Home Politic Deputat PSD, atac frontal la ministrul Mediului

Deputat PSD, atac frontal la ministrul Mediului

DISTRIBUIŢI

Deputatul PSD Neviser Zaharcu, nemulțumit de faptul că ministerul Mediului condus de Grațiela Gavrilescu despre care nu putem să spunem cu certitudine decât că merge zilnic la coafor, lansează o interpelare prin care constată că de la un grav accident din decembrie 2013 în Delta Dunării, Ministerul Mediului nu a reglementat și nu a luat măsuri privind viteza exagerată cu care se deplasează navele și ambarcațiunile în Rezervația Biosferei ”Delta Dunării”. Să nu uităm că ministrul este o persoană competentă: chiar dacă în România se taie păduri în neștire și Rezervația Delta Dunării este complet nesupravegheată, Gavrilescu a emis un ordin, publicat în Monitorul Oficial prin care s-a mutat cuibul unei berze de pe un stâlp, pe altul.

ÎNTREBARE

Adresată: Doamnei Ministru Grațiela Leocadia Gavrilescu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

De către: Deputat PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu.

Obiectul întrebării: Reglementarea navigației în Rezervația Biosferei ”Delta Dunării”.

Stimată doamnă Ministru,

Accesul și circulația navelor și ambarcațiunilor pe canalele și lacurile interioare din perimetrul Rezervației Biosferei ”Delta Dunării” este departe de a fi reglementat, deși Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a inițiat mai multe acte normative în scopul de a controla modul în care se practică navigația în zonă. Potrivit unei Hotărâri de Guvern lansate anul trecut în dezbatere publică de către Ministerul pe care îl conduceți, pentru aprobarea Regulilor privind accesul și circulația navelor și ambarcațiunilor care navighează în Delta Dunării, viteza maximă admisă a acestora trebuia să fie de 15 km/h.

Acest fapt nu se petrece însă în realitate, și vă pot oferi exemplul concludent al unui tânăr de 20 de ani, care a decedat în mod tragic după ce ambarcațiunea în care se afla a fost lovită violent de o barcă cu motor care circula cu viteză excesivă, condusă de un cetățean în stare de ebrietate.

Accidentul s-a petrecut în decembrie 2013 pe brațul Sfântul Gheorghe, în apropiere de Murighiol. Patru tineri din localitate erau la pescuit cu două bărci, când o altă ambarcațiune a intrat cu viteză în una dintre acestea. În urma impactului violent, doi dintre tineri au fost proiectați în apă, iar cel de 20 de ani a intrat în stop cardiorespirator în drum spre Spitalul Județean Tulcea, și, cu toate eforturile medicilor, a murit în urgența unității.

Consider că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor trebuie să reglementeze în mod clar modul în care se practică navigația în Delta Dunării, mai ales în perimetrul protejat de lege al Rezervației Biosferei ”Delta Dunării”. Foarte mulți localnici mi-au semnalat că asemenea întâmplări precum tragicul accident de care v-am amintit se petrec frecvent pe canalele și lacurile interioare ale Deltei, iar măsurile se lasă încă așteptate.

Având în vedere aspectele amintite, vă întreb respectuos doamnă Ministru:

1. A fost adoptat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Regulilor privind accesul și circulația navelor și ambarcațiunilor pe canalele și lacurile interioare din perimetrul Rezervației Biosferei ”Delta Dunării” și, dacă da, ce presupune acesta?

2. Care sunt pedepsele aplicate celor care navighează în aria protejată a Deltei peste limitele impuse de actele normative în vigoare?

3. Ce intenționați să întreprindeți pentru evitarea unor eventuale tragedii de genul celei exemplificate mai sus?

Solicit răspuns scris.

Deputat PSD Tulcea,

Neviser ZAHARCU

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.