta era seful FPS. Multe dintre aceste cazuri au devenit subiecte dezvoltate pe larg in presa locala. Fost inginer mecanic la fabrica Letea, el a ajuns unul dintre cei mai bogati oameni din Bacau in perioada cand au avut loc mai multe privatizari foarte dubioase. La o evaluare nu foarte minutioasa, Draganuta pare sa fie multimilionar in dolari, desi una dintre firmele mari unde a fost actionar, BAT SA, a dat faliment in luna martie a.c.
Unul dintre episoadele pline de invataminte pentru cei care se intreaba unde s-a topit averea statului este privatizarea hotelurilor Decebal, Moldova, Central si Bistrita. Este vorba despre cele patru mari hoteluri din Bacau, aflate in buricul targului, primele doua fiind cladiri-turn cu sute de locuri de cazare. Hotelul Moldova, de pilda, unde Corneliu Iacobov, ajuns proprietar dupa o prima privatizare ratata, poate interzice accesul oaspetilor incomozi, are 143 de camere, iar hotelul Decebal are aproape 200 de locuri de cazare. Pretul obtinut, in anul 2000, pe cele patru hoteluri privatizate -la pachet- sub obladuirea democratului Draganuta a fost de numai 25 miliarde de lei, adica in jur de 1,2 milioane de dolari. Participant la prima licitatie pentru adjudecarea pachetului de actiuni al hotelului Moldova, Corneliu Iacubov a pierdut intrecerea, ca dupa aceea sa recupereze fulminant, alaturi de Sergiu Sechelariu, cei doi detinand acum pachetul majoritar al celui mai modern hotel din Bacau. De altfel, si Ion Vranceanu marturiseste, in declaratia scrisa pe care o avem la redactie, ca tot cu fondurile obtinute din devalizarea Darmanesti pusa la cale de Iacubov si Hrebenciuc au fost cumparate de catre primul hotelul Moldova din Bacau, o mare parte din Statiunea Slanic Moldova, Petromec Moinesti si Societatea de taximetre din Bacau Iac Taxi si EM Invest – -firma specializata in vanzarea de subproduse petroliere si evaziune fiscala. Apoi le-a vandut mai departe pe toate-, mai zice Vranceanu.
Te BAT SA
O alta privatizare cu cantec dirijata tot de catre Draganuta este cea a Societatii BAT Moinesti SA. Dupa ce, initial, a cerut 25.000 de lei pe actiune, FPS Bacau a reusit performanta sa vanda societatea unei firme care a platit… 1.000 de lei pe actiune. Este vorba despre Petroserv Com SA, in spatele careia se afla cei doi parteneri pedisti de afaceri, Vasile Nistor si Constantin Draganuta. Petroserv Com a cumparat aproape 94% din actiunile BAT SA platind derizoria suma de 800 milioane de lei pe o firma ce avea aproape 400 de angajati. In 1999, valoarea mijloacelor imobilizate si circulante ale societatii era de 91 miliarde de lei, in vreme ce datoriile se ridicau la 76 de miliarde. Mergand pe pierdere an de an, societatea BAT SA a ajuns, pana la urma, sa dea faliment in martie 2004, dupa ce a dat o gaura majora atat la bugetul de stat, cat si altor parteneri economici. Pana in vara anului trecut, cand a fost delistata de pe Rasdaq, BAT SA a avut pierderi acumulate de 351 miliarde de lei, fiind in cele din urma executata. Peste 200 de oameni si-au pierdut, astfel, locul de munca.
Nu si Constantin Draganuta, care in timp ce BAT SA se ducea la vale, isi construia o vila superba in Bacau, isi cumpara un jeep Mercedes si venea la sediul PD din municipiul moldav la volanul unui VW Passat sclipitor, inregistrat pe societatea BAT. Bun cunoscator al -metodei olandeze- de privatizare pe mai nimic a unor societati notabile (scaderea artificiala a pretului licitat de catre participantii de fata la licitatie), Constantin Draganuta este impins, acum, sa reprezinte in Camera Deputatilor interesele alegatorilor bacauani.