Home Politic Deputat de la putere atacă sistemul sanitar: pliculețul nu va dispărea, trebuie...

Deputat de la putere atacă sistemul sanitar: pliculețul nu va dispărea, trebuie desființate 300 de spitale și personalul să lucreze în economia reală

DISTRIBUIŢI

Celebrul Remus Borza, condamnat definitiv de Înalta Curte la închisoare cu suspendare după ce a beneficiat ilegal de bani de la Hidroelectrica, devenit deputat pe listele ALDE și-a prezentat viziunea despre sistemul de sănătate.

„SPITALE PUBLICE. Mii de români mor. Câtă ipocrizie să mai tolerăm?

Indiferent cât ar crește salariile personalului medical, pliculețul cu bani va fi nelipsit din spitalele publice.
Guvernul a majorat, cu data de 1 martie, salariile personalului medical. Sunt medici cărora li s-a triplat salariul. Ajung la 14-16 mii lei lunar. În prezent, marea supărare a personalului medical este că s-au plafonat sporurile. Nu mai sunt la 80%, ci la 30%. În continuare și indiferent cât ar crește salariile, pliculețul nu va dispărea din spitalele publice. În ședința de Guvern, miniștrii Finanțelor, Sănătății și Muncii au primit ultimatum să găsească o formulă pentru a satisface revendicările sindicale.

Cel mai mare angajator, Spitalul Județean

Avem prea multe spitale în sistemul public de stat, peste 350. Ar trebui să avem doar 40 de spitale noi, mari și late în fiecare reședință de județ, dotate cu aparatură și tehnică de investigație medicală de ultimă generație și populate cu medici și personal medical bine pregătit și bine plătit. În rest, dezvoltate medicina ambulatorie și SMURD-ul care să transporte în bune condiții și în timp util acuții și cronicii la spitalele județene sau universitare.
Sunt foarte multe județe în care cel mai mare angajator este Spitalul Județean. La toate spitalele din țară 50% din ștatul de funcții sau din organigramă este populat cu personal administrativ sau TESA. Sunt peste 1.000 de “specialiști” în resurse umane, contabilitate, administrativ și tehnic la fiecare spital. A venit timpul ca o parte din ei să fie trimiși în economia reală unde există un deficit de peste 500.000 de locuri de muncă.

Gaură neagră

Sistemul public de sănătate este o mare gaură neagră, în care aruncăm zeci de miliarde de lei în fiecare an. Am ajuns, în 2018, la 42 de miliarde de lei alocări bugetare pentru sănătate. Anul trecut, am avut 38 de miliarde de lei, iar în 2016, 32 de miliarde de lei alocări bugetare pentru Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În ultimii 20 de ani, am finanțat sistemul public de sănătate cu peste 150 miliarde de euro! Cu toate acestea, n-am fost în stare să construim nici măcar un spital public nou, din contră: în 2010 am închis 69. Și n-a fost o măsură rea. Deși sistemul public de sănătate a avut bugete generoase, România deține prima poziție în Europa la mortalitatea infantilă, la mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare și de infecțiile nosocomiale. În fiecare an, mii de români mor din cauza culpei medicale, a indolenței și nepăsării personalului medical. Nu subfinanțarea este problema sistemului public, cum greșit afirmă unii, ci managementul defectuos al resursei umane și financiare.

Fluturașul unui șofer de pe Ambulanță de la Iași

Un șofer de pe Ambulanță de la Iași în urma majorărilor salariale de la 1 martie are un brut de 13528 de lei și un venit net de 8793. O fi puțin pentru un șofer? Câtă ipocrizie să mai tolerăm în discursul și atitudinea reprezentanților sindicatelor? Managerii de spitale trebuie să-și optimizeze organigramele și ștatele de funcții. Să opereze de urgență reduceri de personal pe palierul administrativ și TESA. Reducerile salariale astfel obținute să fie redistribuite personalului medical.”

11 ARII

  1. domnul chiiss a negociat,,,, pe banii asistentilor din sindicat ,,,doar pentru soferi se stie, pe asistentii nu i,a reprezentat nimeni de la iasi, liderul de sindicat nu e de gasit acum deloc sa de,a unele explicatii asistentilor platitori de sindicat..e faza aia cu medicalul imbolnavit subit.

  2. soferul ala de ambulanta a muncit singur !!!!!nu avea un sef de echipaj care are cele
    mai mari raspunderi la caz!!!!!!sofer nu este egal asistent asa cum nici asistent nu este egal doctor ,vi s-au permis foarte multe voua soferilor din partea asistentilor de aceea va trage-ti de sireturi cu asistentiii,,

  3. Total de acord cu ideea ca pt un sofer, chiar cu multe nopti nedormite, 2000 euro e prea mult pt o munca relativ necalificata. In schimb, Idi…l, daca tot se referea la Iasi, acolo sunt peste 1500 medici (dintr-un total de 15-16000 medici de spital in tara) in spitale ca sa poata asigura conditiile pe care le invoca. Totalul asigura 10 judete, restul stau ca Tulcea fara pediatri sau Galati fara neurologi. 40 de judete x necesarul de medici…nu sunt in toata tara nici daca ia toti privatizatii medici de familie si tot personalul din DSP. Tolomacul trebuia sa stie ca doar e deputat

  4. PAI ACUM, TOV CAPITALIST DE LA ALDE, PUTIN CONDAMNAT, DUPA CE VA ARANJATI LEGILE, CINE CREDETI CA VA EZITA SA FURE, SA IA SPAGA? VREUN NEINITIAT, VREU NAIV, VREU PICAT DE PE ALTA PLANETA.
    SE IAU PLICURILE CU INCA MAI MULTA RELAXARE, MERGETI DARA PRIN SPITALE.
    PACIENTII? NEFERICITI CARE AU AVUT GHINIONUL SA SE NASCA IN ROMANIA SI SA SE IMBOLNAVEASCA.

  5. Toate tarile civilizate au un sistem public de sanatate puternic,dar el trebuie organizat. In tarile subdezvoltate, sistemul de sanatate de stat este slabit, in favoarea celui privat, care prolifereaza pt. ca aduna f. multi bani.
    Situatia actuala a sistemului public de sanatate este in primul rand vina politicienilor, care nu au stiut / vrut sa se ocupe de aceasta problema. Nu medicii si asistentele sunt vinovati, ci decidentii, pe care nu i-a interesat sanatate populatiei, pt, ca ei plecau in strainatate la tratament, pe banii nostri.
    In prezent sistemul medical din Romania este calitativ pe ultimul loc din Europa, ca eficienta ( mortalitate evitabila), accesibilitate ( in special in zonele rurale) si rezilienta, capacitate de adaptare ( prin subfinantare si folosirea ineficienta a banilor publici). Nu exista o coordonare intre nevoile populatiei si planificarile decidentilor, nu exista un sistem informatic national pus la punct ( de ex, cand se acceseaza un bolnav care vine la medic, sa apara tot istoricul medical, inclusiv ultima reteta electronica, asa cum este in Suedia).
    Domnii politicieni sa citeasca raportul Comisiei europene, si sa ia modelul tarilor ca Germania, Franta, Spania, Italia, etc, unde cine plateste ( si toata lumea plateste)asigurari de sanatate beneficiaza de tratamentul necesar si oamenii au speranta f. lunga de viata. La noi nici macar nu platesc toti asigurari, in plus cei care sunt salariati au o retragere pe procent din salariu, in loc sa existe variante optionale de contributii. Pana la urma , la noi, cine plateste pe salariul minim are aceleasi drepturi ca cel care da zeci de mii de lei lunar, ceeace nu este in regula.Iar drepturile sunt minime.
    In schimb domnii politicieni au stiut sa inversuneze populatia impotriva cadrelor medicale, nu intamplator apar tot felul de stiri ( multe false) despre greseli medicale. Pana la greselile medicale ( care trebuie stabilite de organele competente, nu de catre ziaristi, si evident, cine greseste trebuie sa raspunda) sa inceapa ei sa organizeze ceva eficient si sa nu mai distruga.

  6. Pentru pacient

    Nu mai oferiti niciodata atentii personalului medical, iar daca vi se pretinde reclamati acest lucru ( la anticoruptie, ministerul sanatatii, etc, telefonic, pe mail, cum doriti)!
    Aveti dreptul la servicii medicale de calitate.
    Atentionati prin orice mijloace legale politicienii pentru a imbunatati sistemul public de sanatate!

  7. ERA MAI NIMERIT SA VORBEASCA DE POLITICIENI. SI SA INCEAPA CU SEFULETUL LUI, TOV TARICEANU, SEFULET CARE A „LUCRAT LA STAT” APROAPE TOATA VIATA LUI.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.